Spreker aan het woord: Johan D’Haeseleer over time management

Spreker aan het woord: Johan D’Haeseleer over time management

Geen overvloed aan feestjes en recepties om in te plannen in onze agenda. Betekent dit dat we bij de start van 2021 eindelijk die al veel te lang uitgestelde to-do lijst zullen aanpakken? Waarschijnlijk niet, volgens Johan D'Haeseleer. Hoe meer tijd we in het vooruitzicht hebben, hoe meer tijd we 'verliezen' in triviale bezigheden. Bovendien lijden we allemaal wel op de een of ander manier aan een soort fysieke moeheid door het zeer bizarre jaar waarin nog weinig overeind bleef van onze traditionele zekerheden.

De methodes van Mister Simplicity, zoals zijn klanten Johan noemen, komen nu meer dan ooit van pas om je efficiënt te leren omspringen met je tijd. In zijn nieuwe keynote over ‘Experimens’ leert Johan je de kunst om controle te krijgen over je biologische systemen waardoor je je beter, sneller en meer kan focussen. Deze kennis stoelt onze ‘experi-mens’ grotendeels op zijn eigen leef- en werkervaring.

Wie interesse heeft in een keynote van Johan, vindt hier alle informatie.

Dit is alvast een inkijk in zijn gedachtegang.


Extra tijd

Tuurlijk, wil ik effect zien of hebben.

Vooral na een keynote, training of coaching.

Ik vind het plezant wanneer ik word aangekondigd als de time management expert van de Benelux. Niet voor mijn ego, of toch niet helemaal.

Zo’n inleiding maakt mijn opdracht gewoon makkelijker. Veel makkelijker!

Aandacht grijpen door crowdparticipatie helpt altijd om de energie van het publiek op te pompen. Vragen stellen en de deelnemers iets laten doen. Het werkt.

Een van die vragen is. "Geloof je in time management?" Ga zitten indien je niet gelooft in time management. Ik kan dan ook gaan zitten want ik geloof ook niet in time management.

Waarom? Simpel, omdat hoe goed je het ook doet, je geen extra tijd krijgt.

Elke dag krijgen we 1440 minuten, 96 kwartieren, 24 uren. Wat je ook doet, het verandert niks aan de hoeveelheid tijd die je hebt. Niks, nada, noegabollen.

Iets doen waar je geen resultaat voor kunt tonen, is killing voor je motivatie. Zonder zichtbaar resultaat hou je weinig zaken vol. Onze motivatie wordt gevoed door onder andere resultaat en vooruitgang te zien of te voelen.

Time management is een slecht gekozen label. Zeker wanneer je handvatten wil om je tijd beter kunnen in zetten beter te doen. Het woord bleef plakken maar het helpt niet.

Maar wat werkt dan wel? Waar geloof ik wel in? Vinden wat wel werkt. Experimenteren met een andere aanpak.

Waarom wil je beter worden in time management? Het antwoord op deze vraag bepaalt of je aanpak werkt of niet werkt.

Beeld je in: je komt thuis, na een dag vol vergaderingen, beslissingen en de kers op de taart nog extra tijd in de file. Na het eten met je familie wil je nog graag een document aanpassen. Je gaat naar je thuiskantoor of ploft in de zetel met de laptop op schoot.

Maar het lukt je niet om het document aan te passen. Je hebt nochtans tijd. Tijd is niet het probleem, maar je aandacht leggen op het aan te passen document lukt je niet (meer).

Je wordt in je inbox gezogen. Ontluisterend om te merken dat in je inbox verzeild terecht komen moeiteloos is. Het document aanpassen kost je veel meer moeite dan nieuwe informatie opnemen.

Hell, zelfs alleen starten met het aanpassen kost teveel moeite. En je weet ook wat er dan gebeurt.
Morgen, je doet het morgen. Da je t morgen zal doen. Voor de noen. Waarschijnlijk niet. Behalve wanneer er een duidelijke deadline is waar je niet onderuit geraakt. Je baas moet dat document absoluut hebben. Het document zal er liggen.

Een deadline focust onze aandacht.

Vinden wat werkt voor je. Dat is de sleutel. Het kan op een toevallige manier. Maar er is ook een andere manier.

Bewust werken aan je productiviteit. Het optimaliseren van processen was in het begin van mijn carrière mijn job bij een grote retailer. Werkvereenvoudiger stond er toen op mijn business kaartje.

Productiviteitsverhoging. Continu verbeteren. Werkvereenvoudiging. Optimalisatie. Allemaal synoniemen voor hetzelfde. Het maakt niet uit hoe je het noemt, als je het maar doet.

Wanneer je iets wil optimaliseren dan analyseer je wat de beperkende middelen zijn. Het beperkend middel bepaalt wat de output van het proces maximaal kan zijn.

Optimaliseren is het maximaal benutten van je beperking.

Maar wat zijn je beperkte middelen? Wat heb je nodig om het optimale uit je tijd te kunnen halen? Wat mis je om toch dat document te kunnen editeren 's avonds?

Die beperkte middelen zijn je Energie en Aandacht. Wanneer je te weinig energie en aandacht hebt, wordt je tijd gevuld.

Het lijkt dan alsof iemand anders dan de baas is. Alsof iemand anders bepaalt waar je energie en aandacht heen gaat. En waar je aandacht heengaat volg jij.

Het is onmogelijk om je tijd te managen, het is wel mogelijk om je energie en aandacht te managen. Je kan zorgen dat je meer energie en aandacht hebt. Wanneer je meer energie en aandacht hebt, wordt je tijd meer waard.

Stel dat je eens over de schreef ging en een glaasje meer dronk dan goed voor je was. De volgende dag is geen productieve dag. Je energie en aandacht gaan dan ergens anders heen.

Er zijn onnoemelijk veel manieren om je energie te verhogen. Daarnaast zijn er veel manieren om je aandacht te bewaken en te beschermen.

Een andere labeling voor time management geeft meer mogelijkheden.

De laatste jaren is je aandacht houden op wat je belangrijk vindt moeilijker geworden.

Onze aandacht is loslopend wild geworden. Het aantal manieren waarop er iets extra onder je aandacht kan geduwd worden, is geëxplodeerd de laatste tien jaar. Jawel, sinds we het mobiele internet op zak hebben.

Zorgen dat je minder gepusht wordt, is een goede strategie wanneer je aandacht beter wil beschermen.

Met wat heeft dat te maken? Wat is de kern van ons probleem? En dus ook de sleutel van de oplossing.

Wanneer we tegen onze biologie werken betalen we altijd een prijs. Onze biologie beter kennen en met onze natuur meewerken is één van de uitgangspunten die over de loop van mijn zoektocht naar beter gebruik van mijn tijd duidelijker en duidelijker werd.

Ons lichaam en brein ontwikkelde in een omgeving waar er net genoeg was, nu hebben we omgeving van overvloed.

En daarvoor betalen we een prijs. En die prijs is vaak te hoog.


Johan is een gewaardeerde spreker bij Read My Lips, zijn sprekersprofiel staat hier.