Liefde vandaag

Liefde lijkt transparanter dan ooit. BV's praten in tv-programma's openlijk over hun seksuele voorkeur. Seksspeeltjes gaan vlot over de toonbank. Maar toch worstelt onze maatschappij met liefde en intimiteit. Een bizarre paradox.

Klinisch seksuologe en relatietherapeute Chloé De Bie merkt dat de drempel om naar een seksuoloog te stappen lager wordt, maar dat er nog steeds veel stigma’s kleven aan seksuele problemen. Ondanks de schijnbare openheid worstelen mensen met het uiten van hun verlangens en gevoelens. We praten meer dan ooit over seksualiteit en relaties, maar dat betekent niet dat we beter communiceren binnen onze intieme relaties.
De paradox van openheid
Hoewel datingapps ons toegang geven tot een eindeloze reeks potentiële partners, blijft het aantal singles stijgen. Dit wijst volgens Chloë op een dieperliggend probleem: de kunst van verbinding maken lijkt verloren te gaan in een maatschappij waar oppervlakkige interacties de norm worden. Bovendien schamen mensen zich om over hun eigen ervaringen en verlangens te praten. Zeker aan seksuele problemen kleven nog steeds veel stigma's.
Daarbij verspreiden sociale media en pornoplatforms verkeerde informatie over seks en relaties. Dat heeft vooral op jongeren een negatieve impact. Via het internet leren ze wat zogenaamd ‘normaal’ is, zonder kritische begeleiding. Dit leidt tot onrealistische verwachtingen en schaamte. Daarom pleit Chloë voor betere seksuele educatie op scholen. In Vlaanderen werd seksuele vorming in het onderwijs recent helaas zelfs teruggeschroefd.
Technoseksualiteit
Ondertussen dringt technologie meer en meer binnen in de wereld van seksualiteit. Chloë volgt de opkomst van deze technoseksualiteit op de voet en stelt vast dat er meer mensen zijn die intieme relaties aangaan met AI en robots dan velen denken. 'Technologie is altijd een oplossing voor een bestaand probleem. En er is veel eenzaamheid. Als een robot daar iets aan kan doen, waarom niet?' Tegelijkertijd waarschuwt ze dat dit niet mag leiden tot een volledige vervanging van menselijke relaties.
De toekomst van liefde
Chloë kijkt kritisch naar hoe we vandaag omgaan met liefde en seksualiteit, maar is tegelijkertijd optimistisch. Ze gelooft dat door eerlijke communicatie en bewuste inspanningen liefde kan floreren, ondanks de uitdagingen van moderne technologie en veranderende sociale normen. Liefde is voor haar iets wat je actief creëert. In langdurige relaties merkt ze dat verlangen vaak verdampt, niet omdat de liefde verdwijnt, maar omdat er onvoldoende aandacht wordt besteed aan sfeer en verbinding. Zet plezier en verbinding centraal, maak tijd voor elkaar en experimenteer. 'De sleutel tot een gezonde relatie ligt in openheid, plezier en het durven tonen van kwetsbaarheid,' concludeert ze.
De kracht van liefde
Bij Read My Lips kun je Chloë De Bie boeken om te spreken over hoe liefde je bedrijf kan helpen. Praten is daarbij belangrijk.
Vaak wordt daarbij de non-verbale communicatie over het hoofd gezien. Dit is het expertisegebied van Dana Ketels, die als communicatiespecialist onderzoekt hoe lichaamstaal en subtiliteiten in houding en gezichtsuitdrukking onze relaties beïnvloeden. Ze wijst erop dat succesvolle relaties – zowel romantisch als professioneel – afhangen van hoe goed we in staat zijn om de ander te begrijpen zonder woorden. Een klein gebaar, een blik, een aanraking op het juiste moment kan soms meer betekenen dan duizend woorden. Wie zich bewust wordt van deze onzichtbare taal, kan relaties verdiepen en spanningen vermijden voordat ze escaleren.
Ook plezier maken scoort hoog bij relatietherapeute Chloë. Daarbij komt ze terecht in het expertisegebied van James Bampfield. De Britse schrijver, denker en coach introduceert het concept 'Pleasure at Work', waarin hij organisaties leert hoe ze een werkcultuur kunnen creëren die vreugde stimuleert in plaats van stress en prestatiedruk. Volgens hem kunnen plezier en liefde elkaar versterken: wie meer voldoening haalt uit zijn werk, brengt een positievere energie mee naar huis, wat relaties ten goede komt.
Boek deze experts om een portie 'liefde' aan je medewerkers te geven.