In het brein van Peter Adriaenssens

Peter Adriaenssens

De vakantie loopt ten einde. Dat betekent voor heel wat pubers weer aanpassen aan een vast ritme. Iets wat vaak niet zonder slag of stoot gebeurt. Hoe ga je eigenlijk om met dat puberbrein? Kinder- en jeugdpsychiater Peter Adriaenssens vertelt het jou.

Peter Adriaenssens

Peter specialiseerde zich vooral in trauma, huiselijk geweld en kinderarmoede. Omwille van zijn specifieke expertise werd hij gevraagd in diverse spraakmakende zaken van kinderontvoering en -misbruik. De Commissie Adriaenssens onderzocht seksueel misbruik in de Kerk in 2010. Als ervaren traumatherapeut schreef hij in 2020 het boek ‘Het kind van de rekening’ dat aansloot bij de Canvas reeks ‘Als je eens wist’ van Hilde Van Mieghem.

Het puberbrein

Jongeren moeten vandaag meer dan ooit weerbaar en flexibel zijn om mee te kunnen met de snel veranderende maatschappij. Vooral in de laatste drie jaar gebeurde er veel: corona, oorlog, economische en ecologische crisis … De wereld is een stuk onvoorspelbaarder geworden, en ouders weten niet meteen hoe ze hun kinderen daarop kunnen voorbereiden.

Een puberbrein is bovendien nog volop in ontwikkeling. Via de sociale media beuken er heel veel impulsen op hen in. Dit alles beïnvloedt hun aandacht en concentratie, hun planning van schoolwerk en de kwaliteit van hun geheugen. Maar ook het evenwicht in hun emotionele huishouding. De mentale problemen bij jongeren nemen meer en meer toe.

Dit klinkt allemaal nogal negatief, maar toch is er geen reden tot paniek. Uit wat nu gebeurt, leren jongeren ook nieuwe vaardigheden die hen zullen sterken op hun traject. Ouders en jongeren van vandaag focussen vooral op een gemeenschappelijke basis. Daarnaast weten we dat het belangrijker is om jongeren zelf oplossingen te helpen zoeken. Neem het smartphonegebruik. Ouders maken zich terecht zorgen wanneer tieners er constant mee bezig zijn en ze moeten dat ook uiten. Andersom doen ondertussen ook al heel wat jongeren hun beklag over het smartphonegebruik van hun ouders. Er is een wisselwerking.

Dankzij een lezing van Peter ben je als ouder beter gewapend om je puber voor te bereiden op de wereld in verandering. Er is steeds mogelijkheid tot interactie en het stellen van al je vragen.

Je kunt alle keynotes van Peter hier boeken en bekijken.