Menselijk kapitaal

Sarah Martens, Frank Van Massenhove en Bert Knuts

Nu het begrip thuiswerken helemaal ingeburgerd is in onze maatschappij, sprak moderator Sarah Martens met de Vlaamse pionier die zijn mensen reeds vijftien jaar geleden hun tijd zelf liet indelen. Zijn naam: Frank Van Massenhove, voormalig directeur bij de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid, en spreker bij Read My Lips. Bij hen aan tafel zit Bert Knuts, CEO van Event Masters, een bedrijf dat helemaal de filosofie van Frank oppikte en toepast. Samen filosoferen ze in deze podcast over het zogenaamde nieuwe goud.

Sarah Martens, Frank Van Massenhove en Bert Knuts

Zowel Frank als Bert steigeren wanneer ze bedrijfsleiders horen beweren dat hun mensen het nieuwe goud zijn. Wanneer waren ze dat dan niet? Het gebruik van deze term zegt volgens hen veel over het personeelsbeleid van die personen. Onder de leiding van Frank werd de FOD Sociale Zekerheid omgevormd tot een voorbeeldorganisatie, waar ook veel privébedrijven inspiratie in zoeken en vinden. Hij wist altijd al dat gelukkig personeel meer waard is dan goud.

De omvorming gebeurde destijds in de eerste plaats om nieuwe mensen aan te trekken want de reputatie van de overheidsdienst als werkgever was zeer slecht. Frank zette in op resultaatgericht werken waarin vertrouwen in je mensen de kern vormt. Naast vertrouwen staat autonomie centraal. Gewoon het feit dat de mogelijkheid er is om zelf je werktijd in te delen, maakt werknemers gelukkig. Ze hoeven er daarom in de praktijk nog geen gebruik van te maken. Het is vooral de mogelijkheid om iets te doen die het verschil maakt. Bovendien doorloopt iedereen doorheen zijn leven verschillende fases. Sommige periodes past het beter om vroeger te beginnen, in een andere levensfase werk je liever wat later door.

Bij Event Masters was er sowieso geen sprake van een nine to five job. Evenementen vinden vaak 's avonds laat plaats of in de weekends. Vandaag voert de firma een beleid dat honderd procent op vertrouwen gebaseerd is. Vroeger dienden mensen alles in een excel netjes bij te houden. Wanneer ze werkten, of ze konden recupereren, allemaal vol met kleine regeltjes. Bij het omschakelen besloot het management een tabula rasa te doen en quasi tegen de mensen te zeggen: Doe maar. Wij vertrouwen jullie. We verwachten dat je natuurlijk die deadlines haalt en zijn er problemen, laat het ons weten. Wil je nadien drie dagen daarvan recupereren, dan moet dat ook kunnen. Wil je om twee uur 's middags naar de tandarts gaan met zoon of dochter? Wij stellen daar geen vragen over. Dat model werkt ondertussen al een tiental jaar.

De rol als CEO is veel leuker als je niet zoveel tijd moet steken in het controleren, maar dat je meer kan waken over het welzijn van je mensen en je bedrijf in het algemeen.
- Bert Knuts

Een dergelijke cultuur in een bedrijf invoeren vraagt een aanpassing van iedereen. Nieuwe werkkrachten denken wel eens: What's the catch? Maar op termijn brengt het rust voor iedereen en groeien teams meer naar elkaar. De grootste uitdaging ligt bij het management om niet de foute opmerkingen te maken. Je moet die vrijheid ook wel echt uitstralen en je mag de fout niet maken om toch eigenlijk stiekem te controleren of men presteert of niet.

Eén van de belangrijkste opdrachten van de nieuwe leider is ervoor zorgen dat de mensen hun eigen welzijn in het oog houden.
- Frank Van Massenhove

Of mensen in een dergelijke werkcultuur zich niet te buiten gaan aan overuren, heeft niets met de organisatie te maken. Wie vroeger te veel werkte, zal dat blijven doen in een nieuwe cultuur. Moest je destijds mensen aanspreken omdat ze te weinig werkten, nu moet je eigenlijk die mensen aanspreken die te veel werken. Ook dat is nadelig is voor de organisatie want na verloop van tijd vallen ze uit met een burn out. Je moet er altijd over waken dat het volledige team in balans is en blijft.

Een resultaatgerichte bedrijfscultuur heeft nog veel meer impact. Bijvoorbeeld op de werkomgeving. En neen, het gaat niet over het thuiskantoor. Ook op de productiviteit van het bedrijf, op creativiteit, zelfs op een ministerie. Je krijgt het allemaal te horen in deze podcast. Welke rol hebben de overheid, de vakbonden en werkgeversorganisaties? Hoe pakt men het in Nederland aan? Wat met de zogenaamde millennials?  En hoe organiseer je een bedrijfsevent  'op afstand'?  Vind de antwoorden hier door te luisteren naar deze podcast  met twee ervaringsdeskundigen over de werknemer als menselijk kapitaal.