Stijn Baert

gemmahermans
Stijn Baert

Op zoek naar een spreker die expert is op het gebied van arbeidseconomie en werkgelegenheid? Stijn Baert is een gerenommeerde professor aan de Universiteit Gent en is gespecialiseerd in onderzoek naar arbeidsmarkt, arbeidsmarkt-discriminatie en de overgang van school naar werk. Met een indrukwekkende lijst publicaties in gereputeerde vakbladen en erkenningen voor zijn onderzoek, heeft Stijn Baert een belangrijke bijdrage en wetenschappelijk impact geleverd. Wil je meer wilt weten over zijn werk en de impact, lees dan dit interview van Read My Lips!

Kun je ons iets vertellen over jezelf en jouw achtergrond binnen je vakgebied?
Ik ben burgerlijk ingenieur en economist. In principe komen beide oplossingen grotendeels op hetzelfde neer. Namelijk: wiskunde gebruiken om problemen op te lossen. Als ingenieur zijn dat vooral technische problemen, als economist maatschappelijke. Het mag duidelijk zijn dat ik de tweede de boeiendste vind, maar ik pluk nog altijd de vruchten van het systeemdenken waar je je als ingenieur in bekwaamt. Binnen de economie is mijn deeldiscipline de arbeidseconomie, met de onderwijseconomie als een aanleunend deelgebied. Er zijn drie rode draden doorheen mijn wetenschappelijke publicaties: de oorzaken en gevolgen van werkloosheid en inactiviteit, arbeidsmarktdiscriminatie en de link tussen werk en gezondheid.

Wat heeft je geïnspireerd om een carrière als keynote speaker na te streven?
Ik streef allerminst een carrière als keynote speaker na. Integendeel: ik moet zorgvuldig omgaan met mijn sociale energie. Tegelijk vind ik het belangrijk om naast wetenschappelijke ook maatschappelijke impact te hebben met mijn onderzoek en dan zijn lezingen en panelgesprekken natuurlijk een dankbaar medium. Bovendien voel ik dat mijn lezingen vaak erg goed aanslaan bij het publiek, wat weer energie geeft.

Wat zijn enkele van de belangrijkste thema’s die je in jouw lezingen behandelt?
Het vaakst spreek ik in het algemeen over uitdagingen voor onze Vlaamse en Belgische arbeidsmarkt, waarbij ik cijfers en feiten combineer met mijn ‘educated guess’ over mogelijke oplossingen. Deze dagen steekt er met de hoge arbeidsmarktkrapte (‘war for talent’) natuurlijk één uitdaging heel erg bovenuit. Daar heb ik dus een meer gefocuste lezing over. Ten derde heb ik een lezing waarin ik mijn inzichten uit tien jaar onderzoek naar discriminatie op onze arbeidsmarkt deel. Ten vierde is er een lezing gelinkt aan ons boek In conflict gaan met je baas … en andere manieren om je loopbaan in eigen handen te nemen, waarin ik tien aanbevelingen vanuit de wetenschap deel richting meer loon, meer focus en meer voldoening.

Kun je een bijzonder gedenkwaardige ervaring met ons delen die je hebt gehad als keynote spreker?
Tegenwoordig kan ik nergens meer komen zonder dat de steak-friet geprogrammeerd is op het diner of walking dinner nadien, door mijn publieke queeste op Instagram en bij HLN naar de beste steak-friet van Vlaanderen. Aardig meegenomen voor mezelf en -- laat ons eerlijk zijn -- voor alle aanwezigen, zelfs wanneer ze zogezegd de meer verfijnde keuken aanhangen.

Wat onderscheidt je van andere keynote sprekers in jouw vakgebied?
Het compliment dat ik het vaakst hoor, is dat ik erg helder ben. Dat is ook mijn missie: mijn onderzoek, waar de belastingbetaler voor betaalde, zo snel en impactvol mogelijk naar diezelfde belastingbetaler laten terugvloeien. Daarom plaats ik op stijnbaert.be ook Nederlandstalige samenvattingen bij al mijn publicaties.

Welke key takeaways hoop je dat je publiek overhoudt aan jouw keynote?
De maakbaarheid van onze arbeidsmarkt en carrière. De wetenschap is, voor wie dat wil, echt gidsend richting meer sterke schouders voor onze sociale zekerheid of om meer focus en voldoening te halen uit je loopbaan!

Welk advies zou je geven aan iemand die zijn vaardigheden binnen jouw topic wil verbeteren?
Dat is makkelijk. Lees In conflict gaan met je baas … en andere manieren om je loopbaan in eigen handen te nemen. In dat boek geven we met 18 professoren en onderzoekers tips vanuit de wetenschap richting meer loon, meer focus en meer voldoening. Dat deden we op basis van 3000 reacties die we van de Vlaming kregen op onze oproep wat die wilde weten rond werk en arbeidsmarkt.

Kun je ons iets vertellen over recente projecten of evenementen waar je enthousiast over bent?
Mens sana in corpore sano. Een gezonde geest in een gezond lichaam. Om voldoende te deconnecteren en mijn queeste naar de beste steak-friet van Vlaanderen te compenseren, slaag ik er sinds een klein jaar in om elke week drie keer te sporten, waarvan twee keer met een personal trainer.

Wat hoop je dat klanten zullen meenemen van je keynote speeches en hoe meet je het succes van je presentaties?
Mijn metafoor van de ijsberg op onze Vlaamse en Belgische arbeidsmarkt. Mysterieus, hé?!

Tot slot: wat zijn enkele van de komende actualiteiten binnen je expertise die op je radar staan om in de toekomst te behandelen in je keynote speeches?
Ik heb sinds kind al twee grote interesses: binnenlands voetbal en binnenlandse politiek. Binnenkort staan er opnieuw verkiezingen (lokaal, Vlaams en federaal) voor de deur. Natuurlijk hoop ik met het onderzoek dat we binnen UGent@Work doen verkiezingsprogramma's te beïnvloeden. En het maakt mijn lezingen -- ga maar eens na hoe vaak het politieke debat raakt aan werk en arbeidsmarkt -- des te actueler in (de aanloop naar) 2024!

Wil jij Stijn Baert op je next event! Boek hem dan nu via het contactformulier.

gemmahermans