De kwalitatieve rugzak van Sébastien Bellin

De kwalitatieve rugzak van Sébastien Bellin

Sébastien Bellin is een van die zeldzame mensen die anderen inspireren. Na een indrukwekkende carrière in basketbal en een opmerkelijke bijdrage aan de technologie, haalde hij gewond het wereldnieuws na de terroristische aanslag op de luchthaven van Brussel in 2016. Een gebeurtenis die voor hem geen eindpunt maar een nieuw begin vormde.

Sébastien Bellin

Als jonge basketspeler ontving hij een beurs om NCAA division 1 basketbal te spelen en won een Horizon League kampioenschap op de Oakland University. Hierna volgden vijftien jaren als professioneel speler in Italië en België, waarvan hij er vijf aanvoerder van het Belgische nationale basketbalteam was. Na zijn indrukwekkende basketbalcarrière maakte Sébastien deel uit van het oprichtersteam van Keemotion, 's werelds eerste geautomatiseerde videoproductiesysteem. Het succes van Keemotion was opmerkelijk: binnen drie jaar werd het overgenomen door de SportRadar groep. De successen volgden elkaar op tot die noodlottige 22 maart 2016.

Als overlevende van de terroristische aanslag op de luchthaven van Brussel dankt hij zijn herstel aan het behouden van de mentaliteit en gewoonten van een atleet. Hoewel de aanslag hem blijvend gehandicapt achterliet, ontdekte Sébastien een nieuw perspectief op het leven en wat het echt betekent om te 'overleven'.

Slachtoffer of overlever?

In zijn inspirerende lezing, The Power of an Unlimited Mindset: My 4 Pillars of Life, deelt Sébastien zijn buitengewone reis door de emotionele en fysieke uitdagingen na de terroristische aanslag. Hij biedt inzichten in veerkracht, overlevingsvaardigheden, de mindset van een atleet en de onschatbare steun van zijn familie. Zijn levensles is duidelijk: het leven geeft je talloze redenen om een slachtoffer te zijn, maar je kan er ook voor kiezen om een overlever te worden. Een slachtoffer is iemand die een ervaring krijgt en daardoor een deel van zichzelf verliest. Een overlever is iemand die een uitdaging krijgt en die overwint. Kies je ervoor om een overlever te zijn? Of maak je de keuze om te denken als een slachtoffer? Het is een keuze, een zware keuze, maar wel een keuze.

Win the day, that's all that matters. What happened yesterday, what's gonna happen in the future, that doesn't matter. - coach Greg Kampe

Vier pijlers

Sébastien neemt het publiek mee doorheen zijn eigen transformerende ervaring en laat zien hoe een positieve mindset niet alleen een opmerkelijk herstel kan bevorderen, maar ook kan leiden tot opmerkelijke prestaties. Hiervoor grijpt hij terug naar vier pijlers: creëer een team zonder ego's, ontkracht de angst, behoud de focus en waardeer de kwaliteit van het leven boven de kwantiteit. In zijn verhaal hoor je hoe hij erin slaagde om dit toe te passen in de cruciale momenten direct na de aanslag en later in het lange genezingsproces.

Fysiek stelde hij zich als laatste stap tot doel om de Ironman triatlon in Hawaï te voltooien. Die Ironman was veel meer dan een wedstrijd, het was tonen dat het verschrikkelijke voorval hem niet klein gekregen had. Er is immers een verschil tussen genezen zijn en gezond zijn. Daarom koos hij er recent nog voor om vergiffenis te schenken aan de daders. Immers, hoeveel kost tolerantie, hoeveel kost liefde, hoeveel kost openheid van geest? Niets. Hoe meer kwaliteit je in je rugzak van het leven steekt, hoe minder deze weegt.

Het verhaal van Sébastien is erg inspirerend, niet? Boek hem hier.