Experimenteren met AI

Werken met AI

Artificiële intelligentie ontpopte zich als een revolutionaire technologie met enorme mogelijkheden, maar ook risico's. AI wordt ingezet om complexe problemen op te lossen, processen te optimaliseren en economische efficiëntie te verhogen.

Working on AI

Verschillende sectoren maken reeds gebruik van AI. Bedrijven zoals Foodpairing voorspellen er smaakcombinaties mee en berekenen het marktsucces. In de Antwerpse haven helpt AI om scheepsloodsen efficiënter te plannen, terwijl het in de gezondheidszorg zorgt voor snellere en nauwkeurigere diagnoses van ziekten zoals kanker en hartproblemen. Ook in de energiesector ondersteunt AI bedrijven bij het verkleinen van hun ecologische voetafdruk, zoals bij Wienerberger, dat AI inzet om energieverbruik te reduceren. Kortom, AI valt niet meer weg te denken uit onze maatschappij.

Een ethisch kader

De laatste jaren evolueert AI van voorspellende algoritmes naar generatieve modellen zoals ChatGPT. Deze technologie maakt geavanceerde taalverwerking mogelijk, maar roept ook ethische vragen op. Verschillende sprekers van Read My Lips delen hierover graag hun visie, zoals je al eerder kon lezen in onze blog.

Ook volgens bedrijfsfilosoof Jochanan Eynikel kan AI niet losgekoppeld worden van ethische overwegingen. Daarin ziet hij twee grote uitdagingen: bedrijven en overheden moeten meer dan ooit nadenken waarvoor ze AI gebruiken en hoe ze daarmee omgaan, hoe ze de technologie laten ontwerpen. Er is een verschil tussen de AI die helpt om spam uit je mailbox te houden en de AI die helpt om nepnieuws te verspreiden om de verkiezingen te winnen. Vaak sluipen er vooroordelen in AI dat aan patroonherkenning in data doet. Technologie is nooit volledig neutraal. De manier waarop AI ontworpen en ingezet wordt, heeft maatschappelijke gevolgen. Dit geldt niet alleen voor privacy en datagebruik, maar ook voor de impact van AI op werkgelegenheid en sociale ongelijkheid. Jochanan benadrukt daarom het belang van een ethisch kader bij de ontwikkeling en implementatie van AI, waarbij menselijke waarden centraal staan.

Durven experimenteren

Maar volgens experts als Dado Van Peteghem en Pascal Coppens is het grootste risico voor bedrijven niet het investeren in AI, maar juist het níét experimenteren met deze technologieën.

Dado Van Peteghem benadrukt dat AI een kans is, geen bedreiging. De kracht van AI zit niet alleen in de technologie zelf. Ze zit in hoe bedrijven AI combineren met andere innovaties zoals blockchain en 3D-omgevingen.

AI heeft bovendien een grote impact op jongere generaties, zoals Generatie Alpha. Jongeren geboren vanaf 2010 groeien op in een digitale wereld waarin gaming, AI en virtuele omgevingen een centrale rol spelen. Bedrijven die deze generatie willen bereiken, moeten inspelen op digitale communities en personalisatie door middel van AI.
'Niet investeren in nieuwe technologieën kost ook geld', waarschuwt hij. De vraag is niet of bedrijven AI moeten implementeren, maar hoe ze dat op een manier doen die waarde creëert voor hun klanten en medewerkers. In zijn jongste boek, The Virtual Economy, toont Dado samen met Jeremy Denisty de samenhang van nieuwe technologische fenomenen. Ze gaan ook dieper in op hoe ondernemers met al dat technologiegeweld best omgaan.

De beste toepassingen

Chinakenner Pascal Coppens weet dat China AI ziet als een motor voor innovatie en economische groei. In plaats van te klagen over de Chinese dominantie zouden Europese bedrijven beter leren van hun strategieën. Sinds ChatGPT uitkwam, stak China - onder meer met DeepSeek - de VS voorbij. De vraag is nu niet meer wie het beste AI-model heeft, maar wie de beste toepassingen kan bouwen. Europa heeft hier een kans om de achterstand op Amerikaanse techbedrijven in te halen door open-source AI-modellen zoals DeepSeek te benutten.

De VS probeert China af te remmen door beperkingen op te leggen aan AI-chips en investeringen. Dit dwingt China juist om een andere, meer open-source georiënteerde aanpak te kiezen. Daardoor wordt AI steeds toegankelijker voor ontwikkelaars wereldwijd, inclusief Europese ingenieurs, die hierdoor eindelijk kunnen begrijpen hoe AI-modellen werken zonder afhankelijk te zijn van de black box-modellen van Amerikaanse techgiganten.

Europa staat momenteel niet alleen voor de uitdaging om een eigen, verantwoorde AI-aanpak te ontwikkelen. Het nadert ook een beslissend moment waarvoor het wel tijdig in actie dient te komen. Ofwel leert het van China en past het AI toe als innovatieversneller, ofwel blijft het in een afhankelijke positie ten opzichte van de VS en China. Bedrijven die niet experimenteren, lopen het risico niet alleen technologische kansen te missen, maar ook klanten en marktaandeel te verliezen. Je kan alvast zelf in actie schieten door zoveel mogelijk kennis op te steken van de specialisten bij Read My Lips!