Welkom in The Transition Twenties

Ann Maes en Herman Toch

Beter voor mij én beter voor de wereld gaan in de toekomst hand in hand, verzekeren Ann Maes en Herman Toch. Deze twee doorwinterde marketeers en strategen leggen aan Lien Van de Kelder uit in wat voor een spannende transitietijd we momenteel leven, een tijd vol vernieuwing en verandering.

Ann Maes en Herman Toch

The Transition Twenties, zo noemt het paar, dat ook privé een koppel vormt, deze periode. De huidige systemen werken niet meer. Vooral jongeren voelen dit feilloos aan. Systemen moeten werken voor mensen, en niet mensen voor systemen. Dat een jonge generatie op straat komt voor verandering, is op zich niets nieuws. Denk maar aan de jaren '60. Wat er nu fundamenteel anders is, is dat de transitie zich binnen zowat alle domeinen van het leven afspeelt. Het gaat over eten, politiek, economie, kortom alle aspecten van de maatschappij staan vandaag onder druk. Jongeren willen het anders, willen het beter. Er is niks mis met streven naar succes en winst, maar dat moet niet ten koste gaan van de planeet, van de maatschappij, van het welzijn van de mens.

Wrijving met vuur

Tegenover deze drang naar verandering staat de gevestigde orde die opgroeide binnen het oude systeem, die er de vruchten van plukte, die het kent en begrijpt. Zij proberen het hardnekkig in stand te houden. Daardoor krijg je een frictie tussen diegene die vooruit willen, die willen kantelen naar iets nieuws en de groep van partizanen die blijven vechten voor het oude systeem. Jongeren zijn daarbij van onschatbare waarde. Niet alleen zorgen ze voor een groot stuk voor die wrijving, ze zuigen andere generaties erin mee met hun energie en vuur. We moeten samen bouwen aan de wereld van morgen.

De oudere generatie moet niet bijleren, ze moet voornamelijk loslaten om dan in co-creatie met de jonge mensen vanuit hun perspectief de wereld van morgen vorm te kunnen geven.
- Ann Maes en Herman Toch

Zijn we het tipping point al voorbij? Bestaat er zoiets als een purpose passport? Hoe vind je je eigen purpose? Spreken we nog wel van work-life balance of past work-life blend beter? Welke rol speelt hybride werken hierin?
Ann en Herman breken in deze podcast Overmorgen een lans voor de jonge generatie en hun kijk op systeemverandering. Luister nu en spring mee op de kar van transitie.