De biodiversiteit binnen Read My Lips

De biodiversiteit binnen Read My Lips

Dertig jaar geleden, in 1993, riepen de Verenigde Naties 22 mei uit tot Wereldbiodiversiteitsdag. Biodiversiteit is de verzamelnaam voor de grote verscheidenheid aan micro-organismen, dieren- en plantensoorten. In het portfolio van sprekers bij Read My Lips, zitten enkele namen die daar veel over weten.

Peter Berx

Deze wereldwijde campagne wil aandacht vragen voor de problematiek rondom biodiversiteit en zo mensen op hun verantwoordelijkheid wijzen om het natuurlijk erfgoed te bewaken. De campagne maakt tegelijk burgers bewust van de grote verscheidenheid aan planten- en diersoorten op aarde. Met dat doel voor ogen organiseert de Stad Brussel ondertussen al een derde editie van de Week van de Biodiversiteit. Een dag is immers niet genoeg om een mooi programma aan workshops en wandelingen rond natuur en biodiversiteit aan te bieden. Maar waarom zou je je überhaupt beperken tot een dag of een week? Onze sprekers staan het hele jaar door ter beschikking om hun kennis over de biodiversiteit over te dragen.

Game of Thrones in het struikgewas

Het echte veldwerk doe je samen met Peter Berx. Al sinds zijn jeugd is hij gefascineerd door insecten. Peter schreef samen met Lieven Scheire het boek Insecten, het geflipte leven van zespotigen en andere vreemde beesten. De interesse van de creatieve entomoloog ligt bij alles binnen het raakvlak tussen de wereld van insecten en die van mensen. Onder onze neuzen, in het struikgewas, speelt er zich een heuse Game of Thrones af. Om iedereen te overtuigen van de schoonheid en het belang van insecten trekt hij rond met de Entomobiel voor het geven van insectensafari's en -workshops, gewoon op of rond jouw bedrijf. Luister naar verhalen over parasieten, goede moeders en luchtacrobaten en leer hoe je zelf insecten kan verzamelen.

Het merendeel van onze problemen is een gevolg van de kloof tussen onze manier van denken en het functioneren van de natuur.
- Gregory Bateson, filosoof en etholoog

Insecten bestonden al vóór de dino’s – dat is meer dan 225 miljoen jaar geleden – en zijn zó succesvol dat ze sindsdien niet veranderden. De sociale exemplaren, zoals mieren, wespen, bijen en termieten, functioneren al die tijd op basis van bedrijfsprincipes zoals zelfsturende teams en dienend leiderschap. Waar liggen de parallellen met ons bedrijfsleven en kunnen wij nog iets van hen leren? Hetzelfde geldt voor hun productie. Spinrag, waterafstotende lagen, chitine als bioplastic ..., het zijn allemaal materialen en oplossingen die we rechtstreeks van insecten en spinachtigen hebben afgekeken. De natuur levert ons tal van alternatieve oplossingen in ons streven naar duurzame technieken. Ook om hierover meer te weten te komen, ben je bij Peter aan het juiste adres. Of bij Laurent Ledoux, de manager op blote voeten, die zich afvraagt of de intelligentie van de natuur een revolutie teweeg kan brengen binnen het management?

Laurent Ledoux

Kijk omhoog

Kijk je liever omhoog dan omlaag, boek dan Jeroen Denaeghel. Als bio-ingenieur trok hij de wereld rond op zoek naar gevaarlijke beesten en exotische vogels. Jeroen neemt je met boeiende anekdotes en interessante weetjes mee op vogeltrip. Hoe hij door zijn vader de eerste stapjes in het vogelen zette. Hoe hij een strijd leverde met de bandopnemer in het onthouden van vogelgezangen. Waarom de appelvink zo belangrijk voor hem is. En waarom hij de Cetti’s zanger verwenst.

Jeroen Denaeghel

De slimste diersoort

Helaas gedijen niet alle levensvormen even goed. Sommige soorten vernietigen in het zog van hun eigenbelang heel veel biotopen. De slimste diersoort, de mens, spant hierin de kroon. Bioloog Dirk Draulans weet dat we daarin niet alleen zijn. Hij woont aan de rand van een natuurgebied en ziet vanuit zijn luie zetel zeldzame grutto’s, lepelaars en kiekendieven. Maar hij ziet ook Canadese en Egyptische ganzen die het gebied inpalmen. En hij ziet vossen die natuurbeschermers met een dilemma opzadelen. Met een informatieve voordracht, doorspekt met humor en anekdotes, evalueert hij de situatie in het natuurgebied van op de frontlijn.

Uiteraard kan je nog voor heel wat andere keynotes terecht bij deze sprekers en tal van anderen bij Read My Lips.