Spreker in de kijker - Rik Moons

gemmahermans
Rik Moons

Rik Moons is al 24 jaar actief in de farmaindustrie waarvan 20 jaar als leidinggevende, gecombineerd met bijna 20 jaar gastdocentschap aan de UGent. Daarnaast heeft Rik ongeveer 40 jaar ervaring als piloot, hij vliegt al sinds zijn vijftiende. Read My Lips stelde hem enkele vragen.

Wat heeft je geïnspireerd om een carrière als keynote spreker na te streven?
Na de vele jaren als leidinggevende ontdekte ik de passie om mijn kennis door te geven. Dit doe ik het liefst in de vorm van storytelling en vanuit een sterke authenticiteit.

Wat zijn enkele van de belangrijkste thema’s die je in jouw lezingen behandelt?
Dat de voorbereiding van ieder gesprek en authenticiteit cruciaal zijn in alles wat je doet

"als ik van iemand zoals jij -tijdens mijn jeugd- les had gekregen, dan had ik nu misschien wel een hoger diploma behaald"

Heb je een bijzonder gedenkwaardige ervaring als keynote spreker die je zou willen delen?
Soms hoor ik wel eens mensen vertellen: “Eigenlijk deed ik het goed, maar ik wist niet waarom, nu weet ik het wel en kan ik me nog verder optimaliseren”. Een laaggeschoolde leidinggevende zei me ooit: "Als ik van iemand zoals jij -tijdens mijn jeugd- les had gekregen, dan had ik nu misschien wel een hoger diploma behaald".

Wat onderscheidt jou van andere keynote sprekers binnen jouw vakgebied?
Pragmatiek, humor, tempo en interactie. Zelfs voor grote groepen is interactie altijd mogelijk. Eigenlijk vind ik het altijd kicken om een groep op enkele seconden muisstil te krijgen en vervolgens plat van het lachen te krijgen.

Welke keytakeaways hoop je dat je publiek overhoudt aan jouw keynote?
"Wie vraagt, stuurt ieder gesprek ", "Mensen kopen je idee nooit omdat ze je argumenten begrijpen, maar omdat ze zich begrepen voelen" en "Er is niets zo ongelijk als de gelijke behandeling van ongelijken".

Welk advies zou je geven aan iemand die zijn vaardigheden binnen jouw topics wil verbeteren?
Storytelling is de sleutel naar het hart. Een goede spreker heeft vakkennis, maar je moet ook ‘binnenkomen’ bij de mensen, en dat doe je met echte verhalen, geen verzonnen, gekunstelde verzinsels maar uit het leven gegrepen.

Kun je ons vertellen over recente projecten of evenementen waar je enthousiast over bent?
Deze zomer had ik een vliegtuigongeval (bovenstaande foto) dat wereldwijd het nieuws haalde. Ik heb 50 seconden de dood voor ogen gezien. Ik vertel nu op podia hoe ik dat beleefde en welke voorbereidingen en trainingen uit het verleden maakten dat ik nu nog op het podium kan staan. Zinvol voor veiligheidsdagen in de productie-industrie, maar ook waardevol voor verkopers en leidinggevenden: bent u voorbereid op het onverwachte?

Hoe meet je het succes van je keynotes?
Afhankelijk van de topics zijn die zaken verschillend, maar het succes is gemakkelijk te meten als dezelfde bedrijven je terugvragen of je wordt elders gevraagd via mond-tot-mondreclame, dan was het duidelijk een goede keynote.

Tot slot: wat zijn enkele van de ontwikkelingen binnen je expertise die op je radar staan om te behandelen in de toekomst?
Het inzicht dat er een verband is tussen slecht leiderschap en burn-out.

Heeft Rik Moons jouw interesse gewekt? Bekijk hier een overzicht van zijn keynotes.

Wist je dat Rik ook deze boeken schreef: Domme vragen bestaan wel en Waarom uw oplossing het probleem is.

 

gemmahermans