Annick Ruyts
Wie is Annick Ruyts?
Annick Ruyts studeerde in 1988 af aan het HIVT in Antwerpen als licentiaat vertaler/tolk Duits, Engels en Deens. In 1989 nam ze deel aan Sterrenwacht, een talentenjacht op het toenmalige TV1. Ze werkte 33 jaar voor Eén en Canvas als reporter, redacteur, eindredacteur en presentator. Voor haar Eén-programma’s "Grenzeloze Liefde", "We are from Belgium" en "Tot aan de maan en terug" reist ze 12 jaar lang de wereld rond, op zoek naar Belgen die hun geluk in het buitenland vonden. Haar buitenlandse avonturen schreef ze neer in het boek Grenzeloze Liefde.
Ze was ook lange tijd reporter bij het ludieke reportage magazine Afrit9. Voor Canvas maakte ze de documentaire reeksen "Te gek". 6 documentaires over psychisch welzijn. Hier stelde ze de vraag: “We hebben het nog nooit zo goed gehad en toch zijn we nog nooit zo vaak naar de therapeut gelopen”. De reeks “seks@canvas" ging over seksualiteit en "De Bijl van Cupido" over liefdesrelaties anno 2012. Te gek werd ook een boek.
In 2018 maakte ze de documentaire “Chris Lomme, een reverence” voor Canvas. Tijdens corona maakte ze Kutjaar, een reportagereeks over de veerkracht van kunstenaars in moeilijke tijden. In 2019 volgt De Slapelozen, nachtradio, een boek, een podcast en een Canvas reeks over slapeloosheid. Ze was 7 seizoenen lang eindredactrice van de late night talk show "Alleen Elvis blijft bestaan" met Thomas Vanderveken. Met Thomas start ze de reeks OnderOns op waarin hij grote namen uit het buitenland interviewt die ons land aandoen (Hanya Yanagihara, Suzanne Vega en Yotam Ottolenghi).
Na haar ontslag bij VRT eind 2022 richt ze haar eigen zaak op. Ze schrijft het boek Bedank voor Bewezen Diensten, een pleidooi voor menselijk ontslag. Ze heeft een wekelijkse column in het tijdschrift Libelle. Voor dat blad maakt ze ook reisreportages en longreads. Ze modereert, presenteert en geeft lezingen over slapeloosheid, haar reisreportages, Te gek en haar laatste boek, Bedank voor Bewezen Diensten. En ze blijft ondertussen schrijven.