Fien Sabbe: moderator in toga

Fien Sabbe: moderator in toga

Met Fien Sabbe als moderator haal je een pro pur sang in huis voor jouw event. Tijdens haar jaren bij de media leerde ze via de microfoon haar toehoorders te bespelen. Na haar carrièreswitch naar de advocatuur verfijnde ze de kunst om zonder dat technisch hulpmiddel haar publiek, de rechterlijke macht, voor zich te winnen bij het pleiten. Haar immense leergierigheid in combinatie met haar unieke talent, maken van deze moderator van Read My Lips een virtuoos met de stem.

Fien Sabbe heeft als student meteen twee liefdes in haar leven. Ze studeert rechten én theaterwetenschappen aan de KULeuven. Aansluitend volgt nog een opleiding communicatie in Newcastle. Een bewuste keuze want Fien wil bij de media. Bij haar terugkeer kan ze meteen aan de slag bij de openbare omroep. Jarenlang is ze een dagelijkse stem bij Radio Donna. Nadien verhuist ze naar Radio 1. Op tv presenteert ze ondertussen praatprogramma’s als 1 voor iedereen op zondagnamiddag. In 1994 versterkt ze als eerste vrouw de tv-sportdienst. Later wordt ze het gezicht van het culturele magazine L!nk op Canvas.

Daarnaast modereert Fien regelmatig voor een live publiek. Ze leidt tien jaar lang de feestelijke uitreiking van De Gouden Uil Literatuurprijs in goede banen en is heel wat keren de gastvrouw van het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent. Aan het Herman Teirlinck Instituut doceert ze het vak presentatie. Ze communiceert ook via het geschreven woord door voor De Morgen de portretinterviews in Zeno, de weekendbijlage, te verzorgen. 

Na vijfentwintig jaar te hebben meegedraaid in de media, beslist Fien dat het tijd is voor meer maatschappelijk engagement. Op haar zevenenveertigste alsnog aan een stage als advocaat, legt de eed af en specialiseert zich in het jeugdrecht. Omdat de weg van de onderhandeling vaak meer resultaat geeft dan de gerechtelijke procedure, volgt ze de opleiding bemiddeling aan de UGent. Momenteel is ze aan de slag als jeugdadvocaat en bemiddelaar. In de zomer engageert ze zich bovendien als plaatsvervangend vrederechter, waarbij ze de woorden van haar eerste leermeester en mentor, strafpleiter Walter Van Steenbrugge, zeer ter harte neemt:

Een goede rechter is een gentleman. Hij behandelt de partijen met respect, laat iedereen aan het woord en waakt erover dat de debatten in alle openheid en hoffelijk verlopen.'
- Walter Van Steenbrugge

Fien sluit het publiek graag in haar armen, met empathie en bezorgdheid, of dat nu in de rechtbank is of voor een volle zaal. Want ook vandaag blijft ze volop presenteren en modereren voor een live publiek. Uitgelezen, het spraakmakende literaire programma in de Gentse Vooruit, is inmiddels aan de twintigste jaargang toe. Ze blijft verder een veelgevraagde gesprekspartner bij auteursontmoetingen en leidt met vlotte flair debatten over de meest uiteenlopende onderwerpen in goede banen. Haar gekende radiostem laat zich regelmatig horen in documentaires, audioguides, reclame en bedrijfsfilms.

Wil jij je koesteren onder de warme deken van Fiens talent als moderator, boek haar dan nu voor jouw event.