In debat met Siegfried Bracke

In debat met Siegfried Bracke

Hoe kan de carrière van een licentiaat Germaanse filologie eruitzien? Wat dacht je van: radioproducer, journalist, televisiepresentator en nieuwsredacteur. Of misschien: volksvertegenwoordiger, Kamervoorzitter en gemeenteraadslid. Siegfried Bracke deed het allemaal. Hij voegde er zelfs nog columnist en voorzitter van het Vlaams Audiovisueel Fonds aan toe.

Siegfried Bracke

In totaal werkt 'de man met het vlinderdasje' dertig jaar als voornamelijk politiek journalist bij de openbare omroep. Als verslaggever, als anchorman van De Zevende Dag, Terzake en Bracke op Vrijdag, en als hoofdredacteur van de VRT-duidingsprogramma’s leert hij de politieke wereld door en door kennen én brengt hij zijn kennis tot in elke huiskamer. Vooral met het verkiezingsprogramma Bracke en Crabbé (2000) verzet hij de bakens van de verkiezingsuitzendingen en maakt hij zijn reputatie. Geen wonder dat Siegfried uiteindelijk zelf een politiek mandaat op zich neemt.

In 2010 is hij lijsttrekker voor de Oost-Vlaamse Kamerlijst van de N-VA. Hij haalt, na ex-premier Yves Leterme, het grootste aantal voorkeurstemmen. In 2014 wordt hij voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Helaas kan hij bij de federale verkiezingen van 2019 zijn positie niet meer verzilveren. Hij haalt meer voorkeurstemmen dan de derde en vijfde op de lijst, maar zij konden profiteren van het systeem van lijststemmen. Enige tijd later, op 7 juni 2019, kondigt Siegfried zijn ontslag aan als gemeenteraadslid van Gent, waardoor er een einde komt aan zijn politieke loopbaan.

Het geluk ligt op straat, maar je moet wel bukken om het op te rapen. En dat kan soms pijn doen.
- Siegfried Bracke

Sinds 2019 schrijft hij columns voor onder meer Doorbraak en De Morgen als een geëngageerd waarnemer met een scherpe kritiek op de media en de politiek. Deze maand verschijnt het boek Open het Debat!, waarin Siegfried pleit voor meer mediadiversiteit, verdieping en verheldering. Naast zijn boeiende loopbaan ontving hij in 1985 de Prijs van de Vlaamse journalistiek voor een van zijn reportages en geeft hij regelmatig les in de richting journalistiek aan verschillende hogescholen in Vlaanderen. Kortom: Siegfried is als geen ander geschikt om een kritische blik te werpen op de politiek en op de media. Zijn hele leven lang was hij immers een bevoorrecht waarnemer.

Geniet mee van al de inzichten van Siegfried Bracke en boek hem hier.