De blinddoek van Vrouwe Justitia

Klassenjustitie

Yasmien Naciri, auteur, sociaal ondernemer en spreker bij Read My Lips, zet zich onvermoeibaar in om ongelijkheid in onze samenleving aan de kaak te stellen. Met haar nieuwste keynote, Klassenjustitie, brengt ze een krachtig verhaal dat raakt aan de kern van ons rechtssysteem.

Klassenjustitie

Voor haar gelijknamige boek dook ze in de wetenschappelijke literatuur en voerde ze een veertigtal gesprekken met academici, advocaten en magistraten. Haar getuigen deden dat meestal anoniem. Kritische zelfreflectie ligt duidelijk gevoelig binnen het Belgische gerecht. Toch slaagde ze erin om heel wat pijnpunten bloot te leggen.

Afspiegeling van de samenleving

Net als in de keynote bespreekt Yasmien hoe klassenjustitie een sluimerend maar verwoestend fenomeen is binnen de gehele samenleving. Geen wonder dat de toegang tot rechtvaardigheid vaak afhankelijk is van sociale klasse, achtergrond en economische status. Dit vertaalt zich niet alleen in wie vervolgd wordt, maar ook in wie kansen krijgt binnen het systeem zelf. Zolang justitie de samenleving niet weerspiegelt, groeit het wantrouwen. 'Ik verafschuw quota, maar ik vrees dat er geen andere mogelijkheid is om de magistratuur diverser te maken,' pleit de spreekster.

Yasmien Naciri

Mediatiek

Ook de media speelt hierin een rol. Mediatieke dossiers worden bijvoorbeeld sneller behandeld door de druk van buitenaf. Het gaat zover dat sommige advocaten toegaven zaken te mediatiseren om sneller aan bod te komen en om de publieke opinie mee te krijgen. Maar ook daarin zie je nog discriminatie. De impact van de media heeft een positief effect op bijvoorbeeld fraudeurs uit de hoge sociale klasse in tegenstelling tot pakweg drugscriminelen.

Yasmien neemt op haar lezing het publiek mee op een reis door feiten, ervaringen en beleidsvoorstellen. Haar bevlogen stijl en persoonlijke anekdotes maken het complexe thema toegankelijk en indringend. Het is een uitnodiging om na te denken over hoe we rechtvaardigheid kunnen herdefiniëren, niet als een privilege, maar als een recht voor iedereen. Laat je inspireren door haar keynote en ontdek hoe Klassenjustitie een verschil kan maken in jouw organisatie en gemeenschap.