Ruben Mersch
Wie is Ruben Mersch?
Ruben studeerde filosofie en biologie in Gent. Na zijn studies verzeilde hij in de farmaceutische industrie als projectleider informatica. Tot het bedrijfje waarvoor hij werkte overgenomen werd door een Amerikaanse farmagigant. Plots was het turning disease into profit en werden de idealen vervangen door winstmarges. Hij nam ontslag en besloot zijn eerste boek te schrijven.
In Oogklepdenken, Waarom wij allemaal idioten zijn fileert hij het menselijke denken. We zijn er vaak van overtuigd dat we rationele wezens zijn, maar is dat wel zo? In dit boek gaat hij op zoek naar de valkuilen in ons redeneervermogen en ontmaskert hij de idioot in ieder van ons. Een idioot die ons vatbaar maakt voor de halve waarheden en hele leugens die ons dagelijks overspoelen. Voor dit boek ontving hij ook de Zesde Vijs, een prijs die jaarlijks wordt toegekend door SKEPP aan iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt in het verspreiden van objectieve kennis.
Na dat succes werd hij vaste columnist bij De Standaard, waar hij tweewekelijks een denkfout doorlicht.
In 2016 verschijnt zijn tweede boek: Waarom iedereen altijd gelijk heeft. Waarom ontstaan er in discussies zo vaak twee kampen die er beiden van overtuigd zijn dat ze de wijsheid in pacht hebben? Waarom graven we ons zo graag in de loopgraven van ons eigen gelijk in? Die vragen probeert hij te beantwoorden aan de hand van de inzichten van psychologen, antropologen, biologen, filosofen en een achttiende-eeuwse predikant met een voorliefde voor biljart.
Daarna gaat hij op zoek naar oplossingen. Hij duikt in de wetenschappelijke literatuur op zoek naar aanknopingspunten om de huidige polarisatie te overstijgen. Hoe kun je een meningsverschil omzetten in een constructief debat? Het resultaat van die zoektocht wordt in 2018 uitgegeven als Van mening verschillen, Een handleiding.
Sinds januari 2019 is hij correspondent bij De Correspondent. Voor hen schrijft hij twee keer per maand een stuk waarin hij Big Pharma onder de loep neemt.
Als spreker probeert hij vooral niet saai te zijn. Zijn presentaties bevatten nauwelijks tekst en hij gebruikt paranormale octopussen, sjoemelende politici, kakkerlakken en de laaghangende broeken van hiphoppers om zijn ideeën met veel humor te verduidelijken.
Luister naar Ruben Mersch in onze podcast Overmorgen.
Ik kijk terug op een zeer geslaagd congres. Er waren ruim 200 bezoekers van wie we veel enthousiaste reacties hebben gekregen. De bijdrage van Ruben heeft hier zeker aan bijgedragen. Zijn presentatie was boeiend en zat goed in elkaar, met leuk beeldmateriaal. Het verhaal paste goed bij de andere presentaties die dag. Zelf zat ik voorin de zaal en kon dus goed zien hoe de aanwezigen van het begin tot het eind geboeid waren door de presentatie van Ruben. In het Q&A-gedeelte na afloop kwam hij improviserend ook heel sterk naar voren.
Anita Pauw
Provincie Overijssel (Nederland)
De voordracht van Ruben Mersch was uitstekend en voldeed perfect aan de verwachtingen. Hij is een zeer boeiende causeur. Ik kan hem alleen maar aanraden.
Bruno Vandekerckhove
Belgian Knee Society
De presentatie van Ruben was inspirerend en het publiek was erg enthousiast over zijn presentatie.
Eline Scheele
Nederlands compliance instituut
Rubens lezingen waren zowel kwantitatief (aantal aanwezigen) als kwalitatief een schot in de roos.
Kristof Leën
Huis van de mens