Politiek ontrafeld

Dave Sinardet

Twijfel je wel eens welke regering nu weer verantwoordelijk is voor welke bevoegdheid in België? Of verlies je zelfs compleet het noorden in onze ingewikkelde staatsstructuur? Professor politieke wetenschappen en columnist Dave Sinardet is de uitgelezen persoon om jou eens en voor altijd op de juiste weg te zetten.

Naast zijn kennis over de Belgische politiek, belicht deze spreker en moderator van Read My Lips ook graag de staat van de democratie in de wereld. Of hij blikt samen met jou vooruit naar de verkiezingen van 2024. Voor het eerst vinden dan in hetzelfde jaar verkiezingen plaats voor alle bestuursniveaus: gemeenten, provincies, regio's, België en Europa. Een mogelijk kantelmoment voor onze politieke partijen.

Dave studeerde politieke en sociale wetenschappen in Antwerpen en doctoreerde op de rol van de media in de communautaire problematiek. In ons federaal land splitsen niet alleen de politieke bevoegdheden zich op, hetzelfde geldt voor de media. Welk beeld geven de media in het ene landsdeel van het andere? Hoe objectief zijn ze daarin? Destijds vormde dit voor de aankomende doctor een onontgonnen, exotisch thema. Tot een paar maanden voor zijn doctoraats­verdediging, in december 2006, de RTBF een fake ­journaal op de wereld losliet: Bye bye, Belgium.

A week is a long time in politics.
- Harold Wilson

Plots was het thema hot en werd Dave aan beide kanten van de taalgrens uitgenodigd om erover te spreken. Al snel werd ook zijn bredere inzicht in de Belgische politiek sterk geapprecieerd. Sindsdien is hij al bijna twee decennia een zeer gewaardeerde stem in het publieke debat aan beide kanten van de taalgrens. Zijn passie begint bij weten en begrijpen, het waarom. Op het eerste gezicht kan het stemmen voor een bepaalde partij, of de beslissing van een politicus compleet irrationeel lijken, maar als je je erin gaat verdiepen, zie je een kluwen van allerlei factoren en belangen. Het begrijpen van menselijk gedrag is essentieel in politieke analyses.

Dave bouwde een sterke academische carrière uit als professor politieke wetenschappen aan de VUB en de Université Saint-Louis Bruxelles. Daarnaast schreef hij sinds 2007 als vaste columnist achtereenvolgens voor alle Belgische kwaliteitskranten. Ook andere binnen- en buitenlandse media kloppen vaak bij hem aan. Zo is hij regelmatig te gast bij de BBC World Service. Dave groeide ook uit tot een begeesterde en meesterlijke verteller die graag in interactie gaat met zijn publiek. Als onafhankelijke observator van het politieke reilen en zeilen komt hij scherp, kritisch en toch genuanceerd uit de hoek.

Hij staat ook bekend als een spitse en geduchte moderator, vooral maar niet uitsluitend van politieke debatten. Voeg daar nog presenteren, interviewen en zetelen in een panel aan toe, en je weet dat je met Dave een unicum boekt. Doe het hier.