Peter of het klein insectenboek
Hij stapt niet via een schilderij de wereld van insecten binnen, dat niet. Entomoloog Peter Berx schildert in de plaats daarvan met zijn woorden hun fascinerende wereld voor al wie het horen wil. Zijn verhalen over onder meer goede moeders en luchtacrobaten zijn niet alleen entertainend, ze vertonen ook vaak indrukwekkende parallellen met de bedrijfswereld.
Peter Berx is halftijds meesterstoker en halftijds creatieve entomoloog, zoals hij zelf zegt. In die laatste hoedanigheid kan je hem boeken via Read My Lips. Van een in zijn vrije tijd beoefende passie – ooit op zijn zesde ontstaan toen hij een kolonie mieren aan het werk zag – groeide zijn liefde voor insecten uit tot een professionele bezigheid. Zijn interesse ligt in de toegepaste entomologie: biologische bestrijding, bestuiving, forensische entomologie. Alles binnen het raakvlak tussen de wereld van insecten en die van mensen. Als vast panellid van de Nerdland podcast van Lieven Scheire schreven ze samen het boek ‘Insecten’, het geflipte leven van zespotigen en andere vreemde beesten.
Geef Peter een publiek om over zijn bevindingen te vertellen en hij leeft helemaal op. Hij houdt ervan om de aversie van mensen voor insecten te doen verdwijnen: 'Neem nu oorwormen. Niemand wil die vreselijke beestjes in huis. Maar als je duidelijk maakt dat ze niet in je oren kruipen, de tang achteraan hun lijf niet dient om te knijpen en dat de vrouwen heel goede moeders zijn, dan slaat de sfeer helemaal om.'
Het zijn de kleintjes die de wereld doen draaien.
- Edward Osborne Wilson
Deze quote van de wereldberoemde entomoloog neemt Peter erg ter harte. 'Ik wil mensen interesse voor insecten bijbrengen en verklaren dat we zonder hen niet zouden overleven, precies omdat ze zoveel sleutelposities in de ecologie innemen.' Insecten zijn goed voor meer dan 80 procent van het dierenrijk. Hun impact wordt veel te veel onderschat.
Eén insectensoort waarvan ondertussen niemand het belang nog onderschat, is de honingbij. Alleen, er bestaan pakweg nog driehonderd andere bijensoorten die vergeten worden. Peter vat het simpel samen: ‘Zeggen: het gaat slecht met de bijen, dus we moeten meer bijenkasten zetten, is hetzelfde als zeggen: het gaat slecht met de vogels, we moeten allemaal meer kiekens houden.’
Op safari
Peter wil iedereen de verscholen wereld van de insecten laten ontdekken. Om mensen te overtuigen van de schoonheid en het belang van insecten trekt hij rond met de Entomobiel en geeft hij insectensafari's en -workshops.
Via zo’n insectensafari op en rond je bedrijfsterrein toont hij waar je ze vindt en vertelt er interessante verhalen over.
Of je kan een voordracht boeken waarin hij ingaat op de sociotechniek bij insecten. Managementstromingen zoals zelfsturende teams en dienend leiderschap winnen aan belang in het bedrijfsleven. Sociale insecten - mieren, wespen, bijen en termieten - functioneren al miljoenen jaren op basis van deze principes. Waar liggen de parallellen met ons bedrijfsleven en kunnen wij nog iets van hen leren?
En wat dacht je van op zoek te gaan naar alternatieve oplossingen uit de natuur in ons streven naar duurzame technieken? Spinrag, waterafstotende lagen, chitine als bioplastic ..., het zijn allemaal materialen en oplossingen die we rechtstreeks afkeken van insecten en spinachtigen. In de keynote Entomomimicry overloop je de huidige mogelijkheden.
Insecten, ze zijn zo belangrijk voor het welzijn van de mens. Bedenk even dat er slechts drie heel specifieke knijtensoorten bestaan die de cacaoplant bestuiven. Mochten die verdwijnen, verdwijnt wereldwijd het genot van een lekker stukje chocolade!
Leer er alles over en boek Peter hier.