Zoektocht naar geluk

Zoektocht naar geluk

Gelukkig zijn. Het staat hoog op prioriteitenlijstjes, heel wat liedjes gaan er over, in talrijke films vormt het een belangrijk thema. Geluk lijkt een simpel goed, maar is niet altijd zo eenvoudig te bereiken. Bart De Bondt, spreker bij Read My Lips, bestudeerde het begrip en deelt zijn opgedane kennis.

Tussen 1989 en 2009 worstelde Bart zichzelf naar de top in België als CEO van het verzekeringsbedrijf van ING. Na zijn afscheid bij ING schreef hij op vraag van een Nederlands uitgever een boek over leiderschap: De ladder van leiderschap. Dit werd op korte tijd een bestseller met een nominatie voor Beste Managementboek 2010. Omwille van de tijdloos universele thema's erin blijft het boek een must read in de managementliteratuur. Twee jaar later volgt Ik hou van mij dat genomineerd wordt als Beste Coachboek 2012. Ondertussen scoort Bart hoge ogen binnen de bedrijfswereld als executive coach, schrijver en keynote speaker. Hij beweert zijn geloofwaardigheid te danken aan zijn ex-CEO-schap bij ING verzekeringen en noemt zijn succes een verraad aan zichzelf.

Bart droomde destijds van een carrière als acteur. Toch ruilde hij de kans om bij Studio Herman Teirlinck te studeren in voor de zekerheid van een 'echt' diploma. Zijn eerste job als redacteur-omroeper bij de toenmalige BRT gaf hij op voor de financieel aantrekkelijke jobaanbieding bij ING. Wanneer een Amsterdamse uitgever hem een voorstel doet voor het schrijven van een roman, gaat hij daar niet op in. Keer op keer kiest hij voor financiële zekerheid. Daar is uiteraard niets mis mee, en toch voelt het voor Bart aan als een mislukking, als verraad aan zichzelf. Gelukkig haalt hij ondertussen voldoende genoegdoening uit de zinvolle dingen die hij doet. Hij coacht bedrijfsleiders en directieleden om opnieuw zichzelf te ontdekken en daar trouw naar te handelen. Daarnaast geeft hij regelmatig keynotes over het belang van geluk op het werk. En last but not least investeert hij het meeste van zijn tijd in YouthStart Belgium, een non-profit organisatie die kanszoekende jongeren opnieuw doet geloven in zichzelf en ze activeert.

Ook kwetsbare jongeren hebben bijzonder veel potentieel. Met de juiste ondersteuning komen al die talenten helemaal tot ontplooiing.
- Bart De Bondt, CEO YouthStart.

Is het de diepe zelfreflectie van deze talentvolle man die van hem zo'n inspirerende spreker en coach maakt? In zijn voordrachten Happy@Work en Change@Work, geïnspireerd op zijn gelijknamige boeken, legt hij eerst uit hoe het geluk van werknemers bijdraagt aan maximale bedrijfsresultaten en op welke manier je als bedrijfsleiding dat geluk kan bereiken. Daarna verklaart Bart de redenen achter ons falen om nieuw gedrag te creëren en legt hij uit wat je kunt doen om het gedrag van jezelf en van je medewerkers succesvol te veranderen. Tijdens beide lezingen houdt hij zijn toehoorders een spiegel voor op het gebied van gedragsverandering en werknemersgeluk en maakt ze bewust van vastgeroeste gewoonten.

Bart hield ook zichzelf die spiegel voor en twijfelde niet om zijn gedrag te veranderen. Wil jij ook je geluk ernstig nemen? Je kan onze ervaringsdeskundige hier boeken.