Leiderschap in beweging
Verandering hoort bij het leven. Soms gaat dit in sneltreinvaart, soms gebeurt het geleidelijk aan. Organisaties staan onder druk om er snel op in te spelen, of het nu gaat om technologische innovaties, marktschommelingen of de verwachtingen van werknemers. Hoe pakken leiders dit aan?
Leiderschap vraagt sowieso een dynamische en doordachte aanpak. Drie prominente denkers en sprekers van Read My Lips delen hun unieke kijk op de vereisten voor succesvol hedendaags leiderschap. Hun inzichten, telkens uiteengezet in een boek, variëren van mindset en coaching tot digitale transformatie – essentiële kwaliteiten voor de leider van vandaag en morgen.
De C-level mindset als kompas
Carolien Van Den Bosch, auteur van C-level mindset, stelt dat leiders en hun team in een dynamische wereld baat hebben bij wat zij de C-skills noemt. In een werkomgeving waarin veranderingen elkaar in hoog tempo opvolgen, bieden deze zeven eigenschappen een solide basis. Ze vormen een praktisch denkkader dat leiders niet alleen helpt om koers te houden, maar ook om actief bij te dragen aan de groei en veerkracht van hun organisaties. De samenhang van deze vaardigheden versterkt enerzijds de innerlijke kracht van de leider en bevordert anderzijds de verbinding met het team.
Nieuwsgierigheid is alvast essentieel om voortdurend open te staan voor nieuwe ideeën en innovaties. Om ook in onzekere tijden beslissingen te nemen, moet een leider over moed beschikken. Het handhaven van consistentie in visie en actie zorgt voor stabiliteit en vertrouwen binnen het team, terwijl communicatie de sleutel is tot een transparante en effectieve samenwerking. Echte verbinding van een leider met de medewerkers inspireert en motiveert hen om samen nieuwe doelen te bereiken. Creativiteit helpt om onconventionele oplossingen te vinden voor complexe uitdagingen. Tot slot is betrokkenheid onmisbaar: een leider die zich actief inzet voor zijn team en zijn organisatie, creëert een omgeving waarin iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt.
Samen vormen deze eigenschappen een kompas voor de leider die flexibel en daadkrachtig wil handelen in een veranderende wereld.
Leiderschap als coachende kracht
In zijn boek Lead like a coach neemt Paul Van Den Bosch ons mee naar zijn wereld van coaching in de sport en trekt hij boeiende parallellen naar het bedrijfsleven. Zijn visie op leiderschap komt voort uit zijn jarenlange ervaring als sportcoach, waarin hij atleten begeleidde naar topprestaties. Paul gelooft dat dezelfde principes die atleten doen excelleren, ook in het bedrijfsleven kunnen zorgen voor sterke prestaties en een geïnspireerd team.
Deze benadering begint met het erkennen van individuele kwaliteiten. Iedere medewerker heeft unieke talenten die, mits goed ondersteund, waardevol zijn voor het hele team. Duidelijke doelen zijn daarbij essentieel. Dit helpt medewerkers om gefocust te blijven en zorgt voor motivatie en richting binnen het team. Een goede leider gelooft in de capaciteiten van zijn medewerkers en geeft hen de ruimte en het vertrouwen om autonoom aan hun doelstellingen te werken. Een centrale rol is hierin weggelegd voor constructieve feedback die het vertrouwen van de werknemer niet ondermijnt. Samen vormen de medewerkers zo een goed functionerend team. Het team vormt immers de kern van Pauls benadering. Samenwerking is onmisbaar om sterk te kunnen reageren op verandering.
Digitale Innovatie als drijvende kracht
Digitale innovatie en muziek zijn de twee grootste passies van Geert Van Mol. In zijn boek Rebel Rebel combineert hij ze. Hij zet hiermee niet alleen de kracht van technologie in de schijnwerpers, maar werpt ook een kritische blik op de wijze waarop ons land digitaliseert. Digitalisering is een fundamentele pijler voor vooruitgang en leiders moeten hierin een voortrekkersrol spelen. Geert erkent dat veel bedrijven nog moeite hebben om snel genoeg te digitaliseren.
Hij pleit voor een cultuur waarin leren en experimenteren worden aangemoedigd, zodat medewerkers niet bang zijn om nieuwe technologieën uit te proberen. Naast technologische vooruitgang, ziet hij digitalisering als een strategisch middel dat organisaties flexibeler en slagvaardiger maakt. Het brengt mensen dichter bij elkaar en maakt organisaties wendbaarder. Geert wijst erop dat leiders zich voortdurend moeten bijscholen om nieuwe technologieën niet alleen te begrijpen, maar ook strategisch in te zetten voor groei en efficiëntie. Digitalisering dient wel verantwoord te gebeuren: ethiek en duurzaamheid moeten in deze transformatie een prominente plaats innemen, zodat technologie wordt ingezet ten dienste van de mens, en niet andersom.
Balans, creativiteit en verbinding
De toekomst vraagt om leiders die met een open blik en een veerkrachtige mindset in staat zijn om te navigeren door onbekend terrein. Leiders die creatief en verbindend zijn, en die het aandurven om traditionele grenzen te doorbreken. Met de inzichten van deze inspirerende denkers kunnen moderne leiders zich beter voorbereiden op wat komen gaat en hun organisaties niet alleen laten overleven, maar vooral laten bloeien in periodes van constante verandering.