Wat te doen met je goede voornemens
Het nieuwe jaar is enkele weken ver. De gevreesde Blue Monday ging stilletjes voorbij en gaf tegelijk het startschot voor een nieuwe campagne 30 dagen zonder klagen. Een zoveelste ludieke campagne of ligt eerder in dit stellen van kleine, positieve daden de echte kracht tot verandering?
Het begin van het jaar wordt vaak gekenmerkt door een golf van goede voornemens, waarbij mensen vastberaden zijn om hun levensstijl te verbeteren. Echter, tegen de tijd dat Blue Monday aanbreekt - vaak beschouwd als de meest deprimerende dag van het jaar - lijken die goede voornemens al vergeten te zijn. Dat komt omdat ze meestal te groot en te onrealistisch zijn. Het stellen van kleine, haalbare doelen gedurende een kortere periode, zoals bijvoorbeeld 30 dagen, kan wel leiden tot duurzame veranderingen. Voeg daar nog een portie positiviteit aan toe en het succes lijkt wel gegarandeerd.
Positiviteit is onmiskenbaar een krachtig hulpmiddel bij het bereiken van doelen en het overwinnen van uitdagingen. Daarom, in plaats van te worstelen met onbereikbare doelen, ga eens de uitdaging aan om gedurende 30 dagen bewust positief te zijn. Het bewust vermijden van klagen voor die periode kan niet alleen je stemming verbeteren, maar ook je kijk op het leven transformeren. Het is een reis naar zelfontdekking en veerkracht.
Waarom klagen wij?
Omdat de negatieve – lees: gevaarlijke – dingen des levens in het bestaan van onze verre voorouders belangrijker waren dan de positieve elementen, werden wij evolutionair geprogrammeerd om te klagen. Mopperen en mekkeren over het weer, het beleid, het verkeer, het groeide uit tot een soort sociale vaardigheid om het ijs te breken in ons maatschappelijk leven.
Bio-ingenieur Isabelle Gonnissen, die als sales manager voor Solvay de wereld rondreisde, besloot aan al dat klagen op een ludieke en creatieve manier iets te doen. Haar reizen lieten haar beseffen hoe goed wij het hier wel hebben in vergelijking met heel wat andere plekken op de wereld. Daarom zette ze in 2018 voor het eerst de succesvolle campagne 30 Dagen zonder klagen op poten. Ondertussen schreef Isabel de boeken Kies Positief, dat je aanzet om positiever in het leven te staan, en Kies Bewust, dat je helpt om het geluk in jezelf te vinden.
Bewust positief
Nu meer dan ooit worden we elke dag overspoeld door negativiteit. Isabel vertelt in haar lezingen en workshops over positiviteit hoe je positiviteit kan trainen, net als je buikspieren. Word je bewust van wat positief is en werk eraan in je gedachten, met je woorden en door je levenshouding. We maken immers allemaal dingen mee die we liever niet zouden meemaken. Maar de vraag is: hoe ga je er mee om? Een acuut probleem inslikken hoeft natuurlijk niet. 'Ventileer maar relativeer, en ken jezelf"' zegt Isabel hierover. Daarmee bedoelt ze dat jezelf wentelen in terugkerende of aanhoudende problemen geen zin heeft. Noch zal de buitenwereld veranderen om aan jouw wensen en verlangens tegemoet te komen. Kijk naar wat je zelf kan doen, is de boodschap. Wat werkt voor jou? Waar kan jij mee aan de slag?
Positivo's
De zevende editie van de campagne ging van start op 15 januari, de zogenaamde Blue Monday van dit jaar. De actie krijgt steun van de Vlaamse Regering en heel wat bekende mensen zetten er mee hun schouders onder. Wat dacht je van de volgende positivo's die je net als Isabel kan boeken bij Read My Lips?
Op het hoogtepunt van zijn carrière als triatleet raakte Marc Herremans verlamt van borst tot benen. Hij ging desondanks vastberaden door met zijn topsportcarrière en stond één jaar later, in 2003, als rolstoelatleet terug aan de start van de Ironman Hawaii. Tegelijkertijd richtte hij de organisatie To Walk Again Foundation op, waar hij andersvalide mensen steunt bij sport en revalidatie. Tegenslagen horen immers bij het leven. Je kiest de kaarten die je trekt niet, je bepaalt wel zelf wat je er mee doet. Elke tegenslag doorheen het leven is een kans om er sterker uit te komen.
Nadat Marc zijn loopbaan als topsporter stopzette, schakelde hij over naar het coachen van atleten. Daar werd het hem meer dan duidelijk dat mensen effectief hun grenzen kunnen verleggen door op het positieve en op de essentie van het leven te focussen. Tijdens zijn lezingen toont hij hoe je van een tegenslag een kans kan maken, hoe je het als een uitdaging kan zien en hoe dat je creativiteit stimuleert. Ook organiseert hij teambuildings voor bedrijven en toont hij via sportieve activiteiten wat je als team kan bereiken.
Let op je gedachten, want ze worden je woorden. Let op je woorden, want ze worden je handelingen. Let op je handelingen, want ze worden je gewoonten. Let op je gewoonten, want ze worden je karakter. Let op je karakter, want dat wordt je lot.
- Lao Tze
Met deze quote ondersteunt longarts en VUB professor Marc Noppen de campagne op zijn LinkedIn. De CEO van het universitair ziekenhuis UZ Brussel heeft een bijzondere interesse in de link tussen geneeskunde en (ziekenhuis)management en in gezondheidszorg in het algemeen. Daaraan zijn voor hem onlosmakelijk strategisch management, ICT en innovatie, en duurzaam ondernemen verbonden. Marc denkt graag na over geneeskunde en ziekenhuizen van de toekomst, kunst en geneeskunde, en patient experience.
Teneinde onze ziekenzorg te kunnen blijven leveren en ontwikkelen, moeten we de focus verleggen op preventie en gezondheidspromotie. Alleen zo kunnen we een duurzame en kwaliteitsvolle zorg blijven garanderen.
Samen met Isabelle Gonnissen willen deze sprekers zoveel mogelijk mensen inspireren tot een positieve mindset. Want met een positieve mindset kun je uitdagingen en obstakels met een optimistische en oplossingsgerichte houding tegemoet treden, positieve kansen aantrekken en meer geluk en voldoening ervaren. Laat je in een van hun wervelende keynotes motiveren om minder te klagen, bewuster en positiever te leven zodat je in je kracht kan staan en gelukkiger bent.