Weg werkstress!

Weg werkstress!

Werkstress is een groeiend probleem in Vlaanderen, met bijna 900.000 werknemers die te maken hebben met te hoge werkdruk. Vooral in de zorgsector en het onderwijs lopen de stressklachten hoog op, zoals blijkt uit de recente bevraging van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen. Dit benadrukt het belang van welzijn op het werk.

Werkstress

Zowat een derde van de werknemers met verhoogde werkstress loopt een verhoogd risico op een burn-out, luidt een andere vaststelling uit het onderzoek van de SERV. Het is essentieel dat organisaties blijven investeren in alle aspecten van welzijn om een gezonde, productieve en veerkrachtige werkomgeving te creëren. Gelukkig zijn er deskundigen zoals Lieven van Linden, Christophe Jauquet en Michaël Sels die waardevolle inzichten en oplossingen bieden. Hun unieke benaderingen en bijdragen aan het bevorderen van het ieders welbevinden, ontdek je bij Read My Lips.

Lieven van Linden

Energy level en duurzaam presteren

Lieven van Linden, ondernemer en ultraloper, richt zich in zijn nieuwe boek, Fully Charged, op het verhogen van energieniveaus bij werknemers. Volgens recent onderzoek ervaart meer dan 50% van de managers symptomen van een burn-out​​. Lieven ontwikkelde een data-gedreven methode om dit te voorkomen. Zijn aanpak omvat het gebruik van wearables en data om veerkracht en energieniveaus te meten en te verbeteren. Technieken zoals ademhalingsoefeningen, koud douchen en intermitterend vasten zijn enkele van de interventies die hij aanbeveelt om stress te verminderen en energie te verhogen​​.

Toch hoeft stress niet altijd negatief te zijn. Vanuit evolutionair oogpunt hielpen korte periodes van acute stress de Homo Sapiens om te overleven en te evolueren als ras. Lieven gelooft dat we allemaal de aangeboren capaciteit hebben om te gedijen in stressvolle situaties en er sterker en veerkrachtiger uit te komen. Aan de hand van zijn persoonlijke verhaal – hij rent ultra-lange afstanden in onder andere de woestijn en bewandelt besneeuwde bergen slechts gekleed in een zwembroek – licht Lieven het fysiologische concept van stress toe.

Ontdek in zijn keynotes hoe stress kan helpen om gezonder en gelukkiger te worden, hoe het fysiek, mentaal en emotioneel sterker maakt. Leer hoe het gebruik van technologie helpt bij het verbeteren van je gezondheid en werkprestaties. Of ontdek samen met Lieven en je teamgenoten de kracht van de koude van een ijsbad.

Copyright: EMILIE BONJE

Welzijn en gezondheid

De auteur van het boek Healthusiasm en host van de gelijknamige podcast, Christophe Jauquet, benadrukt het belang van duurzaamheid in relatie tot gezondheid. Hij stelt dat een duurzame levensstijl niet alleen goed is voor de planeet, maar ook voor de fysieke en mentale gezondheid van werknemers. Door duurzame praktijken op de werkvloer te integreren, zoals het verminderen van afval en het bevorderen van een gezonde leefstijl, kunnen organisaties bijdragen aan het welzijn van hun werknemers. Zijn visie verbindt ecologische verantwoordelijkheid met persoonlijke gezondheid, waardoor een holistische benadering van welzijn ontstaat.

Christophe kent zelf alle healthusiasm-trends. Mensen zijn vandaag vol enthousiasme om gezond en gelukkig te leven. De trend verklaart ook wat mensen van producten, diensten en ervaringen verwachten in hun zoektocht naar zelfactualisatie van die gezondheid. Een van de stappen daarin is het zoeken naar oplossingen binnen de eigen genetica.

Deze spreker inspireert bedrijfsleiders om gezondheid en welzijn te integreren in de kern van hun bedrijf.

Michaël Sels
Copyright: ©heikki verdurm

Gezonde voeding voor preventie

'Meer groenten, meer fruit en meer vezels,' zo luidt de missie van Michaël Sels, chef en hoofddiëtist bij het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Slechts 5 procent van de bevolking eet voldoende groenten, 10 procent voldoende fruit. Nochtans zijn beide rijk aan vezels, nodig voor een goede spijsvertering. Om aan die noodzakelijke 500 gram per dag te geraken, ging Michaël aan de slag.

Met zijn jongste boek, Plan 500 gram, zet Michaël je op de juiste weg. Hij zorgt niet alleen voor smakelijke inspiratie aan de hand van 50 nieuwe recepten, hij geeft ook enkele simpele vuistregels die helpen om de theorie in praktijk om te zetten. Gezonde voeding zorgt voor de preventie van chronische ziekten zoals diabetes​​. Geen wonder dat Michaël pleit voor een dieet rijk aan plantaardige voedingsmiddelen. Eenvoudige veranderingen in eetgewoonten kunnen immers grote effecten hebben op het algehele welzijn. Door meer groenten te eten kunnen in België elk jaar 1650 sterfgevallen voorkomen worden.
In samenwerking met de Diabetes Liga maakte hij een aparte versie van het kookboek voor personen met diabetes en hun omgeving.

Wil je iedereen in je team écht inspireren om anders te gaan leven, nodig dan Michaël uit voor een interactieve online kookworkshop. In Let's cook together! ga je collectief met de chef vanop afstand aan de slag. Op voorhand krijgt iedereen een box met alle nodige ingrediënten waarmee je op het afgesproken tijdstip achter je fornuis in de eigen keuken gaat staan.