Politieke spelletjes

De vraag ‘Wie gelooft die mensen nog?’ van voormalig premier Yves Leterme lijkt actueler dan ooit. Het vertrouwen in politici is historisch laag. Met dezelfde vraag als titel, schreven journaliste Hannelore Simoens en advocaat Walter Damen een boek. Daarvoor gingen ze, conform de ondertitel, 'een eerlijk gesprek met partijvoorzitters' aan.

Hannelore Simoens, bekend van haar scherpe en diepgravende journalistieke werk bij VTM Nieuws, en Walter Damen, een ervaren strafpleiter en auteur, bundelden hun krachten om de waarheid achter de politieke façade te onthullen.
Het boek startte vanuit Walters doctoraatsonderzoek. In het kader van de natuurrechtelijke benadering van maatschappelijke veiligheid ondervroeg hij toen alle partijvoorzitters. Dat trok hij door naar een enquête rond corona. Daaruit bleek dat 75% van de mensen nu vindt dat die maatregelen absoluut niet gepast waren. Het wantrouwen tegen politici werd zo nog versterkt door de maatschappelijke verdeeldheid en de controversiële maatregelen tijdens de coronacrisis. In een interview bij 'De Tafel van Gert' bemerkte Walter dat volgens hem tegenwoordig een politicus bijna automatisch gezien wordt als een leugenaar.

Zelfbehoud en machtsspelletjes
Tijdens zijn interviews destijds ontging het hem echter niet dat diezelfde politici eigenlijk allemaal heel sympathieke mensen zijn. Hij merkte op dat de meesten hun eigen frustraties uitten over het politieke systeem. Oud-partijvoorzitters spraken openhartig over wat er volgens hen misging en wat zij zouden veranderen. Sommigen gaven toe dat de huidige politieke cultuur, die draait om zelfbehoud en machtsspelletjes, schadelijk is voor de democratie. De gesprekken met huidige partijvoorzitters bevestigen de noodzaak van verandering; velen zijn boos op het systeem maar willen tegelijkertijd de politiek heruitvinden.
Om in de politiek te overleven, moet je eigenlijk een narcist zijn en een stukje psychopaat.
– Walter Damen in 'De tafel van Gert' over het boek 'Wie gelooft die mensen nog?'
Deze uitspraak kreeg Walter te horen tijdens zijn interviews. Ze werd door verschillende partijvoorzitters erkend, hoewel niemand het op zichzelf wilde betrekken. De oprechte persoon verandert in de systematiek van een politicus die zijn partij en andere standpunten begint te verdedigen. Daar zit, nog volgens Walter, het grote probleem: 'Het is een politiek spel geworden, maar geen aangenaam spel. Het is vliegen afvangen, het is elkaar beliegen en vooral elkaar stemmen afsnoepen. En dat politiek spel heeft volgens mij, en de oud-partijvoorzitters, geleid tot een teloorgang van het huidige politieke systeem.'

In een wereld van intriges
Hannelore, met haar achtergrond in internationale politiek en relaties, benaderde de interviews met een mix van scherpte en warmte. Ze weet door te vragen en legt de vinger op de zere plek. Samen met Walter neemt ze de lezer mee in een wereld van politieke intriges, eerlijkheid en de zoektocht naar geloofwaardigheid. Ze schetsen niet alleen de problemen, maar ook de mogelijke oplossingen. Het boek laat de lezer kennismaken met de politici en met het politiek bedrijf. Je weet na het lezen waar elke politicus voor staat. Dat maakt van 'Wie gelooft die mensen nog?' essentieel leesvoer voor iedereen die met een kritische blik naar de stembus wil gaan. De scherpe analyses en persoonlijke verhalen nodigen uit tot reflectie en actie. Naast kritiek, ontdek je een routekaart naar een politiek systeem waarin vertrouwen en transparantie centraal staan. En dat is ideaal om terug een beetje geloof te krijgen. 'Een betere ondertitel was geweest,' zegt Walter, 'na het boek gelezen te hebben, geloof ik ze terug.'
Zowel Hannelore Simoens als Walter Damen kan je boeken bij Read My Lips.