Zet jezelf uit

Zet jezelf uit

Schermen zijn altijd en overal aanwezig. Ze vragen continu onze aandacht en daardoor verliezen we steeds meer onze focus. Smartphones, laptops en andere technologieën zorgen ervoor dat we constant 'aan' staan. Deze digitale overprikkeling maakt het moeilijk om ons te concentreren en volledig in het moment aanwezig te zijn.

Zet jezelf uit

De gemeenschappelijke boodschap van experts is duidelijk: om ons volledig te kunnen focussen en onze mentale gezondheid te behouden, moeten we af en toe bewust kiezen om ‘uit’ te staan. Dit betekent niet alleen letterlijk het uitschakelen van onze apparaten. We moeten ook tijd inlassen voor rust, reflectie en focus. Zo'n mentale reset is cruciaal om in een wereld vol afleiding gezond en productief te blijven​.
Om meer over het waarom te weten te komen, en vooral over het hoe, laten we je hier kennis maken met een aantal experts.

Focus: het nieuwe goud

In haar boek Focus is het nieuwe goud bespreekt neuropsycholoog Elke Geraerts hoe we in een wereld vol afleiding steeds meer moeite hebben om gefocust te blijven. Onze hersenen worden constant getriggerd door de eindeloze stroom van informatie. Dat leidt tot burn-outs en stress. Elke pleit voor een 'mentale revolutie' waarin we leren om bewust te ontfocussen en onze aandacht terug te winnen. Concreet: schermen uit en onszelf toestaan om rust te vinden. Het trainen van focus is even belangrijk als intelligentie omdat het vermogen om je aandacht te sturen doorslaggevend is voor succes​.

Het brein in overdrive

Slaapexpert en neuroloog Inge Declercq sluit zich aan bij dit idee en benadrukt hoe ons brein constant in de 'aan-modus' staat door voortdurende blootstelling aan schermen. Ze stelt dat deze permanente prikkeling onze slaap en mentale gezondheid negatief beïnvloedt. Inge was als slaapexpert te zien in het programma Kalm Waes. Ze adviseert niet alleen om regelmatig pauzes in te lassen maar ook om bewust momenten van rust te creëren. Dit geeft het brein de kans om te herstellen, wat essentieel is voor een gezonde mentale balans​.

Aandacht voor en van jongeren

Ook in het onderwijs wordt aandacht besteed aan dit fenomeen. Pedagoog Pedro De Bruyckere richt zich in zijn werk op leerlingen en stelt dat ook zij hulp nodig hebben bij het behouden van focus. In zijn keynote Is aandacht het nieuwe IQ? bespreekt hij hoe scholen en leraren kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van deze vaardigheid bij jongeren. Leerlingen helpen om beter om te gaan met afleidingen kan bijdragen aan hun academische succes en welzijn.

Focus is duidelijk niet alleen een kwestie van wilskracht, maar van bewuste keuzes maken. Door regelmatig schermvrije momenten in te bouwen en onze aandacht te richten op wat echt belangrijk is, kunnen we de controle terugnemen over ons leven en welzijn. Je kan al deze sprekers boeken bij Read My Lips.