Mens versus machine

Mens versus machine

Dat meisjes en wetenschap vaak een perfecte match vormen, bewijst Geertrui Mieke De Ketelaere. Al bijna drie decennia leent ze haar expertise in alle aspecten van data en analyse aan verschillende multinationals. In 2018 werd ze door Trends in België genomineerd als ICT-vrouw van het jaar en dit jaar eindigde ze als runner-up voor IT person of the year 2022 van de Computable Awards. Vandaag is ze als Strategic Advisor bij Imec verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het uitrollen van de AI-strategie.

Haar zoektocht naar technische kennis begon op jonge leeftijd. Mieke was amper vijf toen ze bij het uit elkaar halen van Matchbox-autootjes ontdekte dat het bovenstel van een Kever op het onderstel van een Porsche paste. Een vriend toonde haar later dat dat ook zo in het echt was. Ondertussen is de auteur van Mens versus Machine, Artificiële intelligentie ontrafeld een veelgevraagde keynote speaker op events over AI. Ze verzamelde haar kennis over verschillende sectoren heen in talloze Europese en Amerikaanse bedrijven als Microsoft, IBM, SAP en SAS. Als adjunct professor aan de Vlerick Business School doceert ze een opleiding over duurzame, ethische en betrouwbare AI.

Artificiële intelligentie roept immers veel vragen op. Wat is het precies? Wat kan het? Kan een bedrijf nog zonder? Welke impact heeft het op onze jobs? Rond AI doen evenveel mythes de ronde als waarheden.

Milieu

Artificiële intelligentie systemen blijken bijvoorbeeld, in tegenstelling tot wat je zou denken, behoorlijk milieuonvriendelijk te zijn.
Mieke: In tegenstelling tot de mens, bouwt AI niet verder op eerder opgedane kennis. De natuur en de mens leren veel intelligenter. Leerde je misschien ooit tennissen en ga je vervolgens squashen, dan bouw je verder op die kennis. Dit zien we niet bij AI. Een AI-model wordt telkens vanaf nul getraind voor een nieuwe taak, alsof er geen enkel bestaand systeem bestaat dat al iets gelijkaardigs doet. Dit slorpt energie. Het trainen van een AI-algoritme stoot evenveel CO2 uit als een eenpersoons-retourvlucht Brussel-Madrid. Ook als consument beseffen we niet wat er gebeurt. Als je met Google Assistant je licht kort na elkaar uit en aan doet, stoot je meer CO2 uit dan wanneer je het zou laten branden.

Een kind van twee

De AI specialist vergelijkt de huidige AI met een kind van twee.
Mieke: Het systeem kan dingen aanleren, maar niet zelfstandig redeneren. In vergelijking met de ontwikkeling van menselijke intelligentie zie je dat elk systeem goed is in één specifiek domein. Met een grotere accuraatheid dan een specialist spoort het bijvoorbeeld kankercellen op. Maar de menselijke specialist kan ook autorijden, met patiënten overleggen, naar familiale kenmerken kijken,… Hij combineert ogen en oren zonder enige moeite en met een onwaarschijnlijke accuraatheid. Dat lukt een machine niet, zelfs al hang je ze vol sensoren.

Toch heeft technologie zeker zijn meerwaarde. Wil je het fijne weten over een toekomst met AI, boek Mieke dan hier.