Inspiratie voor gezond bewegen

Inspiratie voor gezond bewegen

In een gezonde leefstijl spelen factoren als voeding en beweging een belangrijke rol. De Westerse manier van leven laat op dat vlak best wel wat te wensen over. Allerhande experts weten hoe het beter kan, autoriteiten die je kan boeken bij Read My Lips.

De jongste cijfers van Statistiek Vlaanderen betreffende sportparticipatie tonen aan dat we ons bewust zijn van het belang van bewegen. Net geen 60 procent gaf eind vorig jaar aan minstens wekelijks te sporten. Twee op de drie wandelen, de helft fietst. Dat laatste kan gemakkelijk ingepast worden in een actief leven.

Op de fiets

De elektrische fiets, de speedpedelec en de bakfiets zijn daardoor populairder dan ooit. In 2020 gebeurde 14,19 procent van de verplaatsingen in Vlaanderen met de fiets. Dat kan nog beter, vindt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters. Tegen 2040 moeten Vlamingen meer dan 30 procent van de verplaatsingen met de fiets afleggen. Tenminste, zo staat dat in haar nieuwe fietsbeleidsplan dat net gelanceerd werd.

Energierepen

Daarnaast houdt de Vlaming ontegensprekelijk van recreatief fietsen. Denk maar aan de enkele duizenden die pas nog het gure weer trotseerden om de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen te rijden. Nu het wielerseizoen weer in volle gang is, springen deze fietsliefhebbers weer met bosjes op hun stalen ros. Voorzien van energierepen en -dranken om hun energiepeil hoog te houden, trappen ze de kilometers weg. Maar is dergelijke voeding wel zo gezond? En sporten ze op de juiste manier? Hoe combineer je eten en bewegen correct?

Michaël Sels - Foto © The Fresh Light

Weet wat je eet, zegt onze expert Michaël Sels, hoofddiëtist van het UZA en auteur van Lekker Lang Leven, deel 1 en 2. Wat moet je daar van geloven? Beter dan daar een voorbeeld aan te nemen, ga je te rade bij een echte deskundige zoals deze Read My Lips spreker. Michaël helpt mensen met zijn lezing op weg naar een gezondere versie van zichzelf.

Jens Van Lier

Datzelfde geldt voor je manier van bewegen, van sporten. Jens Van Lier, bijvoorbeeld, sportpsycholoog bij het Lotto-Soudal-wielerteam, is een gepassioneerd fietser. Hij schreef het boek Je kop tegen je lijf dat gaat over mentale kracht in het wielrennen. Of Paul Van Den Bosch, die in zijn 30-jarige coachcarrière met heel wat topatleten samenwerkte die wereld- en Europese titels behaalden in verschillende sportdisciplines. Hij verbindt in zijn keynotes de sportwereld met de zakenwereld. De juiste coachingskwaliteiten leiden immers tot excellent leadership. Ex Belgian Cat Ann Wauters weet dan weer als geen ander wat het is om in een team te werken. Ook zij legt de parallellen tussen de sport- en bedrijfswereld bloot.

Naar de top

Bij Sofie Lenaerts en Jelle Veyt mag het wat extremer zijn. Avontuurlijk sporten zit beiden in het bloed. Sofie behoort tot een van de eerste vrouwelijke 'zwaantjes' van de Federale Politie. In haar vrije tijd beklom ze als eerste vrouw van de Benelux de Seven Summits. Beide ervaringen leerden haar hoe belangrijk een positieve mindset is voor het behalen van je doelen.

Jelle Veyt

Ook Jelle beklimt de hoogste top van elk continent. Als gewezen dakloze ondervond hij hoe je bewust keuzes maakt. Daarom stelt hij zich tot doel zijn missie met een zo klein mogelijke ecologische afdruk te maken. Hij legt de duizenden kilometers te voet, met de fiets, roeiend en zeilend af.

Wil jj weten hoe jij en je team bewegen gezond aanpakken? Kijk dan bij deze, en andere sprekers, van Read My Lips en kom er alles over te weten tijdens een inspirerende keynote.