De kracht van rust

De kracht van rust

De start van een nieuw jaar nodigt uit om even te reflecteren. Dit is een ideaal moment om te pauzeren, om even stil te staan en nieuwe energie op te doen. Enkele experts van Read My Lips delen hun unieke inzichten over waarom en hoe rust een sleutel kan zijn tot duurzaam succes en welzijn.

De kracht van rust

Rust betekent niet dat je stilstaat; het betekent dat je de ruimte creëert om vooruitgang op een doordachte en duurzame manier te bevorderen. Door momenten van rust en reflectie in te bouwen, kunnen we niet alleen onze persoonlijke balans verbeteren, maar ook onze professionele effectiviteit vergroten. Juist nu, terwijl een nieuw jaar voor ons ligt, is het tijd om bewust te kiezen voor momenten van introspectie en zelfzorg. Laat je inspireren door de visie van André Pelgrims, Anne Everard, Ann De Bisschop, Isabel De Clercq en Bart Teuwen en ontdek hoe rust een onmisbaar onderdeel kan zijn van een succesvol leven – zowel professioneel als persoonlijk. Want soms is een stap terug precies wat nodig is om vooruit te gaan.

Stilte als sleutel tot persoonlijk leiderschap

André Pelgrims begeleidt individuen en teams naar meer authenticiteit en kracht. Hij benadrukt het belang van innerlijke rust als fundament voor persoonlijk leiderschap. Voor leiders en ondernemers die vaak in de chaos van de dagelijkse operaties vastzitten, brengt André een frisse kijk: rust nemen is geen luxe. Het is een noodzakelijke stap om helder en gefocust te kunnen handelen. Stilte is een bron van inspiratie, een ruimte waarin ideeën zich kunnen ontwikkelen zonder de ruis van alledag.
André wijst daarbij op het belang van zelfreflectie en het doorbreken van façades. Hij moedigt leiders aan om stil te staan bij hun eigen handelen en zo een cultuur van openheid en vertrouwen te creëren binnen de organisatie.

Boost jezelf

Als specialist in welzijn op het werk introduceert Anne Everard de BOOST-methode. De theorie van 50 lepeltjes energie vormt haar uitgangspunt. Hoeveel energie heb je 's morgens bij het ontwaken? Hoeveel daarvan geef je per dag uit? Haar benadering helpt werknemers om hun energie beter te beheren en een gezonde werk-privébalans te behouden. Dat leidt tot verhoogde productiviteit en tevredenheid. Anne geeft in haar keynote tips en tricks die het verschil maken om meer fysieke en mentale energie te hebben en je reserves niet te gebruiken. De ervaringsdeskundige van een burn-out wil laten begrijpen om te vermijden.

Gelukkige medewerkers

Team AI titelt het jongste boek van Ann De Bisschop. Ze bespreekt hierin de impact van AI, hoe technologie ons werk en leven kan verrijken. Maar ook: wat kan AI betekenen voor het welzijn op de werkvloer? Ann specialiseerde zich immers in wellbeing. Daarin onderscheidt ze drie niveaus: die van de organisatie, de leidinggevende en de medewerker zelf. Inzetten op het welzijn van medewerkers is een lonende investering. Eenvoudigweg omdat gelukkige en gezonde medewerkers creatiever en productiever zijn. Resultaat: dalend absenteïsme, meer retentie en minder presenteïsme.
In haar keynotes deelt ze praktische tips om een werkomgeving te creëren waarin medewerkers zich gewaardeerd en gemotiveerd voelen, wat een hogere productiviteit en klanttevredenheid oplevert.

Reflecteren om vooruit te komen

Bij Isabel De Clercq staat steeds één principe voorop: maximaal werkgeluk. Daarvoor durft ze buiten de gebaande paden te treden. Of het nu gaat over hybride werken, over focus of over connectie en deconnectie, Isabel kijkt daarvoor naar de onderliggende structuur. Loopt het mis met de productiviteit en/of het welzijn van je medewerkers? Dan is een andere aanpak nodig: structurele veranderingen in werkprocessen en communicatiestromen.
De 'sparkle architect' benadrukt dat echte groei voortkomt uit reflectie. Ze pleit ervoor om bewust stil te staan bij wat je hebt bereikt, wat je kunt verbeteren, en wat je wilt nastreven. Dit is cruciaal om met een hernieuwde focus en helderheid verder te gaan. Vooruitgang is een kwestie van actie, maar ook van nadenken en leren.

Positieve aanpak van verzuim

Helaas loopt het geregeld mis. De jongste jaren kosten langdurig zieken de sociale zekerheid meer dan werkzoekenden. Verzuim komt voor in elke organisatie. Als expert in absenteïsme pleit Bart Teuwen voor een positieve benadering ervan. Hij moedigt organisaties aan om de onderliggende oorzaken aan te pakken en een ondersteunende omgeving te creëren. Verzuim is immers geen zwart-witverhaal. In een dialoog tussen werkgever en werknemer moet verzuim bekeken worden vanuit inzetbaarheid en niet vanuit de medische problematiek.
Voor heel wat werkgevers én werknemers blijft dit echter een moeilijk bespreekbaar thema. In de onderneming ontbreekt een duidelijke visie of strategie. Daarom schetst Bart stap voor stap hoe je werk maakt van een duurzame aanpak voor meer inzetbaarheid. Zijn missie: het steeds groter wordend probleem van verzuim hoger op de agenda plaatsen.