Technologie binnen HR

Aza Declercq - Jochen Roef - Frank Vander Sijpe

Voor werkgevers vormt de zoektocht naar de ideale medewerker vaak een bijna onmogelijke opdracht. Hoe kunnen ze dit gemakkelijker aanpakken? Waar moeten ze op letten? Wie is die ideale werkgever eigenlijk? En wat kan technologie in deze expeditie betekenen? Aza Declercq, moderator bij Read My Lips, zocht en vond antwoorden bij spreker Jochen Roef, oprichter van Blinc Sales Institute en van Traicie.com, beide trendsettende bedrijven in hun marktsegment. Zijn antwoorden worden in deze podcast aangevuld door Frank Vander Sijpe, director HR Trends & Insights bij Securex.

Aza Declercq - Jochen Roef - Frank Vander Sijpe

Na het behalen van zijn master in de psychologie stapte Jochen in verschillende salesfuncties, wat zijn fascinatie voor verkoop en menselijke diversiteit voedde. Hij creëerde met Traicie.com pionierende AI-toepassingen die hr-departementen wereldwijd helpen om de war for talent te winnen. Traicie, een samentrekking van artificial intelligence en trace, is een zelflerend algoritme dat de succes ratio verhoogt voor het aanwerven van die ideale medewerker. Het gebruik van objectieve technologie bij een aanwerving levert diverse voordelen op. Waar er heel veel cv's binnenkomen, kan er snel gepreselecteerd worden op basis van het gezochte DNA en de cultuurmatch. Bovendien helpt het om buiten de normale scoop van harde criteria te zoeken naar waardevolle kandidaten die misschien uit totaal andere sectoren komen, met totaal andere diploma achtergronden. Het algoritme biedt een vrij grote zekerheid dat deze kandidaten toch een goede investering zijn. Tot slot verdwijnt de ruis, dat wil zeggen de bewuste of onbewuste voorkeuren van de recruiter.

Door technologie op een goede manier in te schakelen, zullen we waarschijnlijk minder discrimineren, subjectief of objectief, op basis van de cv screenings.
- Frank Vander Sijpe

De babyboomgeneratie, de meest talrijke generatie die we ooit gehad hebben, stroomt nu stilaan uit. Die generatie die daarachter komt, is qua volume gewoon niet in staat om die babyboomers op te vangen. En tegelijkertijd herstelt de economie na corona veel sneller dan verwacht. De combinatie van die vervanging aanwervingen en die groei aanwervingen maakt dat de markt in een soort van structurele war for talent zit waarvan men zegt dat die een aantal jaren zal aanhouden. Volgens Frank moet er gezocht worden naar oplossingen buiten de landsgrenzen en de mogelijkheid tot het inschakelen van AI.

Mensen van sector laten veranderen, laten overstappen naar een knelpuntberoep is geen sinecure. Onze arbeidsmarkt is niet gericht op het professioneel mobiel zijn of mobiel maken van mensen. Het zit ook niet in onze aard, niet onze cultuur en er is geen wetgevend kader voor. Wie besluit dat de job hem niet meer ligt en zelf ontslag neemt, heeft geen recht op werkloosheidsuitkeringen. Waarom zou iemand niet beperkt in tijd de kans kunnen krijgen om te zoeken naar iets anders, zich om te scholen of zelfs te kijken of het als zelfstandige lukt?

De gouden kooi van een vast contract, de werk attitude van jongeren, het belang van soft skills en hard skills komt in deze podcast over rekrutering en technische middelen boeiend aan bod. Wil jij weten of er eigenlijk echt een verschil zit tussen generaties X, Y en Z op basis van diep menselijke waarden en behoeftes? En vooral: is daar wetenschappelijk bewijs voor ? Luister dan hier naar deze fascinerende podcast.