Vrouwen aan de top: Mariam Harutyunyan en Naïma Lafrarchi
Het Global Gender Gap report van 2022 toont aan dat het, aan het huidige tempo, nog 132 jaren zal duren om de wereldwijde genderkloof te dichten. Nog een lange weg te gaan dus. Bovendien is de strijd voor gendergelijkheid al lang geen exclusieve vrouwenkwestie meer. De samenleving wordt alsmaar diverser.
In een maatschappij waarin mensen in denken, doen en geloven zo verschillend zijn, ligt de focus op een nieuwe manier van omgaan met elkaar. Om iedereen te respecteren in zijn/haar/hun waardigheid. Het creëren van een inclusieve wereld vraagt om verandering. Twee nieuwe sprekers bij Read My Lips ijveren voor een inclusieve samenleving. Ze vertellen graag meer over hoe je dit aanpakt.
Mariam Harutyunyan
Al meer dan vijftig jaar komen vrouwen op voor gelijke rechten in België. In 2002 werd het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen opgericht. Daarom denkt de algemene opinie maar al te gemakkelijk dat gendergerelateerde rechten al een eeuwigheid verworven zijn en alles nu 'in orde' is. Helaas is dat niet het geval zoals het eerder vermeld rapport aantoont. Naast vooruitgang resten er nog heel wat uitdagingen.
Biomedicus Mariam Harutyunyan heeft een passie voor het empoweren van vrouwen en het bevorderen van diversiteit, gelijkheid en inclusie (DEI). In 2018 richtte ze de duurzame kledinglijn KinArmat op. Doel van de kledinglijn: door middel van sterke slogans op T-shirts en sweaters het zelfvertrouwen van vrouwen aan te sterken en thema’s zoals gendergelijkheid bespreekbaar te maken. Met een passie voor maatschappelijke uitdagingen richtte Mariam vervolgens 360 Lens on DEI op. Het bureau doet aanbevelingen aan bedrijven hoe ze tekortkomingen op een inclusieve en innovatieve wijze kunnen aanpakken met behulp van adviesverlening, workshops, keynotes en meer. Haar werk dient als inspiratie voor iedereen die een verschil wil maken en een meer inclusieve wereld wil creëren. In 2021 werd ze geselecteerd als een van de veertig maatschappelijke leiders van België jonger dan 40. Een erkenning van haar impact op de samenleving en haar inzet om een positief verschil te maken.
De expert deelt haar inzichten en ervaringen als keynote speaker. Naast de keynotes 360 Lens on DEI en The Power of Possibility over het empoweren van vrouwen, kan je Mariam ook boeken voor een keynote vol inzichten en strategieën voor het aantrekken, ontwikkelen en behouden van jong, divers talent in het personeelsbestand.
Naïma Lafrarchi
Naïma Lafrarchi geeft lezingen en keynotes over het inzetten van diversiteit en inclusie als strategie in het HRM-beleid van bedrijven.
De juriste, opleidingswetenschapper, onderwijskundige en bijzondere leermeester islam bouwde de laatste twee decennia een expertise op aangaande onderwijs en opleiding, professionele ontwikkeling en empathisch leiderschap binnen de bedrijfswereld. In het verleden deed ze onder meer onderzoek naar religieuze opvoedidealen bij Vlaamse moslimouders en -jongeren. Ze schreef diverse (inter-)nationale publicaties aangaande islamitisch onderwijs en islamitische pedagogiek. In december 2017 verscheen haar boek Maakt religie een verschil?. Momenteel is ze aan de Universiteit Gent verbonden als onderzoekster. Naïma werkt er rond diversiteit, burgerschap en controversiële onderwerpen in het hoger secundair onderwijs.
Als expert in veranderingsmanagement en begeleidingstrajecten binnen de non-profit- en profitsector is Naïma een vaak gevraagde keynote spreker, panellid en moderator. Je kan haar boeken voor keynotes over diversiteit en inclusie en over empathisch leiderschap. Of wat dacht je van een avond filosoferen over de levensbeschouwelijke en religieuze diversiteit?