Ethisch AI

Al decennialang dendert de digitale revolutie voort, vooral volgens Amerikaanse makelij. Europa droeg daarbij op vrijwel geen enkel front echt iets aan bij. Daarin wil de Franse president Emmanuel Macron verandering brengen.

Hij organiseerde een internationale AI-top in Parijs met de bedoeling het debat over de ethiek van kunstmatige intelligentie nieuw leven in te blazen. Frankrijk streefde tijdens die top naar een wereldwijd gedragen visie en afspraken over AI die 'inclusief en duurzaam zijn voor mens en planeet'. Maar dat idee botst sowieso met het huidige klimaat in onder meer de Verenigde Staten, waar de regering van president Trump duidelijk andere standpunten heeft over bijvoorbeeld inclusiviteit.
Amerikaanse dominantie
De VS namen niet actief deel, wel hield de Amerikaanse vicepresident J.D. Vance een toespraak. In zijn speech benadrukte hij niet alleen de Amerikaanse dominantie, maar ook hoe Europa structureel achterloopt in de digitale revolutie. Hij waarschuwde dat de Verenigde Staten vastberaden zijn om de mondiale Artificial Intelligence-standaarden te dicteren en zich niet te zullen laten hinderen door Europese regelgeving. Natuurlijk profiteert Europa van de innovaties uit Silicon Valley, maar het is naïef om te denken dat dat geen prijs heeft. Privacykwesties, marktdominantie en het vergaren van data tonen aan dat regulering wel degelijk nodig is. De Europese Unie mag dan moeite hebben met het voortbrengen van techreuzen, in één ding blinkt ze wel uit: het maken van wet- en regelgeving.
De AI-summit werd uiteindelijk afgesloten met allerlei beloftes over meer internationale samenwerking – inclusief duurzame en inclusieve elementen – én een Europees investeringsplan van zo’n 200 miljard euro.
Lokale experts
Het is essentieel dat overheden, bedrijven en het maatschappelijk middenveld samenwerken om richtlijnen te ontwikkelen die innovatie stimuleren en tegelijkertijd de fundamentele rechten en waarden van individuen beschermen. Alleen door een gezamenlijke inspanning kunnen we ervoor zorgen dat AI een positieve en inclusieve impact heeft op onze samenleving. Verschillende experts bij Read My Lips uitten al langer hun zorgen over de ethische implicaties van AI. Je kan er hier alvast enkele van ontdekken.
Als de visionaire kracht achter Happy 2 Change en de auteur van AI: de hype voorbij, zette Jackie Janssen zichzelf op de kaart als een belangrijke stem in de sector. Hij spreekt over een toekomst waarin AI niet alleen een concept is, maar een actieve partner in ons streven naar uitmuntendheid. Waar technologie en menselijk potentieel samenkomen, ontstaan uitzonderlijke resultaten. Zijn keynote AI, De Hype Voorbij gaat verder dan alleen verheldering. Het is een praktische gids voor het implementeren van AI in jouw organisatie, van het leggen van de eerste fundamenten tot het opzetten van een bloeiend AI-ecosysteem. Hij belicht elk aspect van de reis, inclusief de cruciale stappen van teambetrokkenheid, ethische overwegingen en het opbouwen van een cultuur die innovatie omarmt.
Het Verre Oosten
Filip Van den Abeele, wetenschapper en auteur van Technologie twijfelt ook, bespreekt in zijn werk de ethische dilemma's die gepaard gaan met technologische innovaties. Hij vraagt zich af of we de controle over AI-systemen kunnen behouden en welke impact deze systemen hebben op privacy en werkgelegenheid. Voor hij daar aankomt, overloopt hij de geschiedenis van AI, van de eerste computers die eenvoudige taken uitvoerden tot de huidige zelflerende machines en neurale netwerken. Deze technologieën leidden zonder twijfel tot aanzienlijke vooruitgang, maar roepen ook vragen op over de toekomst. Filip benadrukt het belang van verantwoordelijke ontwikkeling en gebruik van AI, met aandacht voor ethische en maatschappelijke gevolgen. Bovendien, de recentste buzz in de technologiewereld komt niet langer uit Silicon Valley, maar uit het Verre Oosten. Dat China het voortouw neemt in AI, stemt misschien nog meer tot nadenken.
Multidisciplinair debat
'AI is een fantastische technologie waarmee geweldige dingen zullen gebeuren. Maar als je er de vruchten van wil plukken, moet je maken dat ze op de juiste manier wordt gebruikt. En daar gaat het vandaag veel te weinig over.' Aan het woord is Geertrui Mieke de Ketelaere. De adjunct-professor AI aan de Vlerick Business School was jarenlang een pionier in het aanleren van menselijke vaardigheden aan computers, in kunstmatige intelligentie. Tot zij ook de gevaren begon te zien van die technologie. Ze zag een nieuwe rol voor zichzelf en koos voor een bestaan als zelfstandige AI-consultant. Nu legt ze aan bedrijven uit wat AI-technologie precies is en waarvoor ze goed kan worden gebruikt. Geertrui Mieke is een sterke voorstander van het voeren van een meer multidisciplinair debat, waarin niet alleen over efficiëntie, maar ook over zaken als sociale impact, manipulatie, verslaving en ethiek wordt nagedacht.