Reis naar de sterren met Stijn Ilsen

Stijn Ilsen

Ruimtevaartingenieur, vader van vier kinderen, lid van Mensa en begenadigd verteller, dat is Stijn Ilsen in een notendop samengevat. Stijn heeft als doel om ruimtevaart, dat als iets extreem complex gezien wordt, met een dosis anekdotes en humor in mensentaal uit te leggen. Als spreker van Read My Lips kan hij deze missie zeker volbrengen.

Stijn Ilsen

Ruimtevaart inspireert jong en oud en vormt daardoor het ideale thema om mensen van alle slag en soort te verbinden. Stijn geef al meer dan tien jaar lezingen bij ingenieursverenigingen, universiteiten, sterrenwachten en verschillende socio-culturele organisaties. Hij studeerde Master of Science in aerospace engineering en begon bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA met een studie voor een Europese bemande missie naar de maan. Daarna werkte hij voor Airbus aan de HERSCHEL-ruimtetelescoop doorheen heel Europa. Als hij wilde, had hij voor de ESA of de NASA kunnen werken, misschien wel op Cape Canaveral. Maar Stijn koos na zijn internationale omzwervingen heel bewust voor een job dicht bij huis. Hij bouwt aan de Belgische PROBA-satellieten bij QinetiQ Space in Kruibeke, op tien minuten fietsen van zijn huis. Voor Stijn is balans in zijn leven, met voldoende tijd voor zijn gezin, heel belangrijk.

Stijn kan heel moeilijke dingen heel simpel uitleggen en daarom zit hij ook geregeld in De afspraak of Nieuwe feiten. Zijn manier van denken is heel creatief, en dat gebruikt hij op een positieve manier.
- Kobe Ilsen, broer van Stijn

Omdat hij met zijn kennis een impact wil hebben op de maatschappij, horen en zien we Stijn de laatste jaren geregeld op radio en televisie in programma's als Interne keuken, Weet ik veel, De Afspraak, Ter zake, Het Journaal, Laat, Nieuwe Feiten en Ketnet. Dat de beelden die een telescoop dagelijks maakt van de hele aarde gebruikt worden bij de besluitvorming van politici rond het klimaatbeleid, geeft hem veel voldoening. In zijn lezing Over de toekomst van de ruimtevaart bekijkt hij de recente ontwikkelingen in de ruimtevaart, de opportuniteiten en gevaren, de commerciële en wetenschappelijke kant.

Wat precies het nut van een satelliet is en hoe een raketlancering werkt, doet Stijn haarfijn uit de doeken tijdens de lezing Achter de schermen van een raketlancering. Hij besteedt daarin uiteraard ook aandacht aan de nieuwe SpaceX-raketten van Elon Musk.

In Familielezing rond ruimtevaart bekijkt hij waarom ruimtevaart zo inspireert. Wanneer gaan mensen terug naar de Maan, en gaan we ooit naar Mars? Is er leven in het universum? Deze lezing is de ideale activiteit voor het hele gezin, voor opa en zijn kleindochter, voor scholen en jeugdverenigingen. Stijn heeft het talent om echt iedereen met zijn passie voor ruimtevaart te beroeren. Hij schreef als co-auteur met Angelique Van Ombergen het kinder/jeugdboek Reis naar de sterren. Over astronauten, raketten en satellieten.

Ga mee op ontdekking in het heelal met Stijn en boek hem hier.