De lusten en lasten van de nieuwe technologieën

De lusten en lasten van de nieuwe technologieën

Phishing, ransomware attack, hacking, malware, cryptocurrency, artificial intelligence, een supercomputer en doodnormale menselijkheid, dat zijn in een notendop de onderwerpen uit deze podcast. Dit is het moment om duidelijkheid te krijgen over termen uit de IT-wereld die we wel veelvuldig horen, maar niet altijd juist kunnen plaatsen. Wetenschapper Filip Van den Abeele, een ingenieur met een boon voor de nieuwste technologieën, modereert Eddy Willems, een expert op het vlak van cybersecurity, doorheen de lusten en lasten van deze technologieën.

In klare taal leggen beide heren al deze termen uit met hun pro's en contra's bij dagelijks gebruik. Of we het nu willen of niet, we worden er allemaal mee geconfronteerd. We leven immers in een connected society, zijn allemaal met elkaar verbonden via onze online activiteiten. De vroegere straatcriminaliteit verhuisde met het vele thuiswerken mee naar de huiskamer. Via het gebruik van smartphone en computer geven we heel wat data over ons persoonlijk leven prijs: waar we zijn, wat we doen, met wie, enz. Die gegevens zijn voor bedrijven, maar ook voor cybercriminelen, veel waard. Je betaalt in feite al die gratis apps met data.

Data zijn het geld van de 21ste eeuw.
- Eddy Willems

Eddy legt in deze podcast onder meer uit hoe we ons zo goed mogelijk beschermen tegen cyberaanvallen. Iedereen kan ermee te maken krijgen. Niet alleen met phishing, het hengelen naar onze data, maar ook met een ransomware attack. Net omdat zo'n 50% van de man in de straat en 40% van de bedrijven effectief betalen na het gijzelen van de computer en/of het netwerk blijft dit 'economisch verdienmodel' van de cybercriminelen in stand. Het is een trend die reeds in 1989 startte met één probleem, maar die ondertussen uitgroeide tot een miljoenenprobleem over de hele wereld.

Zwakke schakel

Het grootste probleem bij de beveiliging tegen cyberaanvallen zijn we nog steeds zelf. Wij nemen de beslissing om op de verkeerde link te klikken, wij bezoeken de foute site, wij vergeten een update te installeren.

Het is de menselijke factor die niet los te koppelen valt van ons cyberprobleem.
- Eddy Willems

Er is nood aan scholing in digitale geletterdheid. Want, naast onze aangeboren nieuwsgierigheid en de naïviteit die ons foute beslissingen laat nemen, ontbreekt het ons vaak aan de nodige skills. In de toekomst zou dit tot de basisvaardigheden moeten behoren die we op school aanleren. Dit is een continue opdracht, je moet blijvend herhalen om de evolutie te volgen. Een online cursus meepikken over security awareness is zeker geen overbodige luxe!

Dat in een verre toekomst die menselijke factor helemaal verdwijnt, acht Eddy niet onmogelijk. De technologische factor gaat heel sterk worden. In afwachting dat je beeldscherm vervangen wordt door een hologram, kun je nu alvast kijken en luisteren naar deze podcast over de technologie van overmorgen.