Geen event zonder mayonaise
Elk evenement bestaat uit twee hoofdbestanddelen. Enerzijds heb je het publiek en anderzijds de begenadigde experten die hun talenten wereldkundig maken. Om deze elementen vakkundig door elkaar te verweven, heb je een bindingsfactor nodig. Wij noemen dit: de moderator.
Read My Lips gaat er prat op om voor elk event de juiste moderator te voorzien. Modereren is immers een kunst op zich. Oude rot in het vak, Ben Roelants, vertelt er meer over.
Luisteren
Ben: Een moderator kan een event kraken of maken. Zo simpel is het. Ik zie de rol van een goede moderator als iemand die bij de pinken is, die tegelijkertijd de vinger op de wonde legt maar eigenlijk ook een beetje mayonaise speelt, en zo de verschillende stukken van een event met elkaar verbindt. Er zijn bepaalde wetmatigheden gebonden aan de moderatie van bijvoorbeeld een debat. Je let op je houding, zit goed recht, zorgt dat je er staat en dat het onderwerp goed in je vingers zit, maar de grootste kunst is luisteren. En op de juiste momenten geef je een tikje om iedereen opnieuw wakker te schudden.
Presenteren, modereren begint reeds bij de voorbereiding. Je praat met de klant en je luistert. Achteraf verdiep je je in het onderwerp. Je zoekt informatie op, raadpleegt de juiste bronnen zoals de vakpers en wetenschappelijke tijdschriften die de pijnpunten van het onderwerp aan de man brengen. Ik heb al de meest uiteenlopende debatten geleid.
Advocaat van de duivel
Ben: Je rol verandert afhankelijk van het onderwerp en het publiek. Wanneer je bijvoorbeeld werkt voor het jubileum van een aluminiumfabrikant, dan ben je iemand die zorgt voor een vlot verloop. Je zorgt dat iedereen weet waar naartoe en dat ze op de juiste positie staan. Je bent de ‘glue’, de mayonaise. Maar als je echt moet modereren en een debat leiden, dan is het jouw taak ervoor te zorgen dat je publiek niet in slaap valt. Je balanceert voortdurend op een dunne lijn waarbij je af en toe eens goed moet prikken, tegen de schenen stampen. Dat is wat je doet hé, je speelt advocaat van de duivel.
Wanneer je het publiek op je hand hebt, ze mee hebt, dat is het meest zalige gevoel dat er is. Soms werkt het niet en daar moet je je dan bij neerleggen. Je bent maar zo goed als je laatste presentatie. Het is voortdurend voor de leeuwen gesmeten worden.
Une grande dame
Ben: Maar ik kan met recht en rede zeggen dat ik door al mijn ervaring altijd wel op mijn pootjes terecht kom. Persoonlijk zag ik niet altijd de grote waarde in van wat wij doen. Doordat ik nu mensen opleid, aan coaching doe en cameragewenning geef, merk ik dat ik toch heel wat bagage in mijn rugzak heb. Wat wij als moderator doen, is niet zo evident als je zou denken. Het is echt geweldig om die kennis door te geven. Zelf heb ik een opleiding mogen genieten van wijlen Yasmine. Dat is een echte zegening. Yasmine was 'une grande dame' op het vlak van presentaties. Destijds mocht ik in primetime een liveshow presenteren en was maar wat blij dat er iemand naast mij in de coulissen zat om me op bepaalde dingen te wijzen. Ik merk nu dat je daar toch wel een tijd zoet mee bent om iemand op te leiden. En als ik die dan zie openbloeien voor de camera, dan doet dat me wat.
Wil jij dat jouw event ook vlekkeloos verloopt, boek dan zeker Ben Roelants of één van onze andere moderatoren. Wij hebben vast en zeker voor elke webinar, virtuele show, hybride event of fysieke bijeenkomst de juiste gastheer of -vrouw in huis.