Oorlogsjournalisten in de kijker
In september herneemt in de meeste huishoudens het gewone leven zich. Dat betekent terug aan het werk en terug naar school. Tenminste, hier in ons veilige land en op andere plekken in de wereld waar vrede heerst.
Helaas is dat niet overal zo. Op sommige plaatsen leven de inwoners al jaren geen gewoon leven meer. Momenteel komen vooral Gaza en Oekraïne omwille van het oorlogsgeweld in het nieuws. Maar vandaag woeden er wereldwijd nog steeds zo’n honderdtal conflicten. Dat betekent dat er miljoenen mensen lijden onder de verschrikkingen van geweld. Denk aan Soedan, Jemen, Myanmar, Afghanistan, Ethiopië of Nigeria. Ook een land als Mexico lijdt al decennialang onder de aanhoudende gewelddadige conflicten tussen rivaliserende drugskartels. In deze regio's en nog heel wat anderen blijft de notie van wapenstilstand een verre toekomstdroom.
Om de situatie ter plaatse weer te geven, doen nieuwsredacties beroep op oorlogsjournalisten. Oorlogsjournalistiek is een veeleisende, maar cruciale tak van de journalistiek die zelden de erkenning krijgt die het verdient. Verslaggevers begeven zichzelf keer op keer in de gevarenzones om het verhaal achter de gruwelen van een conflict te vertellen.
Read My Lips mag twee uitzonderlijke oorlogsjournalisten aan de sprekersportfolio toevoegen: Teun Voeten en Bruno Beeckman.
De antropoloog onder de oorlogsverslaggevers
Teun Voeten combineert zijn achtergrond in culturele antropologie en filosofie met een onverschrokken benadering van oorlogsjournalistiek. Sinds 1991 brengt hij verslag van conflicten over de hele wereld, van ex-Joegoslavië en de Democratische Republiek Congo tot Syrië en Oekraïne. Daarnaast verwerkt Teun zijn diepgravend onderzoek in boeken zoals 'Tunnelmensen' over daklozen in New York en 'How de Body?' over de burgeroorlog in Sierra Leone. Zijn werk is niet alleen journalistiek, maar ook academisch en biedt unieke inzichten in de menselijke kant van conflicten.
Recenter richt hij zich op de wereldwijde drugsproblematiek. Hij verkent de grens tussen georganiseerde misdaad en het bedrijfsleven. Teun betoogt dat drugskartels opereren als hyper-kapitalistische ondernemingen en stelt kritische vragen over de rol van de staat.
In 2020 onderzocht hij in opdracht van de stad Antwerpen de Belgische drugsproblematiek in samenhang met Nederland. Het onderzoeksverslag bewerkte hij tot het veelbesproken boek 'DRUGS: Antwerpen in de greep van de Nederlandse syndicaten'. Hierna richtte hij zijn aandacht op de wereldwijde opkomst van crystal meth. Momenteel onderzoekt Teun de fentanylcrisis aan de Westkust van Amerika, van Mexico tot Canada.
Met zijn lezingen bereikt Teun een breed publiek. Door middel van scherpe analyses vertaalt hij complexe kwesties naar toegankelijke en vaak confronterende inzichten. Teun weet altijd zijn publiek te boeien met een unieke mix van humor, ernst en diepgaande kennis.
De nomade van de oorlogsverslaggeving
De carrière van Bruno Beeckman begon in 1993. Tijdens meer dan drie decennia ervaring als oorlogsjournalist bracht hij verslag vanuit een breed scala aan conflictgebieden zoals Tsjetsjenië, Kosovo, Irak en Ivoorkust. Met een achtergrond als tolk in Engels en Russisch leidde zijn werk tot een nomadisch bestaan. Hij woonde in Rusland, Zwitserland en Griekenland. Bruno leerde om zich snel aan te passen aan verschillende culturen en omstandigheden, wat ook terugkomt in zijn werk als verslaggever en producer voor de European Broadcasting Union.
Omdat hij er jaren woonde, bouwde de journalist een bijzondere band op met Rusland. Dit land vormt een rode draad in zijn werk. Zijn liefde voor het land en zijn diepe bezorgdheid over de huidige situatie daar geven zijn verhalen een persoonlijke en indringende dimensie. Hij observeert met pijn en verdriet hoe Rusland de laatste jaren steeds verder afglijdt en ontmenselijkt.
Bruno’s werk draait om de menselijke impact van oorlog. Hij onderzoekt wat conflicten doen met individuen en gemeenschappen. Zijn ervaringen en inzichten, gevormd door zijn nomadische leven in verschillende culturen, maken hem tot een unieke stem in de oorlogsjournalistiek. Niet alleen de harde realiteit van oorlog brengt hij onder de aandacht, maar ook de emotionele en morele dilemma’s die ermee gepaard gaan.
Ondanks de uitdagingen blijft Bruno een wanhopige optimist, vastbesloten om zijn werk met integriteit, empathie en toewijding uit te voeren. Altijd staat zijn koffer klaar om te vertrekken naar waar de actualiteit hem roept. Bruno geeft zijn lezingen ook in het Russisch.
Meer oorlogsjournalisten
Andere opvallende figuren in de wereld van oorlogsjournalistiek zijn Joanie de Rijke en Robin Ramaekers. Beiden zijn al langer sprekers bij Read My Lips.
Robin focust in zijn zoektocht naar de zin en onzin van zoveel geweld graag op de menselijke verhalen achter de krantenkoppen. Het verhaal van de 'kleine man' geeft de oorlog een gezicht.
Voor Joanie liep het bijna mis. In 2008 werd ze ontvoerd door de Taliban. Gelukkig volgde haar vrijlating zes dagen later. Bij thuiskomst schreef ze er een boek over want haar toewijding aan het vertellen van de verhalen uit deze gebieden blijft onwrikbaar.
Oorlogsjournalisten zijn de helden die ons helpen om de complexiteit van oorlog en conflict te begrijpen. Achter elke krantenkop schuilt immers een menselijk verhaal. Hun keynotes bij Read My Lips brengen die verhalen tot bij jou.