Je werk of je leven?!

Je werk of je leven?!

Wanneer twee sprekers van Read My Lips de handen in elkaar slaan, gebeurt er iets wonderlijks. Vorige maand brachten auteurs Stijn Baert en Ann De Bisschop samen een prachtig boek uit. Je werk of je leven?! Tips & tricks om geluk te vinden in je job doet alles wat de titel belooft.

Je werk is een belangrijk deel van je leven. Maar soms lukt het niet meer. Je job geeft je geen voldoening meer. Of je baas zorgt ervoor dat je elke dag met tegenzin naar je werk vertrekt. Het lukt je niet (meer) om verbinding te hebben met je collega's. Zelfs al gaat het om je droomjob, hoog tijd om het in dat geval over een andere boeg te gooien. De neiging om alles bij het oude te laten, neemt vaak de overhand. Toch is het een goed idee om aan je werkgeluk te werken, weten de auteurs. Leef niet om te werken. Werk ook niet om te leven.

'De dilemma’s die voortkomen uit die situaties zijn groot,' zegt welzijnscoach Ann De Bisschop. Ze legt in het boek uit hoe het nieuwe werken productief en aangenaam kan worden en hoe je aan je werkgeluk kunt werken. Hoe je een nieuw evenwicht kan vinden tussen resultaten halen, verbinden met collega’s en tot rust komen. Ann heeft een passie voor mensen en wil altijd het beste uit hen halen. Daarom houdt ze niet van de R in HR. Mensen zijn het belangrijkste kapitaal van een onderneming, de belangrijkste “resources”. Hen boeien, laten bloeien en binden, dáár draait het om.

Je welzijn en werkgeluk zijn essentieel voor je algemeen geluk.
– Ann De Bisschop

Arbeidseconoom Stijn Baert geeft daarop concrete aanwijzingen om het over een andere boeg te gooien en te ontsnappen uit je gouden kooi. Over tijd hebben voor iets, bijvoorbeeld. Stijn krijgt vaak de vraag hoe hij alles gecombineerd krijgt: onderzoek doen en supervisie geven, deelnemen aan maatschappelijke debatten, lesgeven aan de universiteit, en daarnaast veel tijd doorbrengen met de inner circle. Zijn antwoord: durven 'nee' zeggen. Voor Stijn instemt met iets dat meer dan een uur in beslag neemt, stelt hij zichzelf altijd de volgende drie vragen: heeft het op het einde van het jaar impact gehad? Kan hij het goed doen, op een manier dat anderen dat niet zomaar kunnen? Zal hij ervan genieten?

Tijd is, als je gezondheid belangrijk vindt, altijd een keuze. Het draait erom wat waardevol is en wat niet van elkaar te scheiden.
– Stijn Baert

Je werk of je leven?! biedt concrete stappen om werkgeluk te bereiken. Het is verplichte kost voor iedereen die op een kruispunt staat in zijn carrière en op zoek is naar meer balans, voldoening en plezier in zijn werk. Beide auteurs kan je boeken via Read My Lips om jou en je medewerkers de weg te tonen naar meer balans in het leven.