Een smakelijk virtueel hoogstandje

Eating The Gap

Op 16 november aanstaande vindt Eating The Gap plaats, de virtuele opvolger van The Flemish Primitives. Door dit gastronomisch evenement werd enige jaren geleden het concept voedingscongres heruitgevonden. Organisatoren Foodpairing & EIT Food gingen opnieuw met uitvoerend producent Shakalaka! in zee om het meest innoverende food event ter wereld te brengen. Met behulp van de XR Studio van AED tillen ze de virtuele beleving op tot een TV show gevoel.

 

Uiteraard staat of valt zo'n evenement met een goede moderator. Niemand minder dan Kevin Major, een raspaard uit de stal van Read My Lips, zal er alles in goede banen leiden. Een huzarenstukje, want Eating The Gap brengt de gamechangers van ons voedselsysteem samen: topchefs van wereldklasse, toponderzoekers en innovatieve startups van over de hele wereld. Het is de ambitie van Foodpairing om de meest immersieve online foodbeleving ooit te creëren. Vandaar dat Kevin zegt dat het voor hem als moderator het spannendste en tegelijkertijd meest uitdagende is dat hij ooit gedaan heeft. Dankzij zijn tv ervaring is camerawerk hem natuurlijk niet vreemd.

Dit wordt echt wel Next level, vanuit een eersteklas en futuristische video wall setting die me herinnert aan hoe de nieuwe Star Wars reeks ‘The Mandalorian’ werd opgenomen. - Kevin Major

Meer dan 100 internationale chefs en sprekers

Op de sprekerslijst zien we naast lokale autoriteiten zoals Filip Claeys en Michael Vrijmoed, eveneens culinaire wereldsterren zoals Heston Blumenthal, Joan Roca en Andoni Luis Aduriz om slechts enkele namen te noemen. Je smaakpapillen vragen zich toch spontaan af wie er uiteindelijk nog present zullen geven?
Niet alleen chefs maken hun acte de présence.

Kenmerkend voor het Gentse bedrijf achter het evenement, Foodpairing, is het belang dat zij hechten aan het onderzoeksluik. Ze koppelen state of the art onderzoek aan de praktijk door chefs van bij de start te betrekken bij de ontwikkelingen en hen de technologieën zo snel mogelijk te laten uittesten en toepassen in de praktijk.

Zo’n evenement staat of valt met de voorbereiding, ook voor mij als moderator.- Kevin Major

Samen met organisator Foodpairing en producent Shakalaka! zat de moderator meermaals samen om hem wegwijs te maken in de materie. 'We gingen door het programma, ik kreeg uitleg over wat zeker niet mag vergeten worden over elk onderwerp en enkele dagen voor het evenement is er een algemene repetitie. 'Ja, zoals je ziet: we gebruiken elk beschikbaar moment om er een corona proof topevenement van te maken. Ik hoop mijn rol als moderator meer dan waar te maken,' aldus nog Kevin.

Eating the Gap mikt op journalisten, chef-koks, foodies en foodprofessionals van over de hele wereld, een wereld die binnen handbereik is. 'Net zoals de mogelijkheden voor restaurants in deze moeilijke tijd er wel degelijk zijn, biedt dit soort evenementen ook extra mogelijkheden voor de deelnemers. Misschien is dit wel één van de nieuwe vormen van seminars, die we ook na de pandemie zullen blijven hanteren', legt Bernard Lahousse van  Foodpairing uit. Dat weten we bij Read My Lips maar al te goed. Denk maar aan onze Read My Lips Livestreams.

Kevin Major

Wereldwijde uitdaging

Een wereldwijd evenement organiseren stelt je voor praktische uitdagingen, zoals de tijdsverschillen. Daarom bestaat het evenement uit drie blokken van telkens 2 uur zodat chefs uit Azië, Europa en Noord- en Zuid-Amerika te gast kunnen zijn.
Veertig gasten op het podium, evenveel chefs en sprekers op afstand, honderd influencers uit heel de wereld, dat is niet niks. 'Eigenlijk is het team niet zoveel kleiner dan bij een real life evenement', vertelt uitvoerend producent Peter Monbailleu, 'Er zijn immers rollen die eerder gewoonweg niet bestonden. Denk bijvoorbeeld al maar aan de twee mensen die ervoor zorgen dat alle virtuele gasten op tijd en met een werkende verbinding klaar zitten om deel te nemen. De live interactie creëert tal van opportuniteiten, zelfs voor de gastheer.  Er zijn niet één maar twee hosts nodig. We hebben Kevin Major op het podium en twee medewerkers van Foodpairing voor de virtuele interacties met het publiek.'
'Het zal erg belangrijk zijn gefocust te blijven tijdens de sessies', vult  Kevin aan. 'Elk blok duurt meer dan twee uur en bevat heel veel interessante onderwerpen, sprekers en chefs.'

Er staan veel actuele boeiende onderwerpen op de lijst. Hoe kunnen we ons voorbereiden op de onvermijdelijke toekomst door slim te eten, zonder ons het genoegen van lekker eten te ontzeggen. En welke mooie initiatieven zijn nu al beschikbaar om ons zover te krijgen. Ik leer zelf heel veel bij. - Kevin Major

Technisch en productioneel hoogstandje

In deze vreemde tijd worden we bestookt met online green key webinars en livestream events, waardoor het steeds moeilijker wordt om de kijkers geïnteresseerd en aandachtig te houden. Met de XR Studio van AED wordt dit virtueel evenement opgetild naar een beleving met een TV show gevoel, waarmee ze hopen om het publiek aan het scherm te kluisteren.
Misschien overstijgt het foodevent Eating The Gap zichzelf wel en leidt het een nieuw tijdperk in voor de evenementensector.

Meer info: www.eatingthegap.com