Wouters Torfs, Michaël Sels en Jan Hautekiet over overmorgen voor onszelf zorgen

Wouters Torfs, Michaël Sels en Jan Hautekiet over overmorgen voor onszelf zorgen

Hoe gaan we overmorgen werken, eten en leven? Het afgelopen jaar leerden we los van tijd en plaats te werken. Zo groeiden privé en werk dichter naar elkaar toe. De autonomie die thuiswerk ons biedt, kan een voordeel zijn, maar er zijn ook enkele valkuilen. Moderator Jan Hautekiet van Read My Lips ging te rade bij twee experts. Wouter Torfs weet als geen ander hoe je een werknemer stimuleert en dokter/diëtist Michaël Sels motiveert mensen om de fitste versie van zichzelf te zijn. Samen geven ze ons een leidraad vol inspiratie in onze nieuwste podcast rond 'Overmorgen voor onszelf zorgen'.

Met voeding hebben heel wat mensen een soort haat-liefdeverhouding. Enerzijds kun je niet zonder, anderzijds is het een bron van verleiding. We leven in een overvloedige omgeving en worden de hele tijd geprikkeld om meer te gebruiken, licht Michaël toe. Marketingtrucjes verleiden je om dingen te kopen die je niet nodig hebt. Toch weten we allemaal wat de basis van gezonde voeding, van gezond leven is. Niet, zoals de diverse dieettrends aangeven, iets schrappen uit je voeding.

De basis van gezonde voeding is net meer: ga voor meer groenten, meer fruit, meer volle granen en die andere dingen volgen vanzelf.
- Michaël Sels, diensthoofd dieetafdeling UZA

Gezonde voeding vormt de perfecte kapstok om je dag te structuren. Koppel de eetmomenten los van het werk, thuis en op kantoor, eet niet aan je bureau.
Medewerkers worstelen met het wegvallen van vaste structuren die we al jaren gewoon zijn, weet Wouter. Er is nood aan individuele motivatie om mensen aan te zetten tot gezond leven of met hart en ziel werken. De klassieke patronen vielen weg, dus moeten we ze heruitvinden. Persoonlijk contact en echt naar elkaar luisteren zijn fundamenteel.

Ik kan mijn medewerkers niet hét antwoord bieden op de vraag waar we overmorgen staan. Ik kan hen wel aanbieden om samen op weg te gaan, om transparant te zijn.
- Wouter Torfs, CEO Schoenen Torfs

Bedrijven moeten nadenken over nieuwe en gezonde manieren om met thuiswerk om te gaan. Meer op jezelf teruggeworpen worden, is op vlak van welzijn een grote uitdaging. Aandacht hebben voor elkaar, en voor jezelf, won aan belang door de pandemie. Daarop moet je als werkgever anticiperen door minstens een klimaat te scheppen waarin je kunt toegeven dat het niet zo goed met je gaat. Als alles goed gaat, dan zie je dat aan de buitenkant, aan de feestjes. Als het niet goed gaat, dan zie je dat aan de binnenkant en moet je elkaar, ook digitaal, durven vastpakken. Het is fundamenteel om een leidinggevende te hebben die dat snapt.
Zelf het goede voorbeeld geven, een motivator voor anderen zijn, kan heel stimulerend werken voor jezelf, ook op het vlak van voeding, bevestigt Michaël. Samen bewegen, samen sporten, werkt beter dan op je eentje.

Luister samen naar Overmorgen voor onszelf zorgen en ga als herboren de toekomst tegemoet.