Supporteren voor vrouwen

Op vrijdag 8 maart staan vrouwen over de gehele wereld centraal en wordt alles wat vrouwen hebben bereikt, gevierd. Ook vandaag, ruim 110 jaar na de allereerste, blijft een internationale vrouwendag nog broodnodig. In een wereld waarin gendergelijkheid en diversiteit hoog op de agenda staan, is er nog heel wat werk aan de winkel.

Voor wie denkt dat deze dag vooral voor vrouwen elders op de wereld van belang is, hier even een terugblik naar onze eigen geschiedenis.
Maritale macht
Iets meer dan een eeuw geleden hadden vrouwen in dit land geen stemrecht. Pas sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 1920 kregen ze het recht om te stemmen. Dat was nog geen algemeen stemrecht. De eerste parlementsverkiezingen waaraan vrouwen konden deelnemen, vonden plaats op 26 juni 1949. Vrouwen hadden daarmee wel politieke rechten, in het huwelijk bezat de man nog steeds de 'maritale' macht. Dit wil zeggen dat hij als hoofd van de 'echtvereniging' de macht over de persoon en goederen van de vrouw bezat. Het duurde tot 30 april 1958 voor een wet gehuwde vrouwen volledig handelingsbekwaam maakte, al bleef daarbij het huwelijksvermogen onaangetast. De wet van 14 juli 1976 hervormt dat huwelijksvermogenstelsel en realiseert de volledige gelijkheid tussen man en vrouw. Voor wie het nog niet beseft: dat gebeurde slechts 48 jaar geleden!
Inspirerende vrouwen
Het aanpassen van wetten is een ding, het veranderen van de maatschappij vraagt zo mogelijk nog meer tijd. Daarom blijven ook in België inspirerende vrouwen broodnodig. Recent zagen we er zo eentje aan het werk tijdens De Droomfabriek, het tv-programma van VRT Eén. De negenjarige Oone Thys droomde er als jonge wielrenster van dat meer mensen voor het vrouwenwielrennen zouden supporteren. Ze lanceerde een oproep voor de Omloop Het Nieuwsblad, met succes.
Uiteraard werd deze actie toegejuicht door Read My Lips spreekster Ine Beyen. Als voormalig professioneel wielrenster en nu vaste co-commentator voor het vrouwenwielrennen op Sporza, deelt Ine haar passie en expertise. Haar carrière, geworteld in communicatie, toont aan dat doorzettingsvermogen en durf essentieel zijn voor succes.
'Deze meid zorgde voor een vol Kuipke in Gent. Mocht daarna mee in de volgwagen en op de koop toe kwam ze ons nog een bezoekje brengen in de commentaarcabine.'
– Ine Beyen
In haar keynote, Het vrouwenwielrennen, van toen tot nu, brengt Ine de opmerkelijke groei van het vrouwenwielrennen in kaart. Ze benadrukt de uitdagingen die de pioniers overwonnen en laat ons via bemoedigende verhalen begrijpen welke lange weg de vrouwensport aflegde. Deze werd een forum voor de vrijgevochten vrouw, iets waar Oone met haar droom de vruchten van kon plukken.
Meer inspiratie
Of het om sport of andere takken binnen onze maatschappij gaat, inspirerende vrouwen vind je gelukkig overal. Ter gelegenheid van Internationale vrouwendag vinden er 'strafste onderneemster'-wedstrijden plaats in talrijke provincies, gemeenten en regio's. Zo werd spreekster Mariam Harutyunyan genomineerd voor ondernemer van het jaar van Mechelen. Biomedicus Mariam heeft een passie voor het empoweren van vrouwen en het bevorderen van diversiteit, gelijkheid en inclusie (DEI). In 2018 richtte ze de duurzame kledinglijn KinArmat op die T-shirts en sweaters met sterke slogans verkoopt die het zelfvertrouwen van vrouwen aansterken en thema’s zoals gendergelijkheid bespreekbaar maken. Vervolgens initieerde ze 360 Lens on DEI, een bureau dat bedrijven aanbeveelt hoe ze tekortkomingen op een inclusieve en innovatieve wijze kunnen aanpakken. Deze expert deelt haar inzichten en ervaringen als keynote speaker aan iedereen die een verschil wil maken en een meer inclusieve wereld wil creëren.
Deze en nog veel meer vrouwen kan je boeken bij Read My Lips om als rolmodel te dienen voor alle vrouwen binnen jouw organisatie