Sommelier at your service

Mark De Backer

Sommige mensen tappen in het leven uit meerdere vaatjes. Voor Mark De Backer geldt dit zowel letterlijk als figuurlijk. Voortaan kan je hem in de hoedanigheid van gecertificeerd sommelier-conseil boeken bij Read My Lips.

Mark De Backer

Mark startte zijn beroepscarrière in de ICT-sector. Met meer dan dertig jaar ervaring op zijn palmares is hij een doorwinterde tech professional. Van internationaal business development manager bij één van de grootste ICT bedrijven ter wereld, groeide hij uit tot  zelfstandig adviseur, crowdfunding angel, mentor en bestuurder. Marktanalyses maken, klanten segmenteren of het uitwerken van businessplannen, maken deel uit van zijn kernactiviteiten. Naast de ICT koestert Mark echter nog een andere passie: wijn.

Hij voltooide een opleiding sommelier-conseil aan de Université du Vin in Suze la Rousse, jureert op de gerenommeerde Concours Mondial de Bruxelles, was docent aan de Vlaamse Wijnacademie en stond als IBWE (International Bordeaux Wine Educator) aan de wieg van de opleidingen Bordeaux bij Syntra. Wijn is veel meer dan een uit de hand gelopen hobby voor deze wijnmeester. Na meer dan twintig jaar ervaring deelt hij via AmpeloPlus vandaag graag zijn expertise en passie via twee bijzondere workshops.

Het leven is te kort om zure wijn te drinken.
- Mark De Backer

Ontdekking van de Franse wijnkaart

Wil je voortaan met iets meer zelfzekerheid op restaurant een goede fles kiezen uit de wijnkaart? Of wens je vol zelfvertrouwen te kunnen bepalen hoelang je een fles mag bewaren? Welke wijn schenk je nu bij welk gerecht? Wat zijn de belangrijkste druiven en hoe speel je met die aroma’s? Worden wijnen echt beter door te verouderen? Tenzij je een kenner bent, worstelen we allemaal wel eens met deze vragen. Via wijnapps proberen we ons te behelpen, op hoop van zegen.
In deze sessie bij Mark krijg je een professioneel antwoord op al deze vragen en meer. Samen doorloop je ook de belangrijkste Franse wijnregio’s om alvast een beter inzicht te krijgen in die wijnkaart en proef je een aantal typische druiven. De degustaties geven je een startend inzicht in het lezen van de wijnkaart en het samengaan van wijn en gerecht.

Wijn assembleren en wijn maken

Mark reisde beroepsmatig en privé over de zes continenten om andere culturen op te snuiven. Leergierigheid naar nieuwe ervaringen en persoonlijke groei staan hoog op zijn prioriteitenlijst. Zelf heeft hij de kracht gehad om zijn eigen pad te bewandelen. Hij wil anderen helpen hetzelfde te doen.
Een teambuilding activiteit wijn maken kan daar een mooi begin bij zijn. Voor een goede wijn gedronken wordt, ondergaat de fles een heel proces. Aan de basis staat de wijnbouwer die nauw samenwerkt met de oenoloog. Een marketing team zorgt voor een sterke brand en de nodige publiciteit. De sales agent en lokale wijnhandelaar verzorgen de distributie en de verkoop van de fles.

Na een korte inleiding over de vinificatie ontdek je tijdens de workshop de verschillen tussen het maken van rode en witte wijnen. Je krijgt inzicht in de belangrijkste druiven die gebruikt worden bij het maken van mono cépage en blend wijnen. Na een korte brainstorm start elk team met het assembleren van zijn eigen wijn. Experimenteren en blenden zal de uiteindelijk stijl en eigen smaak bepalen. Eens gebotteld, ontwerpen de creatievelingen een stijlvol etiket. Ook de prijszetting zit in het proces. Het eindproduct wordt voorgesteld aan een jury en misschien wel bekroond met een medaille.

Ontdek, met sommelier Mark at your service, de wereld van de wijn. Boek hier een sessie op maat.