Aan het front
De geschiedenis van de mensheid confronteert ons keer op keer met de harde realiteit van oorlogen en conflicten. Ook vandaag, ondanks heel wat inspanningen voor vrede, ontkomen we er niet aan. Van de verwoesting in Syrië, de voortdurende strijd in Afghanistan, over de gevolgen van de Russische invasie in Oekraïne tot de recente escalatie in Gaza, oorlogen duiken vaak op in het nieuws.
Om de situatie ter plaatse weer te geven, doen de redacties beroep op oorlogsjournalisten. Oorlogsjournalistiek is een veeleisende, maar cruciale tak van de journalistiek die zelden de erkenning krijgt die het verdient. Verslaggevers zoals Robin Ramaekers en Joanie de Rijke begeven zichzelf keer op keer naar de frontlinies om het verhaal achter de gruwelen van een oorlog te vertellen.
De kleine man
In de week van 11 september 2001 vervoegt Robin Ramaekers de nieuwsdienst van de VRT. De aanslagen op de Twin Towers luiden een nieuw tijdperk in, waarna de maatschappij nooit meer hetzelfde zal zijn. Robin specialiseert zich in conflictsituaties die hij eerst voor VRT, later voor VTM verslaat. In zijn pas verschenen boek Front blikt hij terug op meer dan twintig jaar oorlogsjournalistiek. Hij neemt de lezers mee naar de brandhaarden van de wereld, waarbij hij de grote conflicten van onze tijd belicht. De huidige oorlogen in Oekraïne en Gaza, de opkomst en neergang van IS in Syrië en Irak, en de voortdurende strijd tegen terrorisme wereldwijd, Robin belicht het allemaal. In zijn zoektocht naar de zin en onzin van zoveel geweld, focust hij graag op de menselijke verhalen achter de krantenkoppen. Het verhaal van de 'kleine man' geeft de oorlog een gezicht.
Die menselijke verhalen vertelt hij in zijn nieuwe keynotes over zowel de oorlog in Oekraïne als die in Gaza. Robin neemt de luisteraar mee op zijn vele reizen door deze conflictgebieden op zoek naar de verschillende schakeringen van 'de waarheid'.
Oorlogsjunk
Een andere opvallende figuur in de wereld van oorlogsjournalistiek is Joanie de Rijke. Haar berichtgeving was te volgen in De Morgen, via videoverslagen in De Afspraak, De Zevende Dag en op Radio 1. Op Streamz was ze te zien in de docureeks War Junkies, over haar werk in oorlogsgebied. Joanie bezocht immers al ettelijke oorlogszones. In 2008 liep het bijna mis toen ze in Afghanistan ontvoerd werd door de Taliban. Gelukkig volgde haar vrijlating zes dagen later. Bij thuiskomst schreef ze er een boek over. Immers, haar toewijding aan het vertellen van de verhalen uit deze gebieden blijft onwrikbaar. Van haar moedige verslaggeving van de Russische invasie in Oekraïne tot haar recente werk in Gaza, Joanie begeeft zich nog vaak in het heetst van de strijd.
Niet alleen haar moed maakt indruk, ook haar vermogen om de menselijke kant van oorlog bloot te leggen. Haar aanstaande boek over Oekraïne belooft een diepgaande kijk te bieden op een van de meest urgente conflicten van onze tijd. Je kan de nieuwe keynote hierover nu al boeken.
Oorlogsjournalisten zijn de helden die ons helpen om de complexiteit van oorlog en conflict te begrijpen. Hun werk herinnert ons eraan dat achter elke krantenkop een menselijk verhaal schuilt, en dat het onze plicht is om die verhalen te blijven vertellen. Hun keynotes bij Read My Lips brengen die verhalen tot bij jou.