Inzicht als strategisch wapen

De oorlog in Oekraïne is geen tijdelijk incident aan de rand van Europa. Het is een keerpunt dat de spelregels herschrijft, niet alleen voor landen, maar ook voor bedrijven. Inzicht in wat er gebeurt, is meer dan ooit een troef.

De geopolitieke onzekerheid vertaalt zich in stijgende energieprijzen, verstoorde toeleveringsketens en schommelende markten. Wie vandaag wil blijven groeien of zelfs maar overleven, heeft meer nodig dan operationele flexibiliteit. Er is nood aan strategisch inzicht. Begrijpen wat er speelt, waarom het gebeurt en wat het betekent voor de toekomst. Precies daar maakt Read My Lips het verschil dankzij een ruim aanbod aan experts.
Aan het front
Sinds de oorlog in Oekraïne in februari 2022 losbarstte, reisde Joanie de Rijke tientallen keren naar het land om er verslag van uit te brengen. De ervaren oorlogsjournaliste volgde het conflict van dichtbij, met reportages vanuit Kiev en andere frontlinies. Ze bezocht al ettelijke oorlogszones. Haar berichtgeving was te volgen in De Morgen, via videoverslagen in De Afspraak, De Zevende Dag en op Radio 1. Op Streamz was ze te zien in de docureeks War Junkies, over haar werk in oorlogsgebied.
Samen met Jasper Christiaens, een regisseur met een voorliefde voor menselijke verhalen, trok ze naar Oekraïne om er de getuigenissen van de overlevenden van Azovstal te registreren. De Hel van Azovstal geeft via persoonlijke getuigenissen een intense kijk op een van de meest dramatische gebeurtenissen van de Oekraïense oorlog. Inwoners van Marioepol, militairen, hulpverleners en de Oekraïense inlichtingendienst vertellen over hun verblijf in de schuilkelders. Over honger, angst, verraad en warme solidariteit.
Ook haar keynote Oekraïne: aan het front biedt een diepgaande kijk op de menselijke kant van de oorlog, waarbij ze de ontberingen, veerkracht en opofferingen van de bevolking en hulpverleners benadrukt. Het werk van Joanie herinnert ons eraan dat achter elke krantenkop een menselijk verhaal schuilt, en dat het onze plicht is om die verhalen te blijven vertellen.
De andere kant
Bruno Beeckman, voormalig correspondent in Rusland, heeft meer dan drie decennia ervaring als oorlogsjournalist in conflictgebieden zoals Oekraïne, Tsjetsjenië, Kosovo, Irak en Ivoorkust. Met een achtergrond als tolk in Engels en Russisch leidde zijn werk tot een nomadisch bestaan. Hij woonde in Rusland, Zwitserland en Griekenland. Bruno leerde om zich snel aan te passen aan verschillende culturen en omstandigheden, wat ook terugkomt in zijn werk als verslaggever en producer voor de European Broadcasting Union.
Omdat hij er jaren woonde, bezit hij een diepgaand inzicht in de Russische samenleving en politiek. Dit land vormt de rode draad in zijn werk. Zijn liefde voor het land en zijn grote bezorgdheid over de huidige situatie daar, geven zijn verhalen een persoonlijke en indringende dimensie. Hij observeert met pijn en verdriet hoe Rusland de laatste jaren steeds verder afglijdt en ontmenselijkt, en wat dit betekent voor de internationale betrekkingen en bedrijfsstrategieën.
Geopolitiek als economische realiteit
Nooit eerder namen de geopolitieke spanningen zo sterk toe als tegenwoordig. Landen zetten handelsstromen en toeleveringsketens steeds vaker in om elkaar onder druk te zetten in geopolitieke conflicten. Hans Diels, toekomstdenker en geopolitiek expert bij ETION, legt in zijn boek Markt onder vuur uit hoe geopolitieke spanningen economische systemen onder druk zetten. Zijn boodschap is helder: conflicten zijn geen ver-van-ons-bed-show meer. Ze zijn een structurele factor in strategische bedrijfsvoering. We evolueren van een vrije markt naar een wereld waarin landen markten strategisch inzetten.
China speelt hierin een sleutelrol. Onder Xi Jinping stuurt het steeds meer op controle, stabiliteit en sociale gelijkheid aan. Ondertussen groeide het land uit tot een technologisch dominante speler, zeker op het vlak van duurzaamheid. Autoritaire regimes zoals China en Rusland kiezen hun eigen koers en bouwen regionale invloedsferen uit, wat onvermijdelijk botst met Westerse ambities. Het huidige Amerikaanse handelsbeleid draagt bij aan het beëindigen van de unipolaire wereldorde onder Amerikaanse leiding.
Hans geeft bedrijven een kader om risico’s beter in te schatten en om nieuwe realiteiten – zoals economische oorlogsvoering of ontkoppeling van markten – in hun beleid te integreren. Daarbij benadrukt hij dat ondernemingen die onzekerheid omarmen en hun strategische opties testen in verschillende scenario's, competitief beter gepositioneerd zijn dan hun concurrenten.
Wie nu investeert in inzicht, is morgen voorbereid. Neem contact op met Read My Lips om te ontdekken hoe onze sprekers uw organisatie kunnen versterken.