Happy Valentine van Gina en Chloé

Chloé De Bie

Op Valentijn vieren we de dag van de liefde. In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, overstijgt de liefde de exclusiviteit tussen koppels. Het gaat meer over verbondenheid tussen mensen, over liefdevol samenzijn. Daar hebben we vandaag misschien meer dan ooit nood aan, toch?

Chloé De Bie

Voor het ontstaan van de dag verwijst men graag naar een Christelijke geestelijke, Valentijn,die op 14 februari 269 geëxecuteerd werd op bevel van keizer Claudius II.
Volgens de overlevering bestond er in die tijd een keizerlijke wet die soldaten verbood om te trouwen omdat vrijgezellen eerder bereid waren te sterven op het slagveld. Onze Valentijn huwde hen toch in het geheim, wat hem duur te staan kwam.
Ofwel was de geëxecuteerde Valentijn een priester bekend om zijn goede daden voor zieken, ouderen en armen. Hij genas de blinde pleegdochter van Asterius, stadhouder van Rome. Uit dankbaarheid  bekeerde Asterius zich tot het christendom en liet alle christelijke gevangenen vrij. Dat was een doorn in het oog van keizer Claudius II met het bekende gevolg.

Valentijn handelde in elk geval telkens uit altruïstische naastenliefde. Liefde gaat immers verder dan die voor een partner. Dat beamen ook Gina Peeters en Chloé De Bie, twee sprekers bij Read My Lips.

Netwerken

In haar boeken En ze leefden nog lang en gelukkig en Op zoek naar liefde bespreekt klinisch seksuologe en relatietherapeute Chloé De Bie de liefde vanuit de wetenschap en vanuit haar eigen praktijk. Realistisch zijn en niet focussen op een ideaalbeeld zijn een beetje de leidraad doorheen haar adviezen. En ga vooral niet op zoek naar de liefde. In plaats van te daten ga je netwerken met als doel nieuwe mensen te leren kennen en je vriendenkring uit te breiden. Hierdoor zal je automatisch andere vragen stellen, meer moeite doen om de andere persoon op een dieper en authentieker niveau te leren kennen. Het kan zijn dat er nadien liefde uit voortvloeit, maar het móét niet.

Singles, don't worry, Valentijn is niet de dag van de koppels, wel die van de liefde. Sta eens stil bij de liefde die je wel hebt, van vrienden en familie, en misschien moet je hen daarvoor eens bedanken.
– Chloé De Bie

Speciaal voor Valentijn geeft Chloé drie tips vrij voor wie in een relatie zit en daaraan wil blijven werken. Blijf nieuwsgierig naar je partner en denk niet dat je hem of haar kent. Plan dates in, niet enkel op Valentijn. En zet ook in op dagdagelijkse intimiteit zoals zomaar een kus, een knuffel doorheen de dag.

Gina Peeters

Gezonde dynamiek

Narcisme- en gedragscoach Gina Peeters draait negatieve ervaringen liefst om naar iets positiefs. In haar jongste boek, Narcisme (ont)snappen, heeft ze het over toxische relaties en narcisme en hoe je die kan herkennen, begrijpen, ermee omgaan en eraan ontsnappen.

Neem vandaag even de tijd om de relaties met je partner, vrienden, collega's of familieleden te evalueren. Benoem wat goed gaat maar ook wat beter kan.
– Gina Peeters

Als ervaringsdeskundige geeft Gina graag de omschrijving van een gezonde en waardevolle relatie. Binnen deze relatie zijn beide personen evenwaardig en waarderen en respecteren elkaar. Je ervaart fysieke en mentale veiligheid waardoor je helemaal jezelf kan en mag zijn. Door het wederzijds vertrouwen kan je bovendien open en eerlijk communiceren. Kortom: in een mooi liefdes- of vriendschapsverhaal ervaar je een gezonde dynamiek.