Kurt Van Eeghem: een meesterverteller

Kurt Van Eeghem: een meesterverteller

Ontdek de wereld door de ogen van Kurt Van Eeghem, een veelgevraagde spreker bij Read My Lips. Hij neemt je in zijn verhalen mee van de Noordzee tot de Oostzee.

Kurt Van Eeghem

De radio- en televisiepersoonlijkheid, bekend van zowel de tijdloze humor in ‘De Drie Wijzen’ als de verfijnde klanken van Radio 1 en Klara, drukte jarenlang zijn stempel op het medialandschap. Kurt zag zijn bijdragen bekroond met ‘Gouden Ogen’ en de ‘H van Humo’. Het publiek riep hem meermaals uit tot de meest bekwame mediaman. Geïnspireerd door zijn liefde voor de kunst, interviewde hij wereldwijd duizenden kunstenaars. Zijn scherpe pen leende hij voor het schrijven van columns voor verschillende kranten en tijdschriften. Tot slot is hij de auteur van een aantal succesvolle boeken.

Parel aan de Noordzee

Zijn jongste werk, Oostende in de Belle Epoque, is een literaire tijdmachine die je meeneemt naar een tijdperk waarin Oostende de spil was van cultuur en elegantie. De 'koningin der badsteden' trok de groten der aarde aan met haar ongeëvenaarde charme. Met zijn gelijknamige keynote nodigt Kurt ons uit voor een wandeling langs het zonnige strand en door de glinsterende zalen van Oostende’s verleden. Zijn vertellingen brengen de geschiedenis tot leven met anekdotes over de grandioze Palacehotels, het bruisende Kursaal, en illustere gasten die de zomers sierden. Oostende bezat een gigantisch symfonisch orkest, waarbij de stad het toneel was voor sterren als Enrico Caruso. Het verhaal van Oostende tussen 1860 en 1914 lijkt op een sprookje, dat abrupt eindigde bij het uitbreken van WOI.

Aan de Oostzee

Kurt's nieuwsgierigheid naar het hoe en waarom van kunst en cultuur dreef hem vaak ver buiten onze landsgrenzen. Op zijn reizen door Europa raakte hij gepassioneerd door Litouwen. In Op Reis naar het Onbekende Litouwen, uit 2019, beschrijft hij niet alleen de schoonheid van het land, maar duikt hij ook in de complexe geschiedenis van het volk. In 1990 was Litouwen het eerste land dat zich onafhankelijk verklaarde van Rusland. Sindsdien kenmerkt de Baltische staat zich binnen de EU als een bakermat van modern ondernemerschap.

Uiteraard ontsnapte de rijke culturele geschiedenis van het land aan de Oostzee niet aan Kurt's aandacht. In 2022 kwam een ander boek uit van zijn hand: Čiurlionis, het wel en wee van een geniaal kunstenaar. Het vertelt over het leven van een kunstenaar wiens werk zo vooruitstrevend was dat het pas decennia na zijn dood de erkenning kreeg die het verdiende. Kurt brengt hulde aan deze visionair wiens werken vandaag de dag nog steeds wereldwijd worden bewonderd. Vier jaar lang werkte hij aan het boek over de Litouwse schilder/schrijver. Het vele werk werd extra beloond toen Kurt afgelopen februari, uit de handen van de president, een oorkonde en twee medailles ontving voor ‘verdiensten aan het Litouwse volk’.
In zijn keynote illustreert hij dit verhaal met beeld en geluid.

Een vermakelijke geschiedenisles

Kurt is een spreker die garant staat voor kwaliteit en diepgang, of het nu gaat om de verhalen van Oostende of de culturele rijkdom van Litouwen. Zijn keynotes vormen een echte belevenis, gevuld met boeiende verhalen en historische weetjes die zowel vermakelijk als educatief zijn. Nodig deze spreker uit via Read My Lips en laat jouw publiek zich onderdompelen in de betovering van het verleden, verteld door een meester in zijn vak.