Op zoek naar geluk

Op zoek naar geluk

In 2015 richtten twee Nederlandse dames, Maartje Wolff en Fennande van der Meulen een nieuw bedrijf op: Happy Office. Ze zagen het als hun missie om werkgeluk op de agenda te zetten bij zoveel mogelijk organisaties in binnen- en buitenland. Twee jaar later slaagden ze er reeds in om de laatste week van september uit te roepen tot Week van het Werkgeluk. Ook internationaal sloeg het idee aan en momenteel wordt al in meer dan 40 landen de International Week of Happiness at Work gehouden.

Werkgeluk zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Het bepaalt in grote mate hoe gelukkig we in het algemeen zijn. Een gelukkige werknemer is gezonder, vitaler, vrolijker, socialer en meer succesvol. Dat vertaalt zich voor de werkgever tot meer productiviteit en creativiteit, en tot een betere samenwerking onderling.

Gelukkig werken

Keynote spreker Ann De Bisschop weet er alles over. Gelukkige medewerkers zijn het allerbelangrijkste kapitaal voor een onderneming. Ze brengt hierover een compleet verhaal dat zowel de rol van de organisatie, die van de leidinggevende, als die van de medewerker zelf belicht in het proces naar werkgeluk. Haar keynote is een mix van ideetjes, eye-openers en concrete tips en tricks uit de twee boeken van Ann. In Aftellen naar Maandag, richt ze zich op het welbevinden van de medewerkers van een bedrijf en voor het management van de onderneming schreef Ann Wellbeing = Winst en binnenkort brengt ze samen met Stijn Baert het boek Je werk of je leven?! uit.

Hybride werken en het gebruik van technologie kan een handje helpen. De voorbije jaren maakten meer dan duidelijk dat het digitale tijdperk zijn intrede kan, mag en moet doen op de werkvloer. Pionier van het hybride werken, Frank Van Massenhove, hervormde zo'n vijftien jaar geleden reeds de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid. Frank zet in op autonomie en resultaatgericht werken waarin vertrouwen in je mensen de kern vormt. Gewoon het feit dat de mogelijkheid er is om zelf je werktijd in te delen, maakt werknemers gelukkig.

Dat de toekomst toebehoort aan organisaties die focussen op een positieve bedrijfscultuur, weet onderneemster Nathalie Arteel. Iedere professional brengt zowat twee derde van zijn of haar leven op de werkvloer door. Daarom pleit ze voor meer verbinding. 'Liefde' en 'high-performance' kunnen volgens haar hand in hand gaan. Uit eigen ervaring weet ze dat familiaal geluk, een goede gezondheid en een succesvolle carrière perfect verenigbaar zijn, zelfs wanneer je omzet exponentieel groeit en je het professioneel zwaar te verduren krijgt.

Gelukkig leven

Werkgeluk zit echter ook in kleine zaken. Zo dragen koffiepauzes – zoals de typisch Zweedse fika waarbij medewerkers op vaste tijdstippen samen koffie drinken en niet over werk praten – bij tot het geluksgevoel. De omgeving speelt zeker een rol in de mate van werkgeluk, maar alles bepalend zijn we zelf. 40 tot 50 procent van ons geluksgevoel is genetisch bepaald, op de rest oefen je zelf invloed uit. Daarvan wordt slechts 10% bepaald door levensomstandigheden. De andere 40% zit tussen je oren. Iedereen focust op die 10 procent, een huis, een auto, terwijl die overige 40 procent bepaald wordt door hoe je de wereld bekijkt. Geluk gaat over je tevredenheid, het hangt samen met het eigen gevoel van plezier, voldoening en zingeving dat het werk ons geeft. Met andere woorden: stop met klagen.

Bio-ingenieur Isabelle Gonnissen die als sales manager voor Solvay de wereld rondreisde, beseft hoe goed wij het hier wel hebben in vergelijking met heel wat andere plekken op de wereld. Ze besloot aan al dat klagen op een ludieke en creatieve manier iets te doen met in 2018 voor het eerst de succesvolle campagne 30 Dagen zonder klagen als gevolg. Zopas werd deze genomineerd voor de Trends Impact Awards in de categorie wellbeing, most sustainable company 2023. Nu meer dan ooit worden we elke dag overspoeld door negativiteit. Isabel vertelt met veel overtuigingskracht hoe je positiviteit kan trainen, net als je buikspieren. Word je bewust van wat positief is en werk eraan in je gedachten, met je woorden en door je levenshouding.

Werken aan je positieve intelligentie, noemen Gina Peeters en Isabelle Hoebrechts dit. Er bestaat een verband tussen positiviteit en geluk. Positiviteit, of optimisme, en pessimisme zijn relatief stabiele persoonlijkheidskenmerken. Toch kan je ze beïnvloeden, en dus veranderen, door je manier van denken en zijn. Inzicht en praktische oefeningen maken je brein flexibel. Door bijvoorbeeld bewust je ademhaling als techniek in te zetten kan je rust creëren. Hartcoherentie is een wetenschappelijk onderbouwde ademhalingstechniek die een positief effect heeft op je stressniveau of overprikkeld stressbrein. Uiteindelijk heeft iedereen het in zich om te werken aan een positieve en veerkrachtige mindset, al gaat dat niet vanzelf. Aan de hand van een duidelijk stappenplan, theoretische inzichten en herkenbare verhalen, helpen Gina en Isabelle je op weg om te werken aan je mentale fitheid.

Werk en privé zijn onlosmakelijk verbonden. Minder functioneren op het werk, uitval of burn-out vinden mede hun oorsprong in de privésfeer. Hoe het er thuis aan toe gaat, zal genadeloos een impact hebben op je werk. Relationele problemen en/of eenzaamheid zorgen voor mindere werkprestaties. In een praktische keynote, vol van wetenschappelijk onderzoek en voorbeelden uit haar praktijk, inspireert Chloé De Bie om te investeren in de liefde om zo sterker in je relatie én in het leven te staan. Chloé is onder meer klinisch seksuologe, psychotherapeute en burn-outcoach.

Gelukkig blijven

Pedagoog Luk Dewulf schreef het boek Help! Mijn batterijen lopen leeg over de burn-out. Hoe komt het dat mensen plots een hevige daling in hun energie voor het werk kunnen ervaren? Wat is het verschil tussen een burn-out en een depressie? Luk legt uit hoe je de gevarenzone kan herkennen en vooral, hoe je het kan voorkomen.

Toch hoeft stress niet altijd negatief te zijn. Vanuit evolutionair oogpunt hielpen korte periodes van acute stress de Homo Sapiens om te overleven en te evolueren als ras. Lieven Van Linden gelooft dat we allemaal de aangeboren capaciteit hebben om te gedijen in stressvolle situaties en er sterker en veerkrachtiger uit te komen. Zelf rent hij ultra-lange afstanden in onder andere de woestijn en de jungle en bewandelt besneeuwde bergen slechts gekleed in een zwembroek. Aan de hand van zijn persoonlijke verhaal ligt Lieven het fysiologische concept van stress toe en hoe stress ons kan helpen om gezonder en gelukkiger te worden. Het kan ons zelfs op fysiek, mentaal en emotioneel niveau sterker maken. Zijn keynotes gaan over het overwinnen van angsten en het verkennen van je onbenutte potentieel.

Kies deze week een van deze sprekers van Read My Lips en ga aan de slag om een gelukkigere versie van jezelf te worden.