Train je brein

Train je brein

Zeg: “De Ronde”, en heel Vlaanderen denkt meteen aan wielrennen. Deze legendarische voorjaarsklassieker kreeg zelfs een eigen televisieserie. Gewoonlijk op de eerste zondag van april zitten alle fietsliefhebbers aan de buis gekluisterd om geen enkele demarrage of remonte van de coureurs in de koers te missen. Zo ook Jens Van Lier, doctor in de psychologie met een voorliefde voor sportpsychologie, meer bepaald nog: wielrennen.

Jens is momenteel sportpsycholoog bij het Lotto-Soudal-wielerteam en schreef een boek over de mentale kracht in het wielrennen: Je kop tegen je lijf. De gepassioneerde fietser neemt als spreker bij Read My Lips zijn publiek mee in het hoofd van de sporter. Aan de hand van talrijke voorbeelden, anekdotes en studies vertelt hij hoe mentale training je sportprestaties laat verbeteren.

Met talent en fysieke kracht alleen haal je het niet in de wereld van de topsport. Ook je mindset moet goed zitten. Mentale kracht wordt vaak gezien als iets dat je wel of niet hebt, als een aangeboren eigenschap. Als sportpsycholoog weet Jens hoe het psychische een superbelangrijk onderdeel is om optimaal te presteren. En vooral: hij weet hoe je eraan kan werken om net dat hogere level te bereiken dat eindigt in een topprestatie. Ook voor zij die denken het niet nodig te hebben. Men gelooft nog te veel dat je enkel mentale begeleiding nodig hebt bij het uitblijven van resultaten, veroorzaakt door lage motivatie of door angst en stress. Niet is minder waar. Je kan je hersenen evengoed zien als een belangrijke spier die je net als je benen, rug en buikspieren kan trainen. Ook al is het brein an sich geen spier, het is wel het centrum van waaruit alle spieren aangestuurd worden. Je kan leren om mentale vaardigheden te ontwikkelen die je vooruithelpen in je sport.

Je kop en je lijf moeten samen klaar zijn om je goed te voelen en om optimaal te presteren.
- Jens Van Lier

De presentatie van Jens biedt wetenschappelijke antwoorden op vragen zoals: moeten we met zijn allen misschien op data-dieet? Waarom deed Remco Evenepoel er goed aan om alleen maar naar zijn wattages te kijken tijdens het EK tijdrijden? Waarom lach je het best op de fiets of als je loopt, ook al ben je figuurlijk op je tanden aan het bijten? Wat heeft het inbeelden van een sterke pink te maken met de afdaling van de Poggio? En is een massage of ijsbad na een wedstrijd nu zinvol of niet?

Als sportpsycholoog en mental coach gaat Jens met jou aan de slag om er niet alleen op te focussen om dat lijf sterker te maken, maar ook om met ‘je kop’ mentale winst te boeken.

Ga nu alvast voor winst door Jens hier te boeken.