Naar bed met Inge Declercq en Ben Roelants

Naar bed met Inge Declercq en Ben Roelants

Alle recente onderzoeken naar slaap tonen aan dat sinds het begin van de pandemie het aantal slapelozen drie tot vier keer toenam. Om het hoe, wat, waarom en vooral de mogelijke oplossingen te achterhalen, kroop moderator Ben Roelants virtueel tussen de lakens met slaapexperte Inge Declercq. Inge is arts, neuroloog, gecertificeerd slaapexpert en schrijfster van het boek ‘De kracht van slapen’. Hierin bundelt ze de kennis die ze via haar programma “SleepWell&StressLess” naar organisaties en de bedrijfswereld brengt.

De tijd waarin succesvolle mensen prat gingen op de weinige uren slaap die ze per nacht nodig hadden, ligt lang achter ons. Niet alleen voor zichzelf onderkennen bedrijfsleiders de kracht van slaap, ze zien ook het nut in van goed uitgeruste medewerkers.

Gebrek aan slaap vermindert het prestatievermogen. De benodigde tijd om een taak tot een goed einde te brengen, kan tot 55% toenemen. De kost voor een bedrijf loopt daarbij op tot 2500 euro per jaar per werknemer.
- Dr. Inge Declercq

Ook op persoonlijk vlak leidt slaapgebrek tot heel wat problemen. De gevolgen voor de gezondheid gaan van prikkelbaarheid, minder energie, depressie over burn-out, overgewicht en suikerziekte tot zelfs een verhoogd mortaliteitsrisico van 13%. Kortom: een goede nachtrust is essentieel voor een gezonde geest in een gezond lichaam. Te weinig slaap leidt tot een chronische ontstekingstoestand van het lichaam. Je immuunsysteem moet zich constant verdedigen.

Chronisch slaaptekort is op bijna alle vlakken van je gezondheid een stille bron van constant onwel zijn.
- Dr. Inge Declercq

Inge legt aan Ben uit dat gezond slapen een levensstijl is. Je kunt er zelf iets aan doen. Tijdens je wakkere uren kun je jouw slaap op een positieve manier beïnvloeden. Dat geldt voor iedereen, ongeacht wat je bioritme is of hoe je werktijden vallen. Licht drinken, een juiste afwisseling tussen licht en donker, relaxatie- en ademhalingstechnieken, dat zijn maar enkele van de oplossingen die Inge aanreikt.
Wat is het verschil tussen biologische tijd, sociale tijd en externe tijd?  Hoeveel lux heb je nodig? In deze introductie in de wereld van de slaap kom je er meer over te weten. En voor je het weet, glij je elke avond weer probleemloos weg naar dromenland.