Noel Slangen: stem van verandering

Noel Slangen: stem van verandering

Als er iemand de Belgische politieke arena van binnen en van buiten kent, dan is het wel Noël Slangen. Destijds de vertrouwde adviseur van zes Belgische premiers, ontpopte hij zich ondertussen als een scherpe criticus van het systeem dat hij ooit diende. Hij schrikt er niet voor terug om zijn kritiek rechtstreeks met kopstukken uit de Belgische politiek op te nemen.

Noël Slangen - foto: Jimmy Kets

De bekendste communicatieadviseur van ons land schrijft als opiniemaker en columnist wekelijks in Het Laatste Nieuws en Het Belang van Limburg. Sinds 2020 werd hij algemeen directeur van POM Limburg, de organisatie die verantwoordelijk is voor de economische ontwikkeling van de provincie. Daarnaast zet Noël Slangen zich in tegen de stijgende kinderarmoede.

Een blik op de Wetstraat

Met het verkiezingsjaar volop aan de gang, lanceerde Noël een nieuw boek, getiteld: Wat een land! Dwaasheid en hoop in de Wetstraat. Hierin maakt hij een diepgaande analyse over de hedendaagse politieke en maatschappelijke uitdagingen waar België voor staat. Hij onderzoekt de inefficiënties en de potentieel desastreuze scheiding tussen de politieke elite en de burgers. Het boek geeft een kritische reflectie op zowel de onmacht van traditionele partijen als de opkomst van populistische stromingen, en stelt urgente vragen over de toekomstige richting van ons land. Ondanks zijn scherpe pen geeft Noël constructieve kritiek en is de hoop op verandering duidelijk aanwezig.
Hij goot deze publicatie bovendien in een keynote.

Een stem tegen kinderarmoede

Naast zijn kritische analyses over politieke thema's, belicht Noël ook sociale kwesties. Met name de toenemende kinderarmoede in Vlaanderen ligt hem nauw aan het hart. Als voorzitter van het Kinderarmoedefonds is hij een actieve strijder tegen kinderarmoede. Zijn lezing Kinderarmoede, bij de start is de race al half gelopen, benadrukt de urgentie van dit probleem en roept op tot actie. De kinderarmoede verdubbelde de voorbije tien jaar; 38.000 kinderen leven in Vlaanderen zelfs in extreme deprivatie. Concreet wil dit zeggen: geen tweede paar schoenen hebben dat past, verjaardagen niet kunnen vieren, in niet-verwarmde woningen wonen, geen toegang tot het internet hebben of nooit vers fruit of verse groenten eten. Wat kunnen wij daaraan doen? Dat hoor je in deze lezing.

In dialoog met de macht

Naar aanleiding van zijn jongste boek nodigt Noël Slangen, in samenwerking met Pelckmans, Vlaamse politici uit om in debat te gaan over de thema’s van het boek. Deze debatten, op 24 mei in Gent en 28 mei in Antwerpen, beloven een platform te bieden waar openlijk gediscussieerd wordt over de toekomst van België.Sammy Mahdi, Petra De Sutter, Melissa Depraetere en Alexander De Croo bespreken in Gent of de traditionele politiek nog antwoorden heeft. In Antwerpen bevraagt Noël politieke kopstukken Jinnih Beels, Tom Van Grieken, Jos D’Haese en Peter De Roover over het verkiezen van antisysteempartijen. Politiek journalisten Isolde Van den Eynde en Astrid Roelandt nemen beurtelings de moderatie voor hun rekening.

Reserveren voor deze debatten doe je hier.