Ode aan het leven

Mark Coenen

Italië, een midlifecrisis, en de reconstructie van een familiegeschiedenis, overgiet dit alles met 33 jaar operationele en managementervaring in broadcasting, – zowel tv, radio, digitaal als print – strategie en change management en je komt uit bij Mark Coenen.

Mark Coenen

Na carrières als nethoofd van Studio Brussel en Radio Donna, algemeen directeur van VRT Radio en Canvas, opleidingshoofd journalistiek van hogeschool PXL, focust Mark zich momenteel voornamelijk op het schrijven. Sinds 2016 is hij columnist bij De Morgen. In 2019 publiceerde hij het boek: Italië voor idioten. Twee jaar later volgde Alle mannen zijn onnozelaars, met de belofte dat de opvolger Vrouwen zijn nog erger zal heten. Mark houdt van humor met een knipoog en put voor zijn verhalen uit eigen ervaring. Zijn gelijknamige keynotes bulken van levenswijsheid en kolder.

Vakantieliefde

In Italië voor idioten vertelt de schrijver zijn avontuur voor het kopen van een huis in Italië. Naast la dolce vita krijgt de auteur heel wat levenslessen. Vriendschappen, een oorlog om een olijfoogst en 1000 theezakjes later, leert het koppel dat het eigenlijk overal hetzelfde is, zij het dan een tikkeltje warmer in Italië. Mark neemt alles en iedereen, en vooral zichzelf, voortdurend op de hak. Maar er is ook een serieuze ondertoon en zo af en toe een levenswijsheid. Tijdens het verblijf in het huis in de idyllische streek Le Marche, krijgt Mark de diagnose kanker. Zo'n ingrijpend iets doet je nadenken over het leven. 'Je kunt nooit meer terug naar de dag voor je kanker kreeg', schrijft hij. Na een confrontatie met de kwetsbaarheid van het leven, ervaar je alle dagen daarna anders. En daarvoor hoef je niet persé naar Italië, concludeert de auteur.

Gelukkig neemt hij je tijdens zijn keynote er toch mee naartoe. Naar bijvoorbeeld de geschiedenis van de streek waar De Tweede Wereldoorlog en de mijnramp in 1956 in Marcinelle nog voelbaar zijn. Of ook op culinair vlak. In de vruchtbare streek teelt men saffraan en rijst. En ook daar kan Mark zeer smakelijk over vertellen.

Zin en onzin

Voor zijn volgende boek keek Mark nog meer in eigen boezem. Hij wilde iets schrijven over de manier waarop mannen zichzelf te hoog inschatten en dat ze zich beter voelen dan vrouwen. In Italië voor idioten schreef hij dat achter elke succesvolle man een vrouw met haar ogen staat te draaien. Die zinsnede vat Alle mannen zijn onnozelaars eigenlijk samen.

De man begint als kind, evolueert naar een groot kind en eindigt weer als kind. Puttend uit 62 jaar eigen ervaring, poogt Mark zijn familiegeschiedenis te reconstrueren, de zin en onzin van het leven. Een achter-, achter-, achtertante kwam als zogenaamde heks op een brandstapel terecht. Dertig jaar geleden stapte zijn zus uit het leven. De boodschap van Mark is dat we ons te druk maken over veel bagatellen. Probeer een beetje positief te zijn, ook al is dat niet altijd gemakkelijk. De dood van zijn zus verstoorde zijn eigen leven grondig. Zijn moeder was nog maar een halve moeder. Maar het heeft ook invloed gehad op de verhouding met zijn kinderen. Hij werd zelf een bezorgde vader.

Met humor, mededogen én verontwaardiging reconstrueert Mark zijn zoektocht naar het zijn van een echte man, een met vele eigenschappen, waarvan er een paar aimabel, sommige discutabel en de meeste ronduit lachwekkend zijn. Hij houdt een pleidooi voor de vrouw en haar rol in de maatschappij.

Beleef samen met Mark een ode aan het leven en boek één van zijn grappige keynotes hier.