AI ontrafeld

AI ontrafeld

Sinds de start van het nieuwe schooljaar komt AI weer opvallend vaak in de media. Dankzij het succes van onder meer ChatGPT sloop artificiële intelligentie immers het leven van het grote publiek in. Geen wonder dat bijvoorbeeld Unesco oproept om het gebruik van AI op scholen snel te reguleren. Is er eigenlijk geen nood aan meer kennis tout court?

Diverse autoriteiten bij sprekersbureau Read My Lips behandelen het onderwerp vanuit evenzoveel standpunten.

Phishing, ransomware attack, hacking, malware, cryptocurrency, dat zijn naast AI nog allemaal termen uit de IT-wereld. Eddy Willems, een expert op het vlak van cybersecurity neemt ons in zijn keynotes mee doorheen de lusten en lasten van deze technologieën. Want of we het nu willen of niet, we worden er allemaal mee geconfronteerd. We leven uiteindelijk in een connected society, zijn allemaal met elkaar verbonden via onze online activiteiten. De vroegere straatcriminaliteit verhuisde met het vele thuiswerken mee naar de huiskamer. Eddy weet hoe we ons zo goed mogelijk beschermen tegen cyberaanvallen. De zwakste schakel daarin zijn we helaas zelf. Dus ja, er is nood aan scholing in digitale geletterdheid.

Sociale AI?

De laatste decennia zorgt al die technologie voor veranderingen in onze maatschappij. International keynote speaker en tech-lover Nancy Rademaker beseft dat mensen van nature een weerstand tegen veranderingen hebben. Die ontnemen ons de controle en dat boezemt angst in. Toch hoort verandering onmiskenbaar bij het leven. Op een keynote van Nancy reis je door de wereld van de technologie, met de focus op hoe de mens hierdoor verandert en hoe bedrijven daar best op inspelen. Technologie kan je inzetten om zaken weg te halen die we toch al niet leuk vonden. Zo rest er ons meer tijd voor die dingen waar we als mensen juist goed in zijn, zoals creativiteit, empathie en strategie.

Op pertinente vragen over jobs van de toekomst en over een wereld waarin technologie een steeds belangrijker plaats inneemt, geeft evenzeer Stijn Derammelaere antwoord. Stijn heeft ook oog voor de sociale, economische en maatschappelijke impact van artificiële intelligentie. Op het vlak van mobiliteit en in de medische wereld kan AI een grote bijdrage leveren.

Of het kan ingezet worden om het echte potentieel van mensen in kaart te brengen en zo een ruimere blik op het werkelijk aanwezige talent te bieden. Hoe kan het zijn dat met 7,7 miljard mensen wereldwijd en een bevolkingsgroei van 227.000 mensen per dag er werkelijk een tekort aan talent is? Jochen Roef bespreekt hoe het HR-departement de ‘war for talent’ kan beëindigen als angst voor AI getransformeerd wordt in samenwerking met AI.

AI in jouw sector

Natuurlijk moet je daar als bedrijf wel klaar voor zijn. En vooral: mee kunnen. Hier komt Dado Van Peteghem van pas. Dado helpt organisaties met hun innovatievisie en -strategie. In zijn presentaties bespreekt hij onder meer hoe je mensen klaarmaakt voor het tijdperk van samenwerking tussen mens en machine. Hij gidst je door de verschillende lagen van Web3 en de Metaverse en toont hoe je het potentieel ervan kunt benutten om de volgende generatie klanten, burgers en gemeenschappen te dienen.

Volgens Filip Van den Abeele leiden de kwantumsprongen in de technologische vooruitgang naar een onvermijdelijke Vierde Industriële Revolutie. We staan voor een nieuw tijdperk, waarin innovatie aanleiding geeft tot disruptie en ontwrichting van ons economisch weefsel. Filip, ingenieur en ondernemer, schetst in zijn keynote de aardverschuivingen die Industry 4.0 kan veroorzaken in diverse domeinen zoals de maakindustrie en de materiaaltechnologie, landbouw en voeding, ICT, geneeskunde en gezondheidszorg, groene energie, mobiliteit, financiën …

Mens versus Machine

Om werkelijk alle mythes van de waarheid te ontrafelen, boek je Geertrui Mieke De Ketelaere. De auteur van Mens versus Machine, Artificiële intelligentie ontrafeld verzamelde haar kennis over verschillende sectoren heen in talloze Europese en Amerikaanse bedrijven. Technologie heeft zeker zijn meerwaarde, maar is geen mens. Een AI-systeem begint van nul te leren en is goed in één specifiek domein. Mens en natuur leren veel intelligenter. Ze bouwen verder op eerder opgedane ervaringen en kennis. Bovendien beheerst een menselijke specialist buiten zijn domein ook andere vaardigheden zoals autorijden, koken, ... Hij combineert ogen en oren zonder enige moeite en met een onwaarschijnlijke accuraatheid. Dat lukt een machine niet, zelfs al hang je ze vol sensoren.

Dankzij al deze experts blijft er geen vraag onbeantwoord over artificiële intelligentie. Bovendien voegen we daar binnenkort nog een humoristische noot aan toe met gloednieuwe keynotes van Jeroen Baert. Het vaste panellid van de podcast Nerdland is naast komiek immers ook computerwetenschapper en wetenschapscommunicator. Hij was te zien in diverse duidingsprogramma's en panelshows.

Wie van deze sprekers nodig jij binnenkort uit? Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte. 

Beeld copyright: AI Art by @idk69 - gemaakt in Night Café