Muziek maakt emoties makkelijker bespreekbaar

gemmahermans
Leo Bormans

De harde feiten: 1 op 8 vrouwen en 1 op 100 mannen krijgt jaarlijks de diagnose borstkanker. Het begin van een zware tocht voor de borstkankerpatiënt, maar ook voor de omgeving van. De nationale borstkankerorganisatie Think Pink probeert lotgenoten hierbij zoveel als mogelijk te steunen en mee op zoek te gaan naar manieren om het ziekte- en revalidatieproces aan te kunnen. Voor lotgenote Tania Braekers (40) is muziek in al haar vormen een belangrijke houvast.

Think Pink heeft als nationale borstkankerorganisatie 4 doelstellingen: informeren en sensibiliseren, patiëntenrechten verdedigen, financieren van wetenschappelijk onderzoek en ondersteunen van zorg- en nazorgprojecten. Think Pink werft fondsen via tal van (sport)evenementen en kan hierbij rekenen op tal van partners. Met als één gezamenlijk doel: de strijd tegen borstkanker steunen én vooral tonen aan alle lotgenoten dat ze niet alleen staan.

Ook Tania Braekers (40) kreeg vorig jaar de vreselijke diagnose van agressieve borstkanker. Na een bijzonder moeilijke periode van angst en pijn, is Tania intussen aan het revalideren. “Fysiek gaat het redelijk, maar mentaal blijft het toch moeilijk allemaal. Gelukkig is er muziek als belangrijke tool, in het telkens opnieuw zoeken naar een positieve mindset. Muziek verzacht.”

Muziek is zoals John Miles het zingt, absoluut my first love”, zegt Tania. “Van kleins af aan ben ik bezig met muziek. De klarinet werd mijn trouwe bondgenoot, later kwam daar hobo en piano bij, en uiteindelijk kon ik na mijn afstuderen aan het Lemmensinstuut van mijn passie mijn beroep – ik geef muziekles - maken. Muziek is zonder twijfel de rode draad binnen ons gezin. Ook mijn man Davy (43) en mijn kinderen Fien (10) en Joppe (9) musiceren.”
- Tania Braekers

Huilen mag
Toen de diagnose borstkanker viel, bleek muziek veel meer te zijn dan de passie en job van Tania. “Muziek maakt voor mij en voor mijn gezin emoties makkelijker bespreekbaar. Aan je kinderen vertellen dat je zwaar ziek bent en uitleggen wat er de komende periode zal gebeuren, is bijzonder moeilijk. Moeilijke gesprekken die je echt wel moet voeren. Het is naar je gezin toe niet altijd eenvoudig om eerlijk te zijn over hoe je je voelt. Je wil je partner en kinderen niet opnieuw en opnieuw belasten met je eigen angsten en pijn. Maar anderzijds is het ook wel belangrijk om aan je kinderen uit te leggen dat het normaal is dat mama nu en dan moet wenen, maar dat mama en papa er steeds zijn voor hen. En dat ook zij mogen huilen. Samen met mijn man en kinderen musiceren, helpt om gevoelens te ventileren. We bespelen onze instrumenten en zingen samen. Het leidt ook even de aandacht af van de keiharde realiteit.”

‘Alles komt goed’
“Zo hebben we samen als gezin het liedje ‘Alles komt goed’ van Jaap Reesema gecoverd en er zelfs een filmpje van gemaakt. We wilden op deze manier tonen dat we er staan als gezin, op een positieve manier. Het heeft onze band versterkt. Wij en Think Pink hebben het filmpje op Facebook gedeeld en de reacties waren overweldigend. Veel lotgenoten hebben er daadwerkelijk steun aan gehad en voor ons was dat fantastisch om horen. Muziek is voor ons echt wel een uitlaatklep, ook tijdens de zeer moeilijke momenten. Muziek verbindt mensen. Als ik naar muziek luister of zelf musiceer, ben ik gewoon Tania en even niet Tania die borstkanker heeft. Muziek maakt me gelukkig maar soms kan ik gewoon even alles loslaten en huilen. En blijven vasthouden aan ons gezinsliedje ‘Alles komt goed’…, besluit Tania.”

Wens je meer info over de werking van Think Pink dan kan je terecht op think-pink.be.

Tip: kom een kijkje nemen bij de Think Pink TIET Talk op 5 november 2022 tijdens Boektopia, bekijk hier meer informatie.

gemmahermans