World mental health day

Het lijkt logisch: geestelijke gezondheid is een fundamenteel mensenrecht voor alle mensen. Toch leeft één op de acht mensen wereldwijd met geestelijke gezondheidsproblemen. Dit heeft vergaande gevolgen voor de lichamelijke gezondheid, het algemeen welzijn, de relatie met anderen en het kunnen voorzien in het levensonderhoud.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) brengt dit thema daarom elk jaar op 10 oktober onder de aandacht. Bij Read My Lips staat dit elke dag van het jaar in de belangstelling. Diverse van onze sprekers brengen keynotes gewijd aan ons geestelijk welzijn. Hierbij een bloemlezing van enkele opmerkelijke sprekers die onder meer pleiten voor een fysieke aanpak. Uiteraard vind je er nog veel meer terug op onze website, neem zeker eens een kijkje.
Burn Baby Burn
Plots gaat het licht uit: opgebrand, depressief. Drie burn-outs en verschillende depressies maken van Willemijn van Dommelen een echte ervaringsdeskundige. De bedrijfskundige met een specifieke expertise in psychologie in organisaties transformeerde haar monster tot haar levensmissie. Via haar bedrijf Pink Rebel Revolution helpt Willemijn ondernemingen om burn-out bij hun werknemers te voorkomen. Ze biedt in haar keynote Burn Baby Burn een duidelijk houvast: iemand die het begrijpt, maar ook iemand die praktische tips geeft waaraan men zich kan optrekken.

Twee van die vaste ingrediënten in het herstel van een burn-out, zijn volgens Willemijn humor en sport. Fysieke activiteit helpt veel mensen bij hun herstel. Maar niemand die eraan denkt om in plaats van een halfuur te gaan hardlopen eens een halfuur met zijn of haar partner tussen de lakens te duiken. Tijdens seks komen endorfine en dopamine vrij, stoffen die het hormoon cortisol, dat sterk samenhangt met stress en burn-outs, weer gaan normaliseren.
Willemijn neemt zeker geen blad voor de mond. Ze staat bekend om haar revolutionaire aanpak om medewerkers met burn-out op een efficiënte wijze weer energiek op de werkvloer te krijgen.
Rat Race
Ook Angelica Krsteski kreeg te maken met een burn-out. Haar loopbaan volgde een kronkelpad om haar te brengen tot waar ze nu staat: voorvechter van een mensgerichte aanpak in organisaties.
Opgeleid als ingenieur en getraind in strategic marketing en leiderschap, was Angelica de ideale werknemer in grote bedrijven. Tot een burn-out hier een einde aan maakte. Ze onderzocht haar eigen verantwoordelijkheid hiervoor, maar dacht ook na over hoe het anders kan in een grote organisatie. Conclusie: laat elke werknemer groeien binnen zijn eigen sterktes en creëer zo een hecht team dat naar een gezamenlijk doel toe werkt.

In haar workshop deelt Angelica zowel haar persoonlijke als professionele ervaringen om meer veerkracht te brengen binnen jouw team. Als transformatiecoach, consultant, founder van BUDDI, ademcoach en yogadocent, maakt ze ook gebruik van fysieke technieken. Ze leert bijvoorbeeld aan hoe je manier van ademen je hartslag kan verlagen en de mentale chaos in je hoofd vermindert. Even ontkoppelen van de dagelijkse drukte om je terug te verbinden met jezelf, je team en je doel, doet wonderen.
Dansende leiders
Theatermaakster Gil Renders richt zich tot de leiders van vandaag. De wereld heeft nood aan leiders die hun harnas afleggen en naakt in de spiegel kijken. Leiders die boven hun angst en drang naar controle uitstijgen, die verbinden met hun mensen vanuit kracht én kwetsbaarheid.

Gil is germanist, meester in de dramatische kunst, psychotherapeut, leiderschapscoach, vrouw en moeder. Uit een compilatie van al haar opgedane kennis en werkervaring ontwikkelde Gil Theateropstellingen, een innovatieve methodiek om op korte tijd inzicht te krijgen in onderliggende dynamieken van een team of organisatie. Daaruit groeide enkele jaren later haar onderneming Echte Leiders Dansen, een coachingspraktijk voor verbindende communicatie en transformationeel leiderschap.
Met haar keynotes wil Gil meer doen dan het louter overbrengen van kennis. Ze neemt de toeschouwer mee in een beklijvende totaalervaring: ze combineert kennis en wijsheid met een liefde voor literatuur, dans en muziek. Daarbij gelooft ze sterk in een ervaringsgerichte aanpak werkt ze vanuit een diepe betrokkenheid.
Grenzen verleggen
Hoe halen we het beste uit onszelf en motiveren we anderen om te groeien? Volgens Sofie Lenaerts kan je pas je grenzen verleggen als je iets doet waarbij je veel kans op falen hebt. Sofie ontdekte door extreme sporten hoe je met leergierigheid twijfels kan overwinnen. Hoe krachtig is mentale focus en hoe nuttig is een positieve mindset? Uitdagingen kunnen je afschrikken of juist prikkelen en mislukkingen zijn soms de beste motivatie.

Sofie was een van de eerste vrouwelijke 'zwaantjes' van de Federale Politie. In haar vrije tijd beklom ze als eerste vrouw van de Benelux de Seven Summits. Beide ervaringen leerden haar hoe belangrijk een positieve mindset is voor het behalen van je doelen. Ze zegt van zichzelf dat ze sportief gezien geen hoogvlieger is. Sofie traint hard om haar doelen te bereiken en de reden dat ze die bereikt, heeft meer met passie, mentale kracht en training te maken dan met een uitzonderlijk talent. Door bovendien geconfronteerd te worden met moeilijke situaties die soms levensbedreigend kunnen zijn, leerde ze omgaan met onzekerheden en het nemen van harde beslissingen.
Met een verhelderende en eerlijke blik op de innerlijke mens inspireert en motiveert Sofie met haar keynote om een positieve verandering te brengen in je manier van denken.
Mentale winst
Diezelfde positieve mindset vind je terug bij Jens Van Lier. De doctor in de psychologie met een voorliefde voor de sportpsychologie – meer bepaald nog: het wielrennen – schreef een boek over de mentale kracht in het wielrennen: Je kop tegen je lijf.

Mentale kracht wordt vaak gezien als een aangeboren eigenschap. Als sportpsycholoog weet Jens hoe het psychische een super belangrijk onderdeel is om optimaal te presteren. En vooral: hij weet hoe je eraan kan werken om net dat hogere level te bereiken dat eindigt in een topprestatie. Hiervoor beschouw je je hersenen als een belangrijke spier die je net als je benen, rug en buikspieren kan trainen. Ook al is het brein an sich geen spier, het is wel het centrum van waaruit alle spieren aangestuurd worden.
Een presentatie van Jens biedt wetenschappelijke antwoorden op vragen zoals: Waarom deed Remco Evenepoel er goed aan om alleen maar naar zijn wattages te kijken tijdens het EK tijdrijden? Waarom lach je het best op de fiets of als je loopt, ook al ben je figuurlijk op je tanden aan het bijten? Wat heeft het inbeelden van een sterke pink te maken met de afdaling van de Poggio?
Als sportpsycholoog en mental coach gaat Jens met jou aan de slag om niet enkel dat lijf sterker te maken, maar ook om met ‘je kop’ mentale winst te boeken.